Vraget bykonge dropper Socialdemokratiet og stifter nyt parti

Ole Bjørstorp har været socialdemokratisk borgmester i Ishøj siden 2001, men blev vraget som spidskandidat for partiet i 2020.

Borgmester i Ishøj Kommune og bykonge i 20 år, Ole Bjørstorp, har meldt sig ud af Socialdemokratiet.

Samtidig stifter han nu en ny lokalliste, Ishøjlisten, og fortsætter som borgmester. 

Det oplyser Ishøjlisten i en pressemeddelelse.

Ole Bjørstorp blev sidste år efter et langvarigt og barskt internt opgør i partiet vraget som Socialdemokratiets borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg i november - men valgte at fortsætte som borgmester. 

Det er ikke kun Bjørstorp, der forlader Socialdemokratiet. 1.viceborgmester Sengül Deniz, gruppeformand Johnna Stark, formand for Ungerådet Milishia Moradi og bestyrelsesmedlem Steen Skovhus.

De oplyser i pressemeddelelsen, at de "ikke længere kan se sig selv i Socialdemokratiet i Ishøj." 

quote Vi synes ikke, vi havde de fælles veje

Johnna Stark, Ishøjlisten

- Vi har nu besluttet os for at gå ud og lave noget andet og melder os ud af Socialdemokratiet. Vi har ikke barslet længe med konkret planer - men den har da luret i baghovedet noget tid.

- I Socialdemokratiet har vi været i gang med et mæglingsforløb, som vi håbede på var positivt. Vi skulle lære at finde fælles veje i gruppen med en mægler i front. Men vi synes ikke, vi havde de fælles veje i lørdags, da det sidste mæglingsforløb sluttede, siger Johnna Stark, der er nu er medlem af Ishøjlisten, til TV 2 Lorry.

Rival: Den rigtige beslutning

I december 2019 blev den socialdemokratiske byrådsgruppe splittet i to, da daværende gruppeformand, Merete Amdisen, blev væltet. 

Hun blev dog valgt som Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget på bekostning af Ole Bjørstorp sidste år. 

Hun siger ærgrer sig over, at miste flere mangeårige medlemmer af partiet, “som har ydet et stort stykke arbejde”.

- Det er medlemmernes beslutning, at jeg skal stå i spidsen for Socialdemokratiet ved næste valg, og hvis de ikke ønsker at respektere den beslutning, så er det det rigtige valg, de har truffet, siger Merete Amdisen til TV 2 Lorry. 

- Hvis man ikke kan se sig selv på det socialdemokratiske hold, må man gøre sin stilling op, siger hun. 

- I deres pressemeddelelse tilkendegiver de, at personlige konflikter står i vejen for et samarbejde. Vi er ikke markant uenige politisk.

- Jeg skal være den første til at beklage, at de er med til at svække Socialdemokratiet med det her. Det er synd for Socialdemokratiet, men det sætter os i stand til at arbejde frem mod et godt valg med et ønske om at samarbejde i byrådet, siger Merete Amdisen til TV 2 Lorry. 

quote Hvis man ikke kan se sig selv på det socialdemokratiske hold, må man gøre sin stilling op

Merete Amdisen

Siden foråret 2020 har tidligere Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen og partisekretær, Jan Juul Christensen, forsøgt at mægle mellem de to grupper.

Så sent som i sidste weekend har den tidligere socialdemokratiske minister Pia Gjellerup forsøgt at mægle mellem parterne, men heller ikke denne gang er det lykkedes.

Det overrasker derfor formand for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, at Ole Bjørstorp med følge nu forlader partiet. 

- Der var ikke nogen, der sagde noget der. Derfor virker det lidt overraskende, at man nu melder sig ud og laver en Ishøjliste, siger Henning Bjerre. 

Hvordan ser du den kommende valgkamp mod Ole Bjørstorp: 

- Vi skal ikke bruge tid på at svært Ole Bjørstorp til. Han må forklare over for vælgerne, hvorfor han har brudt med Socialdemokratiet, siger Henning Bjerre.

Lynanalyse fra politisk kommentator på Politiken, Kristian Madsen

- Man kan ikke afvise, at Ole Bjørstorp bliver borgmester. Før det her skete, var det ret forudsigeligt, hvad der ville ske i Ishøj. Merete Amdisen ville vinde, og hun ville formentlig også få absolut flertal. Nu er det ret åbent – alene dét er en sensation. Men meget afhænger jo også af konstitueringen. Måske kan det lykkes for Bjørstorp at samle alle partierne uden om Socialdemokraterne.


- Men man må antage, at Merete Amdisen stadig er favorit. Mere populær er Bjørstorp jo heller ikke. Men det er svært at forestille sig Socialdemokratiet får absolut flertal nu, hvor Bjørstorp stiller op med en ny liste.


- Det bliver sindssygt spændende – der er ondt blod mellem de mennesker. Og den store risiko er, at folk kigger på det og tænker: ”Jeg gider ikke stemme på nogen af dem. Nu må vi have noget helt andet”, og måske begynder at kigge til SF eller andre partier. Så alt er oppe i luften.

En svær beslutning

TV 2 Lorry arbejder på at få en kommentar fra Ole Bjørstorp. Johnna Stark siger dog til TV 2 Lorry, at valget om at melde sig ud ikke har været let. 

- Det har været en svær beslutning. Særligt for nogle af de andre, som har været S-medlemmer i endnu længere, siger Johnna Stark.

Hun hoppede ved kommunalvalget i 2017 fra SF til Socialdemokratiet. 

- Jeg er ked af, at det nået dertil. Jeg havde håbet på, at man kunne gå ind og præge udvikling i byen og Socialdemokratiet, da jeg trådte ind i gruppen. Men det kunne jeg ikke.

Hun lægger ikke skjul på, at det er personlige disputser frem for politiske, der nu har banet vejen for udmeldelsen fra Socialdemokratiet.

- Det skal være rart at gå til møder, og man skal føle, at man har venner og ikke fjender. Hvis det er personfnidder, fremmer vi ingenting. I bund og grund er det meget de personlige trin, som vælger, at vi går, siger Johnna Stark.

Fjerner flertal i byrådet

Splittelsen af Socialdemokratiet og dannelsen af Ishøjlisten betyder, at socialdemokraterne ikke længere har absolut flertal i byrådet.

Socialdemokratiets gruppe er dermed reduceret til otte medlemmer mod tidligere 11 medlemmer. Der sidder i alt 19 medlemmer i byrådet.

Ole Bjørstorp er dog som borgmester i undertal i det magtfulde økonomi – og planudvalg. Her har Socialdemokratiet nu tre medlemmer, mens Dansk Folkeparti, SF, Venstre og nu Ishøjlisten hver har ét medlem.

Internt S-kaos i Ishøj

Et opsigtsvækkende, internt opgør har martret den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune.


Gruppen blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand, og det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenter for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry.


Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med.”


En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat.


I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen."


Og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”


Til det sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry:

- Men det har hun ikke.

Merete Amdisen egnede sig hverken til at være gruppeformand eller borgmester, mente Bjørstorp.

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i december sidste år til TV 2 Lorry.


Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler.


Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


I sommeren 2020 var Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune i coronakrisen.


Den interne splid var dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der trak overskrifter i 2020. Ekstra Bladet kunne således i fsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.


Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.


Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos.


Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen.


Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt."


I december 2020 truede Ole Bjørstorp med at ville forlade Socialdemokratiet, men skiftede siden mening. Nu har han så endelig gjort alvor af tankerne fra dengang. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik