Metrobyggeri tvinger udsatte ud i gadebilledet: "De skider og pisser"

Beboere og forretningsdrivende i Sydhavnen er frustrerede. Metroarbejdet har nemlig presset socialt udsatte ud i gadebilledet.

Metrobyggeriet i Sydhavnen er kun lige begyndt, men det har allerede skabt store omvæltninger i bydelen.

Normalt plejer mange socialt udsatte i området nemlig at hænge ud på Mozarts Plads, men der skal være en metrostation nu, og derfor må de finde nye steder at opholde sig.

Det har skabt stor debat i den ellers rummelige bydel.

Blandt andet omkring Anker Jørgensens Plads, hvor beboere og erhversdrivende nu føler sig chikaneret.

Problemet er blevet massivt

Pølsemanden Morten Madøre har boet i Sydhavnen hele sit liv.

Han er altså vant til at leve side om side med områdets udsatte, men han beretter også om forværede forhold.

- Vi er vant til dem. Vi har Michael, som står og danser, skælder ud og snakker med den runde kartoffel. Ham kender vi, siger han, men metrobyggeriet har forandret hverdagen:

- Der er ikke nogle toiletter her, som der var på Mozarts Plads, så de sidder direkte og skider og pisser på gaden og i opgangene.

Han bakkes op af en anden beboer, Christel Ravn, som bor tæt på Anker Jørgensens Plads, der er opkaldt efter den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, der boede næsten hele sit liv i Sydhavnen.

- Vi er meget tolerante og rummelige her i Sydhavnen, men problemet er simpelthen blevet for massivt nu. Der er vold, ballade og flaskekast om natten. Nu er folk, beboere og erhvervsdrivende begyndt at reagere på, at det bliver for voldsomt. Det gør folk utrygge, siger Christel Ravn.

Indslag fra torsdag den 16. august.

Gadens folk: Hvor skal vi gå hen?

Og de tidligere brugere af Mozarts Plads forstår godt beboernes frustration.

- Det kan jeg godt forstå. Men hvor skal folk gå hen og tisse. Altså Københavns Kommune har sat et pissoir op til mænd herhenne. Men der er ikke noget til kvinder, siger Charlotte Sunesen, som tidligere hang ud på Mozarts Plads.

En anden tidligere stamgæst omkring Mozarts Plads, Jesper Krogh, bifalder heller ikke udviklingen.

- Førhen sad vi jo på Mozarts Plads, men over på Anker Jørgensens Plads er det blevet alt for vildt med alt for mange mennesker på alt for lidt plads. Det er både grønlændere, somaliere og alle mulige andre. De pisser over det hele. De råber og skriger hele natten, siger Jesper Krogh.

Cirka 300 meter fra Mozarts Plads - på Sjælør Boulevard - har Københavns Kommune på grund af metroarbejdet etableret et midlertidigt byrum.

Men ingen af de socialt udsatte bruger området, som er omgivet af ejerlejligheder.  Beboerne ønsker i følge Jesper Krogh nemlig ikke ham og hans venner for tæt på.

- Vi har valgt at flytte os derfra, fordi vi gider ikke at være dér, når folk er så negative over for os og vores hunde, siger han.

Anker Jørgensens Plads blev indviet søndag d. 1 oktober 2017 i Københavns Sydhavn, hvor den tidligere og nu afdøde statsminister boede det meste af sit liv. Københavns overborgmester Frank Jensen (tv) og daværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell var tilstede ved indvielsen.
Anker Jørgensens Plads blev indviet søndag d. 1 oktober 2017 i Københavns Sydhavn, hvor den tidligere og nu afdøde statsminister boede det meste af sit liv. Københavns overborgmester Frank Jensen (tv) og daværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell var tilstede ved indvielsen.
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

De skal ikke smides væk - bare ha' det bedre

I følge Morten Madøre, ønsker beboerne omkring Anker Jørgensens Plads, ikke at presse de socialt udsatte ud af bydelen.

De ønsker, at der bliver fundet en holdbar løsning og nogle ordentlige toiletforhold på pladsen.

- Vi siger til politikerne. Se så at få bygget toiletfaciliteter til de her mennesker, som har lige så meget ret til at være her, som os andre.

Hverken Københavns socialborgmester eller teknik- og miljøborgmesteren ønskede i dag ikke at kommentere sagen.

Men ifølge kommunen holder de på onsdag møde i Sydhavnen, hvor de vil forsøge at finde en løsning. 

I en mail til TV 2 Lorry skriver Københavns Kommune:

Københavns Kommune er klar over de nuværende udfordringer i området omkring Anker Jørgensens Plads i Sydhavn og de store gener, der er for naboer, handelsliv og forbipasserende. Der er derfor indkaldt til møde for en lang række af aktører omkring pladsen i den kommende uge, hvor blandt andet de sociale myndigheder, institutioner, boligselskaber og politiet deltager. Sammen vil aktørerne forsøge at finde en løsning på de problemer, man oplever i området for tiden.

I mellemtiden vil Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere oftere være til stede i området for at prøve at komme i dialog med brugerne af pladsen omkring de problemer, deres adfærd betyder for naboer, forbipasserende og andre. Også Børne- og Ungdomsforvaltningens gadeplansmedarbejdere vil være til stede i forebyggende øjemed. Københavns Politi er gjort opmærksom på problemerne og sørger for øget patruljering på og omkring pladsen.

Københavns Kommune har forud for lukningen af Mozarts Plads været i dialog med brugerne af pladsen for at høre deres ønsker til ophold forud for lukningen af pladsen. Desværre har mønsteret ikke været til at forudse på trods af den forudgående indsats.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik