Lige nu ligger der blot jord og gamle murbrokker på den sidste byggegrund i Ørestad Syd.
Det er så dræbende nødvendigt, at vi gør noget. Bygninger står for 40 procent af den totale CO2-udledning. Derfor er det så vigtigt, at vi omstiller os.
Men det er en grund, der kommer til at danne grundlag for det, der bliver til verdens mest bæredygtige byggeri. Sådan lyder i hvert fald ambitionerne.
- Vi har taget udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål og har gjort dem til et værktøj for at designe en bygning, som løser – og kommer med forslag til, hvordan alle 17 verdensmål kan løses med en bygning, siger Anders Lendager, der er adm. direktør hos Lendager Group.
Lendager Group er blandt de partnere, der vandt den sidste byggeopgave i området. Virksomheden arbejder med bæredygtighed som absolutte hovedfokus. De udvikler selv materialer, der kan bygges med – og rører udelukkende ved ting, der kan gøre vores verden grønnere.
- Det er så dræbende nødvendigt, at vi gør noget. Bygninger står for 40 procent af den totale CO2-udledning. Derfor er det så vigtigt, at vi omstiller os. Og vi kan allerede i dag lave bæredygtige bygninger, der taler ind i den fremtid, hvor vi ikke længere bruger ressourcer på at udvikle materialer, fortæller Anders Lendager i TV 2 Lorrys serie "KlimaKasser".
KlimaKasser
I serien KlimaKasser kan du komme med til et bæredygtigt bofællesskab, Danmarks første 0-energi etageejendom, en gammel ejendom, der er gået fra energimærke G - A+, genbrugshuset Circle House og til Ørestad, hvor verdens mest bæredygtige byggeri skal opføres.
Se serien her.
Gamle gummisko som belægning
I UN17 Village arbejdes der med træ, som Landager Group har overtaget fra Metrobyggeriet – og som kan blive til fine gulve.
Der bliver arbejdet med plastic, som kan ende som husfacader – og der bliver arbejdet med gamle gummisko, som kan blive til belægning på f.eks legepladser.
Og så er der noget af det, som allerede er inkorporeret i andre byggerier – også i Ørestad. I Upcycle Studios bruges gamle 2-lags ruder, der er sat sammen af andre, gamle 2-lags ruder. De isolerer lige så godt som moderne 4-lags ruder – men har sparet 96 procent på CO2 forbruget.
UN17 VILLAGE
Flere end 300 boliger skal give plads til lidt over 800 beboere
Eksempler på bæredygtigheden:
Al regnvand bliver opsamlet, renset og brugt igen.
Væksthuse på taget skal levere til det store, fælles spisehus.
Arbejdsværksteder skal aktivere folk uden for arbejdsmarkedet
Bygherre: NREP
Ingeniører: Moe og Arup
Arkitekter: Årstiderne og Lendager Group
Står færdigt i 2023.
Mursten fra Carlsberg
Længere nede ad gaden bygges et andet byggeri – Ressourcerækkerne. Med store stykker mursten sat sammen som legoklodser. Mursten, der engang var rammen for Carlsberg bryggerierne i Valby.
Fælles for det hele er, at det for bare få år siden var en nærmest utopisk tanke, når der skulle opføres nyt byggeri.
- Det her begynder at blive en bedre investering end ikke at tænke grønt og bæredygtigt. Og det er en stor forandring. Vi kan se nu, at bæredygtighed kan accelereres, og det har et gigantisk udviklingspotentiale, siger Anders Lendager.
Mennesket skal også med
Den bæredygtige byggebølge har de seneste år bevæget sig ind over hovedstadsområdet. Og vi er blevet gode til at arbejde med materialerne. Men skal vi have det optimale ud af det, så skal mennesket tænkes ind langt tidligere i byggefasen.
Sådan lyder det fra Teknologisk Institut, der har testet, hvad der sker med bæredygtigheden, når hverdagslivet rammer. Som et forsøg, byggede Instituttet et lavenergihus, bygget efter alle klimakunstens regler. Men det var alligevel ikke helt så klimavenligt, når først familierne rykkede ind i huset, og tog de gamle vaner med sig.
- Det er svært at kvantificere adfærd på forhånd. Og teknologi kan kun fungere optimalt, hvis den får et menneskeligt input, der giver mening. Er der f. eks varmegenvinding på ventilationsanlægget, er det vigtigt, at du beboerne ikke åbner vinduet for at lufte ud, som de måske har været vant til. Der er nødt til at være et samspil mellem mennesker og teknologi – ellers er det kun gode løsninger på papiret, siger energiantropolog Babette Peulicke Slott.
Beboerne er også tænkt ind i UN17 Village. Sammen med alt det andet, der skal til for at opfylde FN’s 17 verdensmål. Som verdens mest bæredygtige byggeri – i Ørestad Syd.
- Det er et ambitiøst projekt, nok det mest ambitiøse nogensinde, når man tænker bæredygtigt byggeri. Vi kan godt regne på mange af elementerne og sige, at det er bæredygtigt. Men der ligger et stort arbejde i at få det hele til at leve i et nyt byggeri – og dér ligger en stor udfordring, fortæller Anders Lendager.