Københavnsk værtshus forarger med gratis fyraftenscigaretter

Københavnsk værthus skaber forargelse med gratis cigaretter og rygestartskurser. Trist måde at markedsføre sig selv på, mener Kræftens Bekæmpelse.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Er det forsvarligt, når et værtshus, der nyder popularitet blandt unge mennesker, lokker kunder til med gratis fyraftenssmøger?

Svaret er et stort og rungende nej, hvis man spørger Kræftens Bekæmpelse.

quote Det er trist måde at markedsføre sig selv på.

Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse

Men det er lige netop, hvad værtshuset Musen & Elefanten på Vestergade i det indre København gør.

Facebook-siden Røgfri Fremtid, der er et tiltag, som Kræftens Bekæmpelse står bag, har i denne uge delt et billede af et skilt fra det københavnske værtshus Musen & Elefanten, der lokker med netop en gratis cigaret til sin fyraftensøl. Det er et billede, der har affødt en del forargelse i kommentarsporet.

Kræftens Bekæmpelse er stærke modstandere af et sådant tiltag.

- Det synes vi ikke er en god idé. Vi er imod alle former for tobaksreklamer, for vi ved, at reklamer får flere mennesker til at begynde med at ryge. Det er trist måde at markedsføre sig selv på, siger Niels Them Kjær, der er projektschef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

På barens hjemmeside kan man læse, at stedet også arrangerer såkaldte "rygestartskurser", hvor man den første tirsdag i hver måned kan lære at ryge cigar.

- Det er enormt uetisk at lære folk at ryge. Og cigarer og cigaretter er mig bekendt lige kræftfremkaldende. Jeg synes, alle former for markedsføring, der involverer tobak, er uetisk, siger Niels Them Kjær.

Stopper med at uddele gratis cigaretter

quote Vi har efter TV2 Lorrys henvendelse sikret os, at arrangører og medarbejdere samt ledelse på Musen og Elefanten er klar over, at den slags tiltag ikke længere må finde sted.

Skriftligt svar fra REKOM

Kritikken får nu stedet til at lukke ned for uddeling af gratis cigaretter. Det oplyser REKOM, der er koncernen bag værtshuset i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

- Musen og Elefanten er et traditionsrigt, gammelt københavner-værtshus. Der må ryges på stedet, og det er der mange af vores gæster, der er rigtig glade for. Men vi er blevet opmærksomme på, at Musen og Elefanten har tilbudt gratis cigaretter til kunder.

- Den slags happenings er tiden løbet fra, og de er ikke tråd med de signaler, vi gerne vil sende som en moderne forlystelsesvirksomhed. Derfor har vi efter TV2 Lorrys henvendelse sikret os, at arrangører og medarbejdere samt ledelse på Musen og Elefanten er klar over, at den slags tiltag ikke længere må finde sted, lyder det skriftlige svar.

I denne uge kunne Politiken fortælle, at tobaksgiganten British American Tobacco målrettet går efter at markedsføre cigaretter til unge i det københavnske natteliv.

Unge og rygning

  • 9,2 procent af de 16-årige ryger dagligt.
     
  • 16,4 år er alderen, hvor man typisk begynde at ryge regelmæssigt.
     
  • 9,3 procent af alle, der i dag er mellem 11 og 17 år, eller godt 44.000 personer, skal forvente at dø af tobak.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
hus

Ejer får lov til at rive omdiskuteret hus i Køge ned

Milan Rahim

Dræbte 19-årig rapper:
Nu er dommen faldet

Vis mere