Bybierne i København trodser varmen og sætter honningrekord

Mens visse biavlere har kæmpet med heden hen over sommeren, har de københavnske bybier omvendt nydt godt af det tørre vejr.

Man skulle måske ikke tro, at det indre København med røg og støj var gode betingelser for en honningbi. Men tilsyneladende stortrives blomsternes små hjælpere i storbyen.

Den socialøkonomiske virksomhed Bybi har i deres ni år lange levetid aldrig før høstet så meget honning som i år. Fem og et halvt tons for at være helt nøjagtig. Sidste år var høsten til sammenligning på tre tons.

- Vi har fået en større høst i år, fordi vi har fået flere bifamilier, men også fordi det lange lange stræk af solskin og varme har betydet, at der har været mange forskelige blomster tilgængelige for bierne, siger direktør og stifter af Bybi, Oliver Maxwell.

quote Hver bydel, hver gade, hver park har sin egen smag og farve

Oliver Maxwell, direktør og stifter af Bybi

Biernes alsidige blomsterbuffet kan også tydeligt ses på de mange honningglas, der hober sig op i vinduerne i Bybis produktion i Sundby på Amager. 

For honningen fra sidste års våde sommer, hvor bierne havde et langt smallere udvalg, er langt mere ensartet og lys gul. Hvorimod der i år er honning i en lang række forskellige nuancer.

- Det betyder, vi har denne her kæmpe variation, som vi er rigtig glade for. Det er en smuk historie om sommeren 2018, lyder det begejstret fra Oliver Maxwell.

Stiferen af Bybi, Oliver Maxwell, er lykkelig over sommerens honninghøst.
Stiferen af Bybi, Oliver Maxwell, er lykkelig over sommerens honninghøst.
Foto: TV 2 Kosmopol

Hver bydel har sin egen smag

Foruden at bidrage med at bestøve byens blomster sikrer Bybi også arbejde til mennesker med vidt forskellige sociale som faglige baggrunde og livsvilkår. Både flygtninge og langtidsledige er blandt de omkring 15 frivillige, der sammen med fire fuldtidsansatte driver honningproduktionen. 

Slutprodukterne der, foruden den rene honning, også tæller alt fra rom til bolsjer lavet på honning, sælges både til private og restauranter.

Staderne er placeret 28 forskellige steder i byen. Lige fra Tivoli, til rådhuset, Miljøministeriet og hos en række private virksomheder der bakker initiativet op. Og honningen er unik, alt efter hvor den kommer fra i byen, forklarer Oliver Maxwell.

- Hver bydel, hver gade, hver park har sin egen smag og farve.

- Honningen påvirkes af det der sker i en bydel i den periode, hvor bierne er ude. Så hvis man planter nogle bestemte blomster, og hvis solen skinner på bestemte tidspunkter, påvirker det smagen af honningen. Det er vi alle sammen med til at gøre, siger stiferen af Bybi. 

Til venstre ses et udsnit af honningen fra i år, til højre ses honning fra 2017. Dette års varme vejr kan spores i honningens mørkere nuancer.
Til venstre ses et udsnit af honningen fra i år, til højre ses honning fra 2017. Dette års varme vejr kan spores i honningens mørkere nuancer.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

Endnu flere bistade kan være på vej

Hver bifamilie i et stade består af op til 60.000 bier, og de kan hen over en sommer sagtens producere 50 kilo honning. Men er man ikke til en sød honningmad, er der også mange andre gode grunde til at sætte pris på de sort-gule sværmere.

- Man får også saftigere æbler, større kirsebær og en masse frugt og grønt og blomster, som er en gave for alle, siger Oliver Maxwell.

Ambitionen hos Bybi er at få endnu flere bistader op næste år. Men først får bierne en velfortjent pause. En del af dem flyttes ud til en ø ved Utterslev Mose, så de kan holde vinterferie i fred og ro.

Vil du hjælpe bierne på vej, er der gode råd til at blive "bivenlig" her. 

Bybi har stader 28 forskellige steder i byen. Ambitionen er at få endnu flere i fremtiden.
Bybi har stader 28 forskellige steder i byen. Ambitionen er at få endnu flere i fremtiden.
Foto: TV 2 Kosmopol

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik