Populære el-løbehjul kører hurtigere, end de må

Nogle elektriske løbehjul overskrider hastighedsbegrænsningen på 20 kilometer i timen, erkender udlejningsfirma. Føreren risikerer en bøde.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I mindst to tilfælde har løbehjul fra udlejningsfirmaet Tier været i stand til at køre omkring 25 kilometer i timen.

Det er en betydelig overskridelse af den lovbestemte hastighedsbegrænsning på 20 kilometer i timen. I det ene tilfælde kørte løbehjulet for hurtigt i forbindelse med et styrt.

Da 15-årige Tobias Lund Andersen væltede i krydset Dalgas Boulevard/Peter Bangs Vej, kørte hans løbehjul for hurtigt:

- Jeg kørte 26 kilometer i timen, og jeg havde fået at vide, at de kun kunne køre 20 kilometer i timen, så det overraskede mig rigtig meget, at det kunne gå så stærkt, siger han til TV 2 Lorry.

Tobias Lund Andersen styrtede med 26 kilometer i timen
Tobias Lund Andersen styrtede med 26 kilometer i timen
Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

TV 2 Lorry har fået yderligere en melding om et løbehjul, der kunne køre omkring 25 kilometer i timen: Tiers elektriske løbehjul er af modellen Segway-Ninebot KickScooter ES2.

Det kan ifølge producenten køre 25 kilometer i timen, men i medvind eller ned af bakke kan det godt snige sig op på 26 eller 27 kilometer i timen.

Tier har dog sat en begrænsning på deres løbehjul, som burde betyde, at de ikke kan overskride de 20 kilometer i timen. Selskabets grundlægger og direktør Lawrence Leuschner erkender dog over for TV 2 Lorry, at der har kørt løbehjul på de københavnske gader, der har kørt hurtigere:

- Vi har over 400 løbehjul i København. To af dem har kørt mere end 20 kilometer i timen. Vi kontrollerer vores løbehjul hver dag, der fandt vi også ud af, at der var to, der kørte for hurtigt. Men vi har styr på det nu, og det burde ikke være et problem i fremtiden, siger han via Skype fra Berlin.

I dette klip kan du høre Tiers grundlægger og direktør, Lawrence Leuschner, forholde sig til, at nogle af de elektriske løbehjul Tier har haft på gaden har kørt cirka 25 kilometer i timen - i stedet for de lovlige 20 kilometer i timen.

TV 2 Lorry prøvekørte cirka 20 løbehjul fra Tier og Voi, som er det andet store internationale selskab, der udlejer elektriske løbehjul.

I vores test kom løbehjul fra begge selskaber højst op 22 kilometer i timen, altså indenfor for det, der kan forventes, hvis man for eksempel kører i medvind eller ned af en bakke.

Ved vores test kom de elektriske løbehjul op på 22 kilometer i timen
Ved vores test kom de elektriske løbehjul op på 22 kilometer i timen

Kørere skal dog være opmærksomme på, at selvom det er forholdene og ikke selve løbehjulet, der er skyld i hastighedsoverskridelsen, så risikerer de stadigvæk at få en bøde.

- Hvis du og jeg vi går ud lejer sådan et løbehjul, og begynder at køre på det og vi kører hurtigere end vi egentlig må, så er det os selv, der har ansvaret, siger Christian Bertelsen, som er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Når løbehjulet kører 22 kilometer i timen, svarer det til hastighedsoverskridelse på 10 procent. Det er endnu uvist præcis hvad taksten bliver på sådan en bøde, men det bliver ikke under 1000 kroner, som er den laveste takst.

Landechef fra det svenske udlejningsselskab Voi håber, at deres kunder overholder hastighedsbegrænsningen på 20 kilometer i timen
Landechef fra det svenske udlejningsselskab Voi håber, at deres kunder overholder hastighedsbegrænsningen på 20 kilometer i timen
Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Det svenske udlejningsselskab Voi bruger samme model af løbehjul som Tier.

Ligesom Tier har de også sat en begrænsning på, som burde holde løbehjulet under de 20 kilometer i timen. Ifølge selskabets danske landechef, Eric André, er de godt klar over, at løbehjulet kan snige sig over de 20 kilometer i timen.

Se indslag om risikoen ved at køre på de nye el-løbehjul i København

- Hvis du er meget let, eller hvis du har medvind ned af bakken, så kan hjulene gå op til 21 eller 22 kilometer i timen, men det burde ikke være et problem.

Men politiet siger at du risikerer en bøde?

- Vi har begrænset vores motor til 20 kilometer i timen. Det er der, accelerationen stopper. Desuden har vi også informeret brugerne i, hvad hastighedsbegrænsningen er, og vi håber selvfølgelig, at vores brugere overholder de hastighedsbegrænsninger, der er, siger han til TV 2 Lorry.

Tobias styrt kostede et meget ømt knæ
Tobias styrt kostede et meget ømt knæ
Foto: Anna Clara Ingemann / TV 2 Lorry

Tobias Lund Andersens styrt kostede ham et meget ømt knæ på grund af en gedigen hudafskrabning. Han vil godt prøve løbehjulene igen, men han vil være mere forsigtig med gashåndtaget en anden gang. 

- Jeg vil ikke køre helt så hurtigt en anden gang. Det kan ende galt, og det fandt jeg så ud af på den hårde måde, siger han til TV 2 Lorry.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Web-version.00_00_11_44.Still001

Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere

20190213-093733-A-5616x3744ma

Ny regel træder i kraft: Disse bilister bliver ramt

Vis mere