Grønt lys for Karen Blixen statue til fem millioner

Danmarks store, internationale forfatterinde får nu sin egen statue på Sankt Annæ Plads i København

- Jeg er med alderen kommet til forståelse af, at det i grunden er mere comme il faut at være død end levende.

Ordene er den store, danske forfatterinde Karen Blixens i Syv fantastiske Fortællinger. Men hun glemte måske, at lige netop hun selv allerede før sin død var tæt på at have en status, der bragte hendes navn og hendes forfatterskab op i nærheden af udødelighed. Nu kan hun tage endnu et skridt i samme retning, for Københavns Kommune har godkendt et skulpturprojekt, hvor en siddende Karen Blixen i fuld størrelse i form af en bronzestatue placeres på Sankt Annæ Plads i Københavns Indre By.

Godkendt trods modstand

Det er billedhuggeren Rikke Raben, der skal skabe statuen. Den findes allerede i en langt mindre version og skal altså nu blæses op til naturlige dimensioner. Københavns Kommune har godkendt forslaget, selv om lokaludvalget for Indre By tidligere har taget afstand fra projektet, da de ikke mente, at Karen Blixen havde nogen naturlig tilknytning til København.

Det har teknik- og miljøforvaltningen valgt at sidde overhørig, og bliver statuen af Karen Blixen realiseret, er det den første egentlige statue af den verdensberømte danske forfatterinde.

- Det er en stor ære. Det er sjovt og skønt, at vi får lov til at være dem, der laver den første, siger Marie Breyen, der er leder af skulpturprojektet.

Nu skal de skaffe fem millioner

Sammen med billedhugger Rikke Raben og andre, der har kastet sig ud i kampen for at realisere skulpturprojektet, har hun nu en stor opgave, hvis det skal gennemføres. For det koster omkring fem millioner kroner at skabe statuen, og de penge er ikke fundet endnu. Gruppen bag statuen håber, at de kan få fiansieringen på plads gennem forskellige fonde. Flere har givet tilsagn om støtte, og kommer pengene hjem, så ender Karen Blixen en dag med at trone over Sankt Annæ Plads.

- Et kunstværk skal ikke være et kunststykke. En kunstner skal dog have noget på hjerte”. (Karen Blixen, 1942)

Her ses en lille udgave af den figur, der nu planlægges opført i fuld størrelse på Sankt Annæ Plads.
Her ses en lille udgave af den figur, der nu planlægges opført i fuld størrelse på Sankt Annæ Plads.
Foto: Marie Breyen, evenTv

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik