Rekordmange fædre holder barselsorlov i København

Fædre i København er dobbelt så gode til at holde forældreorlov som fædre i Nordjylland. Også fag- og uddannelsesniveau spiller en rolle i tallene.

Lasse Johnsson er en af de fædre, der har valgt at holde barsel. 

- Jeg holder fædreorlov, fordi det giver en stor værdi for mig, fordi jeg får lov til at have de her perioder i mine børns liv, som jeg er rigtig glad for at opleve. Specielt i indkøringsfasen ved institutionen, der hvor man afleverer barnet til en ny fase i dets liv. Der er det en særlig god oplevelse, at man kan få lov til at have den del med som far, siger Lasse Johnsson. Han er afdelingsleder hos TDC Group Operations og har for tredie gang valgt fædreorloven til.

Lasse Johnssons kone, Christina, er gravid med deres tredie barn, og om et par uger skal Lasse tage første del af sin fædreorlov. Først fire uger lige efter fødslen, og senere holder han fire uger igen. Og når den lille skal køres ind i vuggestue, har han fædreorlov endnu en gang. Også med de to første børn holdt Lasse Johnsson barsel.

- Det er særligt gode vilkår hos TDC, fordi vi både kan dele vores barsel op og så er der løn, siger han i dag til TV 2 Lorry. 

København i førersædet

Lasse Johnsson er typisk for den gruppe af fædre, der holder mest barsel i Danmark. Ifølge tal fra Danmarks Statistik, er det især mænd der bor i Storkøbenhavn og som arbejder indenfor finansiering og forsikring, offentlig administration, undervisning eller kommunikation, der tager mest fædreorlov.

Mænd i Storkøbenhavn ligger på førstepladsen med hele 43,6 dages orlov, mænd fra Københavns omegn ligger på 33,8 dage og i Nordsjælland er det 32,8. I Nordjylland ligger gennemsnittet på 23,4 dage.

Loading...

Loading...

Dobbelt så mange på fædreorlov siden 2003

- Det er ikke almindeligt, at ledere holder barsel, vi kan være flaskehalse for mange ting, siger Lasse Johnsson. Og så kender han godt til, at der findes mænd i forskellige fag, hvor det ikke er almindeligt at holde fædreorlov.

Samlet set er antallet af fædre, der holder fædreorlov plus 14 dage af den fælles barselsorlov, steget kraftigt siden 2003. Her var der 12 procent, der holdt mere end de 14 dage. I 2015 er tallet oppe på 32,3 procent.

Antallet af fædre, der slet ikke holder barselsorlov er i samme periode faldet fra 25,7 procent til 19,6 procent.

Loading...

Loading...

Kampagner hjælper mod tabu

Der er markant forskel på, hvem der holder barsel. Mænd, der er ansat i brancher som "Finansiering og forsikring" , er topscorere med 59 dage. Mænd, i brancher som ligger i feltet "offentlig administration, undervisning og sundhed" ligger lige i hælene med 50 dage og på trediepladsen kommer mænd, ansat indenfor "kommunikation og information" med 34 dage. I bunden ligger mænd ansat i "landbrug, skovbrug og fiskeri" med kun 13 dage i gennemsnit.

I TDC Group har man fædreorlov i to til fire uger med løn, i tilknytning til fødsel eller hjemkomst lige efter fødslen af barnet. Derudover kan fædre tage 32 uger. De 10 til 14 uger er med løn. Orloven skal så ligge fra uge 15 til 46 efter barnets fødsel. 

I 2002 tog 13 procent af fædre i TDC barsel. Efter at firmaet i 2004 lancerede kampagnen "Far´s Kram" er tallet steget støt til 85 procent i 2015. For der skal ikke være modsætning mellem at være leder og mand i firmaet. Noget Lasse Johnsson er glad for:

- Gør det, for det er en unik oplevelse som ikke kommer igen, siger Lasse Johnsson.

 
 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik