Rekordhøje priser: Så meget hus får du for én lejlighed

Lejlighedspriserne er steget med dobbelt så meget fart, som prisen på parcelhuse. Økonomer er bekymrede.

Aldrig i nyere tid har man fået så få kvadratmeter ejerlejlighed for pengene sammenlignet med et parcelhus.

Det fortæller cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark til Finans.dk. 

Faktisk har prisstigningerne været så voldsomme, at hvis man gik 45 år tilbage i tiden, så kunne man få dobbelt så meget plads, som man gør i dag, når der handles. 

Mens parcelhuspriserne i gennemsnit har oplevet en real prisstigningstakt på cirka 0,5 procent om året i perioden, så er prisen på lejlighederne vokset med 1,3 procent:

- Det understreger, at boligpriserne er steget mere end inflationen. På langt sigt er den gængse tommelfingerregel, at boligpriserne bør vokse i takt med prisen på at opføre en ny bolig - altså byggeomkostningerne. Er der mangel på byggegrunde, vil det alternativt være indkomstudviklingen, der i højere grad dikterer de langsigtede prisstigninger på boliger, siger Christian Hilligsøe Heinig til Finans.dk. 

Byt én lejlighed for to haver

En ejerlejlighed på små 70 kvadratmeter koster i dag det samme som et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. 

Og en ejerlejlighed på 80 kvadratmeter vil i gennemsnit koste hele 300.000 mere end et parcelhus på 140 kvadratmeter, skriver Finans.dk.

Et gennemsnitligt parcelhus vil nemlig i Danmark koste 1.835.000 kroner, mens en gennemsnitlig lejlighed på 80 kvadratmeter i hvert fald koster 2.135.000 kroner. 

Priserne svinger dog mere på lejlighederne, hvilket blandt andet skyldes forældrekøb, at det er mere vanskeligt at tilpasse efterspørgslen samt spekulationer, påpeger cheføkonomen. 

Økonomer advarer mod boble

Nationalbanken advarede i september mod, hvad der ligner, et boligboble. 

I en prognose skrev man, at udviklingen overordnet er fornuftig i hele landet, men at markedet i København er bekymrende:

- Prisniveauet vurderes at være højere, end udviklingen i de disponible indkomster og renter tilsiger, konkluderede man.

Erhvervsministeriet og Finanstilsynet har pålagt realkreditinstitutter og banker at indskrænke den type af boliglån, der har variable renter og afdragsperioder.

De mere risikable flexlån må højest fylde 15 procent af institutternes låneportefølje i fremtiden.

I øjeblikket er det 35-40 procent af udlånene i realkreditinstitutterne, der udgøres af de mere risikable lån.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik