Ny borgmester vil have flere kvindelige vejnavne

Københavns nye teknik- og miljøborgmester vil have styrket ligestillingen på gadeplan. Det skal blandt andet gøres med nye vejnavne.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis det står til Københavns nye teknik- og miljøborgmester, Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, så skal flere gader, pladser og steder i København opkaldes efter kvinder. Det skriver Berlingske.

- Min forgænger (Morten Kabell, red.) havde fokus på det. Jeg vil gå endnu længere. Der er i forvejen en overrepræsentation af steder med mandenavne. Hvis vi skal nå op på noget, der giver nogenlunde lige repræsentation af begge køn, så skal vi i lang tid fremover pege på endnu flere kvinder, der lægger navn til veje og gader, siger Ninna Hedeager Olsen til Berlingske.

quote Hvis vi skal nå op på noget, der giver nogenlunde lige repræsentation af begge køn, så skal vi i lang tid fremover pege på endnu flere kvinder.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester i København, Enhedslisten

Det er Vejnavnenævnet, som i første omgang indstiller navne, som Teknik- og Miljøudvalget så skal vedtage. Vejnavnenævnet har lavet en opgørelse, som viser, at 451 steder og gader er opkaldt efter mænd, og kun 120 steder og gader er blevet opkaldt efter kvinder.

Du kan se alle forslag til fremtidens vejnavne i Vejnavnenævnets vejnavnebank.

Det skal tippe endnu mere

I løbet af de sidste fem år er 195 navne til veje og pladser trådt i kraft i København. Heraf var 26 navne på kvinder og 27 navne på mænd.

- Det er supervigtig, at for eksempel unge piger, der er vokset op i København, kan se, at deres køn er repræsenteret i gadebilledet, siger Ninna Hedeager Olsen til Berlingske.

quote Det er supervigtig, at for eksempel unge piger, der er vokset op i København, kan se, at deres køn er repræsenteret i gadebilledet.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester i København, Enhedslisten

Den nye teknik- og miljøborgmester mener dog ikke, at det er en særbehandling af kvinder, hvis Københavns Kommune direkte prioriterer kvindelige vejnavne og mandlige.

- Der er nogle usynlige strukturer i samfundet, der gør, at når man har lige kvalificerede mænd og kvinder, så skal man engang imellem vedtage nogle synlige strukturer, der opvejer den skævhed, der allerede er, og som har gjort, at kvinder er blevet negativt særbehandlet gennem mange år. Jeg synes vi skal se, om vi kan tippe det endnu mere over til kvindernes side. Vi har et efterslæb for fortidens synder med mange flere mandenavne i bybilledet, siger Ninna Hedeager Olsen.

Du kan lære Ninna Hedeager Olsen bedre at kende i dette portræt:

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Københavnerbænke skal til new York

Særlig udstilling om Danmark: Ikoniske københavnerbænke har kurs mod New York

Royal Run

Person fik hjertestop under Royal Run

cecilie hildebrandt bliver halshugget indefra

Cecilie tør næsten ikke sige det højt: Længe ventet halsoperation ser ud til at have virket

Vis mere
Royal Run

Prins Vincent overhalede storebror kort før målstregen

20220606-224029-L-1920x1280we

Få overblikket: Sådan påvirker Royal Run trafikken i dag

Vis mere