Nye, intelligente gadelamper: Sådan virker de

København har fået skiftet en stor del af byens gadebelysning. De nye gadelamper skal blandt andet øge trafiksikkerheden.

Med de 19.000 nye LED-gadelamper i København kan Teknisk Forvaltning fjernstyre lysstyrken i de enkelte lamper via en iPad.

Den nye LED gadebelysning er nemlig tilknyttet et trådløst kommunikationsnetværk. Det betyder blandt andet, at hver enkelt gadelampe kan fjernstyres og at der bliver mulighed for, at lamperne fremover selv melder ind om driftsfejl.

Selve lyskvaliteten er også forbedret med de nye gadelamper. Det er vejenes størrelse og anvendelse, der afgør lysets styrke og farve. På de store trafikveje er lyset i de nye lamper mere klart og lyst end i de gamle lamper, hvor lyset var mere orange. Det øger oplevelsen af tryghed , fordi man for eksempel nemmere kan se forbipasserendes ansigter. 

(Artiklen fortsætter under videoen)

Næsten 19.000 af de gamle københavnske gadelamper er udskiftet til LED lamper. De kan fjernstyres, og man kan skrue op og ned for lyset, så det passer til vejr og vej. Fornyelsen koster 283 millioner kroner.

Øger trafiksikkerheden

Samtidig rammer lyset både veje, fortove og cykelstier mere præcist, hvilket blandt andet gør det lettere for bilisterne at se cyklisterne.

- I København skal vi have en nultolerance over for trafikdrab og alvorlige ulykker. Det kræver, at vi sætter ind på alle fronter og investerer i ombygning af kryds og bedre forhold for fodgængerne, og fremover vil gadebelysningen også medvirke til at nå ambitionen, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten.

På villavejene får gadelamperne et varmere hvidt lys og lavere lysstyrke end på de store trafikveje. Her bliver lyset dæmpet til halvt niveau om natten for at indbyde til mere ro .

- Vores erfaring viser, at når lyset bliver dæmpet på villavejene, så sænker bilerne hastigheden når de kører igennem. På den måde bidrager de nye gadelys også til trafiksikkerheden, siger enhedschef i Københavns Kommune Steffen Rasmussen til TV 2 Lorry.

Det er den globale, franske lys- og trafikvirksomhed Citelum, der har stået for udskiftningen af gadebelysningen i tæt partnerskab med kommunen.

Spørg Os - Afstemning

_