Nabo til lukket værtshus igennem 300 år fortsætter trods pres: "Gløggen er lavet"

Københavns måske ældste værtshus har i denne uge været vidne til, at deres naboer igennem 300 år har lukket og slukket under stor mystik. Selv holder Hviids Vinstue stand trods pres og chikane.

- Man føler sig fortabt. Det er uvirkeligt. Det sker fra den ene dag til den anden - uden nogen forklaring til medarbejderne. Og vi står bare her og kigger, og vi kan ikke gøre noget. Vi kan kun give de tidligere ansatte knus, støtte og ryste på hovedet.

Sådan lyder det fra Jane Weber, der er restaurantchef på Danmarks måske ældste beværtning, Hviids Vinstue.

I godt 300 år har beværtningen skænket øl side om side med nabo-værtshuset Skindbuksen - men i mandags var der pludselig skodder for Skindbuksens vinduerne og stålgitter foran hoveddør. 

Beværtningen, der har eksisteret siden 1728, er eftersigende blevet solgt til ukendte købere.

Hviids Vinstue står uforstående tilbage over for beslutningen.

Der er lås på døren på Skindbuksen, der ikke har været åben siden mandag.
Der er lås på døren på Skindbuksen, der ikke har været åben siden mandag.
Foto: TV 2 Kosmopol

- De kommer til at mangle - og det er ikke kun os, der synes det. Det er københavnerne og turisterne - de elsker jo Skindbuksen.

- Det er at tage små bidder af det gamle København og vores kultur - og så smækker de sikkert noget nyt op, siger Jane Weber.

Ansatte vidste ingenting

Ifølge Jane Weber kom nyheden om lukningen som et chok for personalet. 

- Det er grotesk, hvad der er sket med vores naboer - og med deres ansatte. Jeg mødte én af kokkene mandag morgen. Han var mødt op på arbejde og havde ikke hørt noget, men måtte så gå hjem igen. Sådan behandler man ikke sine medarbejdere. De er nogle loyale, dejlige mennesker, som vi også holder af. Det er fejt, siger hun.

- Man kan sælge, hvis man vil og har lyst, men man skal kunne se sine ansatte i øjnene, være ærlige og ikke være nogle kujoner, lyder fra fra Jane Weber.

Hviids Vinstue og Skindbuksen ligger side om side på Lille Kongensgade ved Kongens Nytorv. Her har de ligger siden henholdsvis 1723 og 1728. De er måske Danmarks ældste værtshuse.
Hviids Vinstue og Skindbuksen ligger side om side på Lille Kongensgade ved Kongens Nytorv. Her har de ligger siden henholdsvis 1723 og 1728. De er måske Danmarks ældste værtshuse.
Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Hvad der præcis ligger forud for salget af Skindbuksen er uvist, men ifølge Berlingske Business stod Skindbuksens restaurantchef, Michael Olsen, til at overtage den ene halvdel af beværtningen. Men søndag blev han informeret om, at han var blevet overbudt af købere, som ifølge ham selv har tilknytning til ejendomsselskabet Bendtsen Law, der allerede ejer det meste af den ejendom, som huser både Skindbuksen og Hviids Vinstue.

Det er uvist, om Skindbuksen drives videre med nye ejere eller ej.

TV 2 Lorry har siden mandag forsøgt at få en kommentar fra ejerne; søskendeparret Lene og Britt Duedam, som dog øjensynligt er gået i flyverskjul.

Ligeledes har redaktionen forsøgt at få kontakt til advokat- og ejendomsselskabet Bendtsen uden held.

Trods chikane holder Vinstue stand

Salget af Skindbuksen får dog ikke Hviids Vinstue til at bukke under for presset om salg.

- Hviids Vinstue fortsætter. Gløggen er lavet, og vi kommer til at fryse uden for og servere den til jul, som vi plejer, siger Jane Weber. 

TV 2 Lorry kunne ikke få fat på ejer af Hviids Vinstue, Per Møller, men han har tidligere udtalt, at han ikke har planer om at sælge Hviids Vinstue. Og det holder han fast i på trods af, at Hviids Vinstue oplever chikane fra formanden for ejendommens ejerforening. 

Sådan så det ud foran Skindbuksen onsdag, hvor der ellers normalt er liv i godt vejr.

Jane Weber beskriver det som mafialignende tilstande. Den bitre strid startede, da en ølhane blev klippet over sidste år, og over 1.000 liter øl gik til spilde for et år siden. Men på det sidste er det gået for vidt, mener Jane Weber.

- Vi bor på Kongens Nytorv 19, men der er sat tre låse på hoveddøren, som vi ikke har nøgler til. Vi må gå ind af bagdøren og styrte igennem lokalerne om aftenen, når vi skal tænde alarmen, og hver morgen går alarmen, siger hun.

- De er ude på at presse os ud. Ellers gør man ikke sådan noget. Men vi har brede skuldre, siger hun.

TV 2 Lorry har tidligere forsøgt at komme i kontakt med Tommy Hansen, der er formand for ejerforeningen.

Jane Weber fortæller, at politiet flere gange har været involveret i konflikten, men herfra lyder svaret, at det er et privatanliggende. Hun ønsker ikke at kommentere på, om Hviids Vinstue har sagsøgt ejerforeningen.

- Vi har brede skuldre, vi er vant til det og vi kører videre. Men vi er taknemmelige for al den hjælp, vi kan få fra politikere, kommunen og københavnere, siger hun.

TV 2 Lorry har forsøgt at få fat på bestyrelsesformand, Tommy Hansen, til en kommentar, men han er ikke vendt tilbage.

Støtten var ikke nok

En af de personer, som offentligt har kæmpet for bevarelsen af Skindbuksen, er tidligere medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten, Allan Mylius Thomsen. 

Han var med til i december at få stemt en såkaldt bevarende lokalplan igennem for gaden.

- Det vil betyde, at nye ejeres mulighed for at benytte bygningerne og gaden til, hvad der passer dem, bliver stærkt begrænset af kommunens mulighed for at gribe ind og sige, at det her udseende skal bevares, sagde han dengang til TV 2 Lorry.

Nu ser fremtiden alligevel uvis ud.

- Vi må konstatere, at Skindbuksens skæbne er uvis. Vi aner ikke, hvis den er solgt, hvad de nuværende ejere skal bruge den til. De vil åbenbart ikke benytte sig af det gamle personale. Den er lukket, og jeg ved ikke, om der ligger en ordrebog med bestillinger, der bliver brændt af nu. Så hvad fremtiden er for Skindbuksen - om den forsvinder, om den bliver til modeforretning eller lignende - det ved vi ikke, siger Allan Mylius Thomsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik