Sæson for skybrud: Sådan beskytter du din bolig

Skybrud kan betyde dyre vandskader på din bolig. Vi har samlet nogle råd til, hvordan du bedst garderer dig mod vandmasserne.

Sommeren er højsæson for skybrud.

I lørdags fik vi årets første sommerskybrud. I Viby Sjælland fik de endda et såkaldt dobbeltskybrud.

Og det kan faktisk blive noget værre bras, hvis et skybrud fanger dig på det forkerte ben.

Vandskaderne på din bolig kan nemlig efterlade dig både gennemblødt og med ondt i nakken fra det nakkedrag, du får dig, når du ser den gebommerlige regning og den ødelagte omgang indbo, styrtregnen har efterladt dig.

Og det er der jo ikke rigtig nogen, der har lyst til.

Hvad er skybrud?

Et skybrud er en slags regnvejr, der har taget steroider og amfetamin.

Der er tale om et skybrud, når der på en halv time eller mindre falder 15 millimeter regn eller mere.

Kilde: DMI, Danmarks Meteorologiske Institut

Heldigvis kan du gøre andet end at bede vejrguderne om at forskåne dine kvadratmeter fra Egyptens ti plager.

Man kan faktisk gøre en del for at beskytte sin bolig, når DMI eller andre meteorologer varsler skybrud.

Vi har samlet nogle gode råd længere nede i artiklen.

Skybrudssikring har prioritet i Hovedstaden

Mange af TV 2 Lorrys brugere bor i København. København er en dejlig by. Men desværre er København forholdsvis udsat, når et skybrud slår sin koldklamme vej forbi.

Derfor arbejdes der hårdt på at sikre byen bedre mod store mængder regnvand. Der er faktisk gang i en hel del projekter, fortæller borgmesteren for regnvand:

- Vi arbejder i disse år på at skybrudssikre hovedstaden. Vi har for eksempel lavet en række nød-afløb til havnen og er i gang med at bygge store underjordiske skybrudstunneler. Flere steder skaber vi nye byrum, hvor vandet kan samles i kanaler eller søer frem for i folks kældre, siger Ninna Hedeager Olsen, Københavns Teknik- og Miljøborgmester i en pressemeddelelse. 

- Vi er faktisk i gang med en helt ny infrastruktur, der skal holde byen tør. Der er tale om 350 projekter, og vi er først helt færdige om 20-25 år. Men bid for bid bliver byen mere tør, siger hun.

Hvis trenden fra de seneste år fortsætter, så bliver København ramt af skybrud nærmest hvert år fremover.

I år 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017 har det dryppet så voldsomt, at der var tale om skybrud. Med andre ord var det kun i sommeren 2012 - hvor Danmark fik stryg til EM i Ukraine, og Bruce Springsteen sang Born In the USA på Roskilde Festival - der gik fri for skybrud.

Og det har været dyrt. 

Ifølge HOFOR beløber skaderne fra skybrud i 2011, 2012 og 2013 til et sted mellem seks og ni milliarder kroner, mens skaderne fra 2014, 2015 og 2016 endnu ikke er opgjort. Men de har helt sikkert også kostet en hel del.

Herunder kan du se en stribe gode skybrudsråd, som vi har lånt fra HOFOR. 

Her er HOFORs gode råd: Sådan beskytter du dit hjem

1. Luk vinduer og døre. Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen.


2. Luk ventilationshuller i ydervæggene. Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, bør du lukke dem - fx med en krydsfinerplade.


3. Tjek afløb og tagrender. Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.


4. Sikker opbevaring i kælderen. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå på stålreoler, som kan desinficeres.


5. Tjek terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset kan du grave mindre kanaler i terrænet og lede vandet væk fra huset og længere ud i terrænet.


6. Brug sandsække. Du kan stoppe en del vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække eller plastiksække med jord på de utætte steder.


7. Begræns opstigende kloakvand. Du kan få monteret højvandslukke og/eller sløjfe gulvafløb i kælderen, der ikke bruges.


Kilde: HOFOR

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik