Københavnske forskere afslører hvad Darth Vader fejler

To forskere fra Rigshospitalet og Frederiksberg Hospital har i et nyt studie undersøgt, hvorfor Darth Vader har så voldsomme problemer med vejrtrækningen.

Star Wars-sagaens ubestridte skurk Darth Vader er især kendt for to ting – sit frygtindgydende lyssværd og sin tunge, besværede vejrtrækning.

Mange er kommet med et bud på, hvad Darth Vader fejler, men indtil videre er det forblevet en af filmhistoriens største gåder.

Derfor har to danske forskere sat sig for at finde ud af, hvad Darth Vader fejler.Det skriver videnskab.dk.

Ronni Plovsing og Ronan Berg fra henholdsvis Rigshospitalet og Frederiksberg Hospital er i et nyt studie kommet frem til, at Darth Vader først fik akut lungesvigt og derefter led af en kronisk lungesygdom. 

- Darth Vader er en af de mest ikoniske skurke, og alle kender hans vejrtrækning. Jeg har så længe, jeg kan huske, været fascineret af ham, og da jeg begyndte at arbejde med lungernes fysiologi, syntes jeg, at det kunne være sjovt at dykke ned i og bruge til undervisning, siger Ronan Berg, der er forsker i lungefysiologi ved Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin på Frederiksberghospital.

Forbrænder på vulkanstrand

Ifølge de danske forskere skal man kigge nærmere på episode I, II og III for at forstå, hvorfor helbredet halter hos galaksens hersker.

I episode I møder vi drengen Anakin Skywalker, der senere bliver jedi-ridder Obi Wan Kenobis lærling. Undervejs i episode II-III bliver Anakin tiltrukket af ‘the dark side’ og vælger at forlade Jedi-ordenen til fordel for den konkurrerende Sith-orden.

Ved dette skift får han en ny identitet som Sith-fyrsten Darth Vader.

Dette medfører en række konflikter både i hans ægteskab med Padmé og i forhold til hans mesterlærer Obi Wan Kenobi. 

Anakin Skywalker udfordrer i raseri Obi Wan Kenobi til en lyssværd-duel på vulkanplaneten Mustafar. Duellen ender med, at Anakin Skywalker mister adskillelige lemmer og til sidst ligger på en vulkanstrand og langsomt forbrænder.

Herefter ser vi, hvordan Anakin Skywalker kommer i behandling og får sin kendte dragt og maske, der hjælper ham med at trække vejret. Transformationen til Darth Vader, som de fleste kender ham, er nu komplet.

Lider af bronkitis

De to danske forskere bag det nye studie har blandt andet kigget på anden videnskabelige litteratur med patienter, der har indåndet vulkandampe og effekterne af dette. På baggrund af den og Darth Vaders vejrtræning vurderer Ronni Plovsing og Ronan Berg, at Anakin Skywalkers brandskader først har givet ham akut lungesvigt, der senere udvikler sig til en kronisk lungesygdom.  

- Det er helt oplagt, at han får akut lungesvigt og senere udvikler en slags kronisk lungesygdom, der både omfatter skrumpning af lungerne, der er blevet stivere på grund af udtalt arvævsdannelse i lungevævet, og en kronisk betændelsestilstand i luftvejene som bronkitis, forklarer Ronan Berg. Han tilføjer: 

- Det akutte lungesvigt kan udløses af forskellige årsager, men i Darth Vaders tilfælde er det indåndingen af de varme, giftige vulkandampe, der skaber forbrændinger i både luftveje og lungevæv. Desuden har han formentlig fået en kulilteforgiftning, som man kan se hos folk, der har indåndet vulkandampe.

- Interessant studie med fiktiv person

Bodil Steen Rasmussen, der er klinisk professor og overlæge ved Aalborg Universitetshospital, mener at studiet er yderst interessant, da det tager udgangspunkt i en fiktiv person.

 Det er tankevækkende, at nogen har fundet på at bruge en fiktiv person i en case report-beskrivelse. Der er gjort et stort forarbejde, hvor forfatterne har været meget observante og indsamlet relevante data til beskrivelse af de respiratoriske problemer, siger Bodil Steen Rasmussen, og uddyber:

- Efterfølgende er observationerne sat ind i en videnskabelig kontekst med analyse af mulige årsagssammenhænge, mulige diagnoser, akut og kronisk behandling, inklusiv effekt heraf og herudover diskussion af mulige langtidsfølgevirkninger af en akut opstået lungesygdom. Fuldstændig i lighed med den metodologi, som vi anvender i den kliniske hverdag. 

Bodil Steen Rasmussen har ikke medvirket i studiet, som dels er publiceret i bladet Physiology News og i det videnskabelige tidsskrift AJP Advances in Physiology Education.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik