Aktindsigt afslører: Kommune kendte til ulovlig lægeklinik på jobcenter

Københavns Kommune handlede ulovligt, at da et jobcenter tilbød lægeundersøgelser i et baglokale. Men kommunen vidste, hvad der foregik på jobcentret. Det fremgår af kommunens kontrakt med lægevirksomheden.

På Jobcenter Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter blev omkring 100 arbejdsløse visiteret til et særligt forløb, som blandt andet indbefattede en lægeundersøgelse i et baglokale på jobcentret.

En af de borgere, der blev sat i det særlige forløb på jobcentret, er kontanthjælpsmodtageren Kim Madsen.

Sammen med sin bisidder optog han hele mødet med lægen på jobcenter Lærkevej, hvor det tydeligt fremgår, at lægen ønsker at foretage en decideret undersøgelse efter samtalen. 

- Må jeg prøve at resumere op, hvad jeg har hørt indtil nu? Og så bagefter går vi ind derind, og så undersøger jeg dig, siger lægen på optagelsen, før han bliver afbrudt af Kim Madsen:

- Hvad for noget? Undersøger mig? Det kan vi gøre på en rigtig lægeklinik - fandme ikke på et jobcenter! Der sætter jeg lige grænsen, siger Kim Madsen i optagelsen, som du kan høre ved at klikke her.

Siden historien ramte mediernes og politikernes søgelys, er jobcentrets lægepraksis lukket, da Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning fandt, at 'fysiske lægeundersøgelser i jobcentret falder udenfor rammerne af "lægefaglig rådgivning". En fysisk lægeundersøgelse i jobcentret er ikke i overensstemmelse med lovgivningen på området.'

Det fremgik af en orientering til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 24. november.

- Min reaktion er, at det er dybt beklageligt for den enkelte borger og hele udvalget vil gerne beklage overfor de borgere, der har været involveret i det her. For det er ulovligt, sagde Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Mia Nygaard, Rad.V., til TV 2 Lorry. 

Forvaltning kendte til ulovlig lægepraksis

Men forvaltningen kendte udemærket til den ulovlige lægepraksis i flere måneder.

Det fremgår af kontrakten mellem Københavns Kommune og den private lægevirksomhed Empano, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

I kontrakten, som er dateret den 22. september 2017, beskrives det, at Københavns Kommune forpligter sig til at stille lægefaligt udstyr til rådighed på Jobcenter Lærkevej.

'Det er kommunens ansvar at stille lokale til rådighed med undersøgelsesbriks og private forhold samt sørge for de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger', står der op til flere gange.

Skiftelig svar fra Københavns Kommune 

Mia Nyegaard, Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Mia Nygaard, Rad.V.: 

- Som jeg allerede har gjort opmærksom på, synes jeg, det er dybt beklageligt på borgernes vegne, hvad der er foregået, inden jeg blev borgmester. Da jeg blev gjort opmærksom på den ulovlige praksis, bad jeg om at få igangsat en intern undersøgelse, som vi lige nu afventer resultaterne af, og indtil da kan jeg ikke kommentere det nærmere.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som ikke har yderligere kommentarer:

- Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen har konstateret, at der har været foretaget ulovlige lægetjek i et jobcenter. Derfor har forvaltningen igangsat en undersøgelse for at klarlægge, hvordan den forkerte praksis er opstået, og forvaltningen afventer nu resultaterne af undersøgelsen.
Sagsbehandlingen på de københavnske jobcentre har længe været stærkt kritiseret. Nu viser det sig, at et jobcenter uretmæssigt har hevet borgere ind til lægeundersøgelser i baglokalet

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik