Eksplosion i tilskadekomne trafikanter: Borgmester kræver flere hastighedszoner

Nye tal viser, at antallet af tilskadekomne trafikanter i København er steget med 30 procent fra 2017 til 2018. Teknik- og Miljøborgmesteren efterspørger nu en mulighed for at indføre flere hastighedszoner.

Det kan være et mareridt, når man som cyklist, bilist, eller fodgænger, skal transportere sig rundt i Københavns travle gader.

Mange trafikanter slås hver dag om at komme hurtigst frem på cykelstier og veje, alt imens kommunen forsøger at kæmpe imod.

quote Vi ved, at hastighedszoner redder liv.

Fungerende Teknik- og Miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL).

På Østerbro er tilskadekomsten af bløde trafikanter for eksempel reduceret med 89 procent, siden en hastighedszone blev indført i 2006. Nu kæmper Københavns Kommune en hård kamp om at indføre flere.

Nu vil borgmesteren på området have mulighed for at indføre mange flere hastighedsbegrænsninger på 30 og 40 kilometer i timen.

- Lige præcis de her hastighedszoner kan vi ikke få lov til at indføre, fordi det på nuværende tidspunkt er Københavns Politi, som har vetoret, når det kommer til, om man kan nedsætte hastigheden til 30 eller 40 km/t, siger fungerende Teknik- og Miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL). 

Københavns Kommunes forslag til at øge trafiksikkerheden

  • Ombygning af særligt risikofyldte kryds.
     
  • Systematisk opmaling af cykelsymboler m.m. i vigepligtsregulerede kryds.
     
  • En kampagne målrettet cyklisters opmærksomhed i kryds.

Kilde: Københavns Kommune.

Største stigning i over 10 år 

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af dræbte og tilskadekomne trafikanter i København, modsat de seneste år, nu er steget med 30 procent fra 2017 til 2018. 

quote Transportministeren er klar til at give reglerne et serviceeftersyn.

Jeppe Bruus (S), formand for Transport- og Boligudvalget.

Det er den største stigning siden 2008, og det er særligt cyklisterne, som det går ud over. Her har stigningen været på 45 procent, mens stigningen blandt bilister i København har været på 9 procent.

- Stigningen er virkelig alvorlig, og derfor er det helt afgørende, at vi får handlet med det samme. En af de ting vi kan gøre er at indføre hastighedszoner i København. Vi ved, at hastighedszoner redder liv, siger Karina Vestergaard Madsen (EL).

Flere steder i København har kommunen tidligere indført hastighedszoner i samarbejde med politiet.

Blandt andet på Østerbro, i Nordvestkvarteret og i Kongens Enghave, hvor antallet af ulykker sidenhen er faldet markant. 

Lov bremser indførsel

I Nordvestkvarteret viser en evaluering, at antallet af personskadeuheld er reduceret med 67 procent, og i Kongens Enghave er uheld med bløde trafikanter faldet med 44 procent, siden hastighedszonen blev indført. 

Ifølge Rådet for Sikker Trafik kan det være en god idé at få flere hastighedszoner i København.

Trafikorganisationen slår dog fast, at zonerne skal indføres med måde.

- I områder, hvor der er mange cyklister og mange fodgængere, kan det give rigtig god mening at få bilerne ned i fart. Men at gøre det ud over hele byen mener vi ikke er en god idé. Man skal gøre det intelligent ved skoler og steder, hvor der er mange bløde trafikanter. Her kan det give rigtig god mening, siger pressechef i Rådet for Sikker Trafik, Søren Ørsted Pedersen. 

Fakte om tilskadekomne trafikanter

  • Antallet af politiregristrerede tilskadekomne er steget fra 2017-2018 med cirka 30 procent. 
     
  • 2018 har politiet registreret 7 dræbte, 224 alvorligt tilskadekomne og 183 lettere tilskadekomne.
     
  • Det er samlet set det største antal tilskadekomne i trafikken siden 2008.
     
  • For de 218 tilskadekomne cyklister var der en personbil som modpart i 149 ulykker (68%)
     
  • For de 90 tilskadekomne fodgængere var der en cykel som modpart i 10 ulykker (11%) og en bil som modpart i 62 ulykker (68%)

Kilde: Københavns Kommune .

Opbakning fra ny regering

Hvis det var op til København Kommune selv, ville der være mange flere hastighedszoner i byen i dag.

Men en ny hastighedszone skal godkendes af Københavns Politi, som er underlagt hastighedsbekendtgørelsen.

En lov, der i høj grad besværliggør arbejdet for Københavns Kommune. 

- Derfor håber jeg, at den nye regering og transportministeren vil være os behjælpelig og sørge for at kommunerne får hastighedszonerne at arbejde med. Fordi vi ved, at det virker, siger Karina Vestergård Madsen (EL).

Spørger man det nyvalgte folketingsmedlem og formand for Transport- og Boligudvalget Jeppe Bruus fra Socialdemokratiet, så er den nye S-regering klar til at give Københavns Kommune en hjælpende hånd.

- Det er klart, at hastigheden betyder noget, og særligt inde i byen, hvor der er mange bløde trafikanter. Hvis reglerne i dag er for strikse, som Københavns Kommune siger, de er, så er transportministeren klar til at give dem et serviceeftersyn, siger Jeppe Bruus (S).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik