Jysk lokalpolitiker: København er den værste kommune

Jysk lokalpolitiker, som også arbejder som ulønnet bisidder for syge borgere, revser København og deres manglende tildelinger af førtidspension.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Københavns Kommune er bare den værste. Generelt kan man se, at København er dobbelt så dårlige som andre storbyer.

Sådan lyder den kradse kritik fra en jysk lokalpolitiker, når talen falder på førtidspension i hovedstaden.

Ulf Baldrian Harbo bor til dagligt i Jylland, hvor han er beskæftiget som lokalpolitiker for Enhedlisten i Norddjurs Kommune, men han har gjort det til sit hjerteblod at hjælpe syge borgere, der kæmper mod systemet i København.

Rejser frivilligt fra Jylland til København

Han er det, man kalder frivillig og ulønnet bisidder, så han bruger fritiden på at rejse fra Østjylland til København, Og han er alt andet end imponeret over sagsbehandlingen i hovedstaden.

Hans påstand om at Københavns Kommune er den værste, bakker han op med aktuelle tal. Ifølge ankestyrelsen giver kommunen langt færre nye førtidspensioner end alle andre byer, hvis man sammenholder tallet med indbyggere.

I 2010 tildelte København over tusinde nye førtidspensioner, men i 2015 var tallet drattet ned til 296 borgere, der fik førtidspension.   

- Det er absurd lavt for en kommune på Københavns størrelse med 600.000 indbyggere. Det er simpelthen fordi, at der foregår en systematisk ulovlig sagsbehandling i kommunen, og folk bliver fastholdt på kontanthjælp i årtier, lyder kritikken.

Spar på jobkonsulenterne og sagsbehandlerne

I Norddjurs Kommune er de i modsætning til København begyndt at tildele flere førtidspensioner. I runde tal koster det 11.000 kroner at have en borger på kontanthjælp, mens en førtidspension koster 18.0000 kroner.

Trods en forskel på 7000 kroner, så er filosofien bag Norddjurs-modellen, at det i længden er dyrere at fastholde kontanthjælpsmodtagere i gentagende udredningsforløb. Der er derimod god økonomi i at afklare syge borgere hurtigt, mener Ulf Baldrian Harbo.

- Jeg kommer selv fra en lille udkantskommune langt ude på landet, som også har mange udfordringer og et meget ringere skattegrundlag end Københavns Kommune, men det er altså muligt, hvis man rydder op i jobcenteret og rent faktisk aftager nogle flere mennesker fra kontanthjælp.

- På den måde sparer man på alle mentorerne og jobkonsulenterne og sagsbehandlerne. Og man sparer også på andre områder, for eksempel i sundhedsvæsenet. Så det kan ikke blive med at betale sig at have et system, hvor man lyver og bedrager og bliver ved med at presse kronisk syge, handicappede og nedslidte personer, ud over hvad de kan holde til, siger Ulf Baldrian Harbo til TV2 Lorry.

Borgmester: Jeg er ikke enig

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, er blevet forelagt kritikken, men afviser påstanden om, at København skulle være den værste kommune.

- Det er jeg ikke enig i. Vi gør os ekstremt umage, og rent faktisk ligger vi nummer et på mange af målgrupperne. Vi bruger også flere penge per ledige end mange andre kommuner. Men jeg er enig med Enhedslisten i, at når det kommer til førtidspension, så er der for mange sager, hvor jeg også selv er dybt utilfreds med, at vi ikke kan få lov til at give dem førtidspension eller flexjob meget før.

Københavns beskæftigelsesborgmester kommenterer sagen om den 62-årige Vladimira Kristensen.

Anna Mee Allerslev afviser, at syge københavnere parkeres på kontanthjælp, fordi den model er billigere end førtidspension.

- Det koster rent faktisk mange penge, at give borgerne de her ressourceforløb, så det er virkelig bare en dårlig situation for alle. I Københavns Kommune har vi nedsat en task force til at kigge på, om vi kan gøre det anderledes, men vores jurister bliver ved med at sige, at lovgivningen er ekstrem stram. Så vi kan kun blive ved med at lægge politisk pres på Christiansborg og på vores system - inden for lovens rammer, siger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren til TV 2 Lorry.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

20210421-165003-2-1920x1280we

Minister forsvarer ny ballade – helt fair med skattelettelse til boligmillionærer i hovedstaden

brønshøj

21-årig mand dør efter overfald i Brønshøj

20220331-192014-4-1920x1280we

Borgmester sygemelder sig efter overbelastning

Vis mere
oppefra

Se billederne: Kendispar sætter liebhaverbolig til salg for svimlende beløb

politi ved riget

Politi og sortklædte grupper talstærkt til stede ved Rigshospitalet

Vis mere