Æggemad af ren gelé: Ny menu på københavnske plejehjem

Ældre på plejehjem i København, der har problemer med at spise, får nu mulighed for at få en lækkerbisken på trods af handicap.

De fleste af os kender glæden ved at sætte tænderne i et lækkert stykke velkomponeret mad.

Men for nogle - især ældre - er det en kamp bare at tygge maden.

Lider man af dysfagi, kan man nemlig have svært ved både at spise, drikke og synke.

Derfor udbyder Københavns Kommune nu et nyt tilbud til alle plejehjem- og centre i kommunen: Gelémad - eller også kaldet dysfagi-smørrebrød.

Idéen er, at maden bliver nemmere at tygge - men smager og ligner mere eller mindre rigtig smørrebrød.

- Nogle tror, at dysfagi-mad er noget hokus pokus, men det er faktisk helt almindelig mad, siger Hanne Lund Christensen, diætansvarlig i Københavns Madservice.

Sådan kan et stykke med dysfagi-smørrebrød se ud.
Sådan kan et stykke med dysfagi-smørrebrød se ud.
Foto: Københavns Kommune

- Vi bruger de samme råvarer, men vi gør noget ved konsistensen. Vi blender det og kommer fond og stivelse i. Herefter gør vi alt, hvad vi kan, for at få det til at ligne rigtig smørrebrød igen, siger hun.

Halvdelen af de personer, der rammes af en blodprop eller blødning i hjernen, lider af dysfagi.

Dette er dysfagi-rødebede.
Dette er dysfagi-rødebede.
Foto: Københavns Kommune
Her kan du se nogle dysfagi-løgringe.
Her kan du se nogle dysfagi-løgringe.
Foto: Københavns Kommune

Hvert plejecenter skal betale 20,40 kroner pr. stykke smørrebrød, der består af en skive rugbrød, to skiver pålæg og en slags pynt.

Tiltaget begyndte den 1. marts 2019.

På et plejecenter i Brøndby, som vi besøgte i 2016, har de også gode erfaringer med den synkevenlige mad. Se indslaget her.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik