Falske direktør-mails franarrede stort museum 805.000 kr.

Det lykkedes i vinterferien professionelle svindlere at franarre Statens Museum for Kunst 805.000 kr. ved hjælp af falske direktør-mails.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I vinterferien modtog flere ansatte på Statens Museum for Kunst mails som de troede var fra museets direktør Mikkel Bogh.

Mailsene indeholdt instruktioner om at overføre penge til en engelsk konto - og kom i virkeligheden fra professionelle svindlere. Museet blev udsat for såkaldt CEO-fraud, hvor IT-kriminelle i mails udgiver sig for at være en virksomheds direktør og beder økonomiafdelingen om at foretage hurtige pengeoverførsler.

Over de kommende dage lykkedes det svindlerne at få ansatte til at overføre i alt 805.000 kroner til den udenlandske konto. Det skriver Berlingske torsdag.

En stigende tendens

På landsplan har CEO-fraud siden 2015 kostet danske virksomheder og institutioner tæt på 200 millioner kroner.

Det viser en opgørelse lavet af Nationalt Cyber Crime Center under Rigspolitiet.

- Særligt fra midten af 2016 og frem til dette forår har vi set en betydelig opblomstring af CEO-fraud, siger centerchef Kim Aarenstrup fra Nationalt Cyber Crime Center under Rigspolitiet til Berlingske.

Han fortæller også, at eksemplet med Statens Museum for Kunst ligger i den lave ende af skalaen for, hvor store beløb der typisk er tale om.

Mails frem og tilbage

I de falske mails blev der lagt vægt på, at pengene skulle overføres hurtigt, og formuleringer som "det haster" og "kan det være i dag?"

- Der var kontakt flere gange, og det lykkedes mailskriveren at overbevise vores medarbejdere om, at det var afgørende, at overførslen fandt sted meget hurtigt, siger museets vicedirektør og administrationschef, Anne Bak-Hansen, til avisen.

At det skete i vinterferien er måske heller ikke tilfældigt.

Kim Aarenstrup forklarer til Berlingske, at det ikke er ualmindeligt, at de kriminelle orienterer sig på de sociale medier og slår til, når de kan se, at chefen er ude at rejse.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20220719-131404-L-1920x1279we

Nye SAS-ejere kan føre nye flyruter og selskaber til København

Dan Jensen

Dan er afhængig af hjemmehjælp – men nu skal han selv gøre rent efter asbestfund

Vis mere