Byggebranchen trækkes i bæredygtig retning - borgmester er skuffet

Politikerne i København er enige om, at genbrug og genanvendelse af byggematerialer skal indgå som et element, når kommunen udvælger samarbejdspartnere på byggeopgaver. Borgmester kalder det fedtspilleri.

Tidligere på ugen var der bred enighed blandt politikerne i Københavns Kommunes Økonomiudvalg om, at genanvendelse og genbrug af byggematerialer skal indarbejdes som et kriterium, når kommunen udsender udbudsmateriale på byggeopgaver.

quote Med klodens tilstand taget i betragtning er der ikke tid til at fedtspille med vores indsatser i forhold til at komme klimaforandringerne i møde og sænke overforbruget.

Karina Vestergård Madsen, Enhedslistens stedfortrædende teknik- og miljøborgmester 

På et udvalgsmøde sendte udvalgsmedlemmerne planerne videre til resten af Borgerrepræsentationen, hvor det også forventes, at der vil være opbakning til ønsket om mere genanvendelse af byggematerialer.

Baggrunden for ønsket kommer fra et medlemsforslag fra Enhedslisten tilbage i 2018, som nu mere end et år efter ser ud til at være tæt på at blive ført ud i verden.

I en pressemeddelelse skriver kommunen, at der de seneste to år er sat anlægsprojekter i gang for knapt 6,9 mia. kr. i København, og at der i 2019 er der budgetteret med byggeri for langt over 3,2 mia. kr..

Enhedslistens stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen er skuffet og kalder ambitionerne for fedtspilleri.
Enhedslistens stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen er skuffet og kalder ambitionerne for fedtspilleri.
Foto: Københavns Kommune

Det medfører, at klimaet betaler en høj pris, når nye byggerier skyder op, og derfor er det ifølge stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen nødvendigt med klimavenlige tiltag i kommunale byggeprojekter.

- Vi skal have trukket byggebranchen i en mere bæredygtig retning, og med vores milliardstore investeringer i nybyggerier er Københavns Kommune i en position, hvor vi for alvor kan være med til at få denne omstilling til at blive til virkelighed. Det kræver, at vi stiller langt højere krav om genbrug og genanvendelse i byggeriet, siger hun.

Alt for uambitiøst

Til trods for at Enhedslistens oprindelige medlemsforslag fra 2018 nu er tættere end nogensinde før på at blive vedtaget, er den stedfortrædende borgmester langt fra tilfreds med beslutningen.

Hun havde nemlig gerne set, at man i kommunen var langt mere ambitiøse end blot at have det som et løst kriterium, at genbrug og genanvendelse skal spille ind - og ikke som et fast krav til byggeprojekterne, som man gerne havde set det fra Enhedslistens side.

- Med klodens tilstand taget i betragtning er der ikke tid til at fedtspille med vores indsatser i forhold til at komme klimaforandringerne i møde og sænke overforbruget. Derfor er jeg i høj grad skuffet over det udspil, som Økonomiforvaltningen er kommet med, fordi det ligger milevidt for de grønne intentioner, vi har med vores forslag.

Partiet foreslog, at det ved udbud af kommunale byggeopgaver skal indgå som et krav, at 20 pct. af materialet kommer fra genanvendelse og genbrug, samt at procentsatsen øges til 50 pct. frem mod 2025.

Det blev afvist af Økonomiforvaltningen, som i stedet har foreslået, at kommunen nøjes med i 2019 og 2020 at udvælge et antal relevante byggeprojekter, hvor genanvendelse af byggematerialer er fokusområde.

Indslag fra marts 2019. Enhedslisten vil samle flertal for, at København i fremtiden genanvender mange flere byggematerialer. Det kan være alt fra beton fra en gammel skorsten på Amagerværket til genanvendelse af mursten, når der skal bygges nye skoler.

Den tidligere regeringen fremlagde i efteråret sin strategi for cirkulær økonomi. Her sagde tidl. erhvervsminister Rasmus Jarlov, at staten skulle gå forrest i forhold til genanvendelse af byggematerialer i de statslige udbud:

”Det vil betyde, at de entreprenører, der genanvender materialer, vil komme forrest i køen. Det vil være deres bygninger, staten vælger, i stedet for bygninger, hvor man ikke kan genanvende materialerne,” sagde ministeren i august sidste år til Ingeniøren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik