Hvis det står til Københavns nye teknik- og miljøborgmester, Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, så skal flere gader, pladser og steder i København opkaldes efter kvinder. Det skriver Berlingske.
- Min forgænger (Morten Kabell, red.) havde fokus på det. Jeg vil gå endnu længere. Der er i forvejen en overrepræsentation af steder med mandenavne. Hvis vi skal nå op på noget, der giver nogenlunde lige repræsentation af begge køn, så skal vi i lang tid fremover pege på endnu flere kvinder, der lægger navn til veje og gader, siger Ninna Hedeager Olsen til Berlingske.
Hvis vi skal nå op på noget, der giver nogenlunde lige repræsentation af begge køn, så skal vi i lang tid fremover pege på endnu flere kvinder.
Det er Vejnavnenævnet, som i første omgang indstiller navne, som Teknik- og Miljøudvalget så skal vedtage. Vejnavnenævnet har lavet en opgørelse, som viser, at 451 steder og gader er opkaldt efter mænd, og kun 120 steder og gader er blevet opkaldt efter kvinder.
Du kan se alle forslag til fremtidens vejnavne i Vejnavnenævnets vejnavnebank.
Det skal tippe endnu mere
I løbet af de sidste fem år er 195 navne til veje og pladser trådt i kraft i København. Heraf var 26 navne på kvinder og 27 navne på mænd.
- Det er supervigtig, at for eksempel unge piger, der er vokset op i København, kan se, at deres køn er repræsenteret i gadebilledet, siger Ninna Hedeager Olsen til Berlingske.
Det er supervigtig, at for eksempel unge piger, der er vokset op i København, kan se, at deres køn er repræsenteret i gadebilledet.
Den nye teknik- og miljøborgmester mener dog ikke, at det er en særbehandling af kvinder, hvis Københavns Kommune direkte prioriterer kvindelige vejnavne og mandlige.
- Der er nogle usynlige strukturer i samfundet, der gør, at når man har lige kvalificerede mænd og kvinder, så skal man engang imellem vedtage nogle synlige strukturer, der opvejer den skævhed, der allerede er, og som har gjort, at kvinder er blevet negativt særbehandlet gennem mange år. Jeg synes vi skal se, om vi kan tippe det endnu mere over til kvindernes side. Vi har et efterslæb for fortidens synder med mange flere mandenavne i bybilledet, siger Ninna Hedeager Olsen.