Snydt af kynisk boligsvindler: Det værste er ikke pengene

Op mod studiestart har boligsvindlerne travlt - og de bliver dygtigere og dygtigere. Hannah Houlind og Nikoline Bredmose mistede 28.000 kroner.

Ejendommen på Ydre Østerbro i København er ikke den kønneste, men vinduerne er store, der er altaner på facaden - og fra anden sal er der udsigt over grønne træer, stille veje og Komponistkvarterets lave gulstenshuse, der er bygget omkring år 1900.

Her skulle 20-årige Hannah Houlind og 21-årige Nikoline Bredmose bo.

Det troede de i hvert tilfælde, for efter flere måneders desperat boligjagt var det omsider lykkedes for dem at få fat i en lejekontrakt på 55 eftertragtede kvadratmeter i ejendommen - til 8.000 kroner om måneden.

- Vi stod med hinanden i røret i hver sin ende af landet og hoppede og skreg og jublede og var bare så glade, fordi det endelig var lykkedes efter måneder, hvor vi havde forsøgt at finde en bolig, fortæller Hannah Houlind.

Men lejekontrakten viste sig at være fup.

Farvel til alle pengene

Den søde, kvindelige udlejer dækkede over en falsk identitet - og kusinerne fra Køge og Aabenraa står nu i rækken af hundredevis af skuffede boligsøgende, der hvert år bliver franarret tusindvis af kroner fra skruppelløse svindlere.

Selv mistede de 28.000 kroner, de nok aldrig ser igen.

- Vi ser de her sager små 200 gange om året i Københavns Politi - og vi kan også se i statistikkerne, at det topper omkring studiestart, sigervicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra Københavns Politi.

Når tusindvis af unge får besked, om de er optaget på en videregående uddannelse, spidser boligmarkedet nemlig til - og det betyder, at svindlerne lettere kan lægge pres på de desperate boligsøgende.

- Selvom du for eksempel har været inde og se en lejlighed, bør du stadig sikre dig, at udlejer har den reelle boligret over lejligheden og også har ret til at udleje eller fremleje den, siger Claus Birkelyng.

For ofte sker svindelen ved, at den falske udlejer fremviser en lejlighed eller et klubværelse, som vedkommende måske tidligere har boet i og stadig har nøgle til - i andre tilfælde kan vedkommende have lejet stedet i et korttidslejemål eller skaffet sig adgang på en anden måde.

I Hannah Houlind og Nikoline Bredmoses tilfælde nåede de aldrig at se lejligheden, men boligsiden, de fandt lejligheden på, var nemID-valideret - og de undersøgte desuden i Krak, at kvinden, de talte og skrev med, virkelig var den samme, som boede på adressen.

Og havde det samme telefonnummer.

- Det hele stemte. Bare det, der står, at den er nemID-valideret. Så tror man jo på den. Alt virker jo rigtigt, det er så gennemført, siger Nikoline Bredmose.

NemID er ikke nogen sikkerhed

Kusinerne fik også først tilsendt billeder af lejligheden på mail, efter at den falske udlejer havde sikret sig, at også de var nemID-validerede - faktisk frabad hun sig alle henvendelser fra folk, der ikke var.

Lejligheden udlejede hun i to år og måske mere, fordi hun skulle arbejde i Malaga, forklarede udlejeren.

- Det virkede perfekt, vi var hurtige til at slå til, det var fantastisk. Og så gik det bare ned af bakke hurtigt derefter, siger Hannah Houlind.

Korrespondancen mellem parterne var ellers god og tæt - de aftalte, at lejligheden skulle overtages umøbleret - men at lamperne skulle blive hængende - ligesom udlejeren forklarede, at hun gerne ville møde begge kusiner.

- Når I skal have nøglerne, kommer I så begge to? Jeg vil godt hilse på jer begge, altså hvis muligt, skrev hun.

En dårlig fornemmelse

Lejekontrakten fyldte også flere sider og var officiel og detaljeret - og på trods af, at mødet i første omgang gik i vasken, fortsatte den fine dialog:

- Jeg har også nogle papirer på internet og tv, så kan I se hvilke forbindelser, I får med i huslejen, skrev udlejeren.

Midt i juli og dagen inden de to kusiner skulle have overdraget nøglerne, fik de dog alligevel en dårlig fornemmelse i maven. Hannah cyklede ud til adressen og kunne se gennem vinduerne, at der stadig stod en buket blomster og flere andre ting - og det virkede underligt.

- Det passede rigtig dårligt med, at vi skulle overtage lejligheden lige om lidt. Vi prøvede at stoppe overførslen gennem banken - men da var det for sent, sigerHannah Houlind.

De to kusiner kontaktede i stedet for udlejeren gennem Facebook - hvor de ikke tidligere havde haft kontakt - og svaret var nedslående:

Den egentlige ejer af lejligheden på Østerbro er bange for identitetstyveriet og ønsker at forblive anonym. Foto: Privatfoto
Den egentlige ejer af lejligheden på Østerbro er bange for identitetstyveriet og ønsker at forblive anonym. Foto: Privatfoto

Ejeren af lejligheden havde aldrig sat den til leje - hun bor stadig i den sammen med sin kæreste og prøver nu at finde ud af, hvordan hendes identitet egentlig er blevet misbrugt. Derfor ønsker hun også at forblive anonym - så vi nøjes med at kalde hende Christine.

Om det er hendes eller et andet nemID, der var tilknyttet annoncen for lejligheden, tager lidt tid og en dommerkendelse at afklare - men i hvert tilfælde kunne Christine konstatere, at nogen havde været inde på Krak og tilføje et ekstra efternavn og ændre det telefonnummer, der er registreret på adressen.

- Jeg har bedt Krak om at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre, siger hun.

Københavns Politi efterforsker nu sagen - sammen med en god håndfuld andre sager om boligsvindel, der er landet hos efterforskerne i løbet af den seneste uge - men de 28.000 kroner i depositum er indbetalt til en bankkonto i Spanien, og her gælder de danske regler om at tilbageføre en overførsel ikke.

- Men det værste er ikke pengene. Det er næsten værre, at vi har mistet boligen, siger Nikoline Bredmose.

NemID er ikke validering

Lejligheden fandt kusinerne på boligportalen Boligsurf.dk - der efterfølgende har fundet ud af, at annoncen formentlig var oprettet med en stjålen nemID-identitet.

Og at det ikke var blevet opfanget af sikkerhedskontrollen.

- Vi var den første boligportal i Danmark, der indførte nemID-validering for at sikre brugerne, og det er stadig en god ekstra sikkerhedsforanstaltning. Nu overvejer vi dog ikke længere at kalde det for en valideret bruger, men i stedet en nemID-oprettet bruger, for ikke at skabe forvirring omkring processen, siger Rasmus Kristensen, der er kommunikationsmedarbejder hos Boligsurf.dk.

Men selve processen med at kræve nemID-sikring af boligannoncerne vil fortsat være en del af hjemmesiden. Boligsurf.dk har indenfor de sidste fire uger stoppet 34 forsøg på oprettelse af falske boligannoncer - heraf tre med ugyldig nemID - og det er et helt normalt tal i perioden op til studiestart.

- Den metode, der er brugt i den her sag, er en helt ny liga indenfor svindel. Det er langt mere sofistikeret, end vi har set før. Vi har selvfølgelig ikke været gode nok, hvis nogen er blevet svindlet. Men nu har vi set, hvad svindlerne er i stand til i 2016, og det hul får vi lukket, lover Rasmus Kristensen.

Intet sted at bo

Kusinerne Hannah Houlind og Nikoline Bredmose leder stadig efter et sted at bo.

Hannah Houlind er netop flyttet til hovedstaden fra Aabenraa og bor nu hos noget familie - Nikoline Bredmose bor i en fremlejet lejlighed, hun mister ved udgangen af august.

- Vi føler os snydt. Så meget. Og virkelig skuffede også – at der er nogle mennesker, der kan finde på det. Det faldt os slet ikke ind. Det ligger ikke til vores natur at tænke, at der er nogen, der kan være så onde og tage så mange penge fra os, siger Hannah Houlind.

- Det er underligt. Jeg tror slet ikke, det er gået op for os endnu. Vi føler os sindssygt bedraget, siger Nikoline Bredmose.

Fredag den 29. juli er Christine, der bor i lejligheden på Østerbro, igen blevet kontaktet.

Endnu en kvinde har indbetalt depositum til en svindler, der foregav at være Christine.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik