Verdens ældste bøssebar fylder 100 år

Centralhjørnet har overlevet 100 år med onanipatruljer, verdenskrig og stigmatisering.

Verdens måske ældste bøssebar kan nu fejre 100 års jubilæum.

Centralhjørnet i Indre København har lagt kulisse til en 100 år lang kamp for homoseksuelles rettigheder i Danmark, og det kommer ikke til at gå stille for sig, når man inviterer til fejring i en hel uge. 

Mandag starter man med en reception, hvor alle er velkomne, og resten af ugen er der så arrangementer af forskellig karakter - både dokumentarvisning, silde- og pølsebord, drag show og Eurovision-fest. 

Ikke en åbenlys bøssebar i mange årtier

Selvom man kalder det en 100 års fejring, så har Centralhjørnet ikke altid været, hvad det er i dag - i hvert fald ikke åbenlyst. 

Man kalder sig selv for verdens ældste bøssebar, men det er ikke noget, som man har skiltet med i mange år fra begyndelsen i 1917, hvor man åbnede beværtningen bag Rådhustårnet, til langt op i tiden efter Anden Verdenskrig. 

- Det eksisterede jo ikke dengang. Det var nok opfundet, men det var ikke noget, man talte om. Men det har heddet sig, at der kom rigtig mange mænd på Centralhjørnet, fortæller stedets ejer Torben Rasmussen til TV 2 Lorry. 

Homoseksualitet var da også ulovligt i Danmark indtil 1933, og reelt var det først i 1948, at homoseksuelle fik en offentlig stemme, da Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske blev stiftet. 

Onanipatrulje jagtede homoseksuelle

Faktisk er det først i 1950, at Centralhjørnet offentligt erklærer sig som homobar. 

- For mange var det jo svært at gå på bøssebar, for så havde du erklæret dig som værende bøsse eller homoseksuel, forklarer Torben Rasmussen. 

I 1961 blev den såkaldte 'grimme lov' vedtaget, som kriminaliserede kunderne hos mandlige prostituerede. I samme omgang blev aldersgrænsen for sex mellem to af samme køn hævet fra 18 til 21 år. 

Politiet fik en særlig enhed med øgenavnet 'onanipatruljen', og homoseksuelle mænd måtte kigge sig over skulderen. 

- Jeg ved, at der var mange trækkedrenge på Rådhuspladsen. Der var politispioner, der gik på offentlige toiletter. Og hvis man kiggede for meget på dem, så blev man anholdt, siger Torben Rasmussen til TV 2 Lorry. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Vigtigt sted for kampen 

Af samme grund er der næsten ingen billeder fra bøssebaren i årene mellem 60'erne og helt frem til 90'erne. 

Man må dog gerne fotografere i dag, hvor også TV 2 Lorry får lov at deltage i opvarmningsfesten før det store jubilæum. 

Her møder vi blandt andet Kenny Hoffland, som passer baren i dagtimerne, og han får masser af historier fra de ældste stamgæster om, hvordan det var at være i byen førhen. 

- Det må have gjort en stor forskel, for der var jo det her sted, hvor man kunne gå hen og gøre ting, man havde lyst til som homoseksuel, siger han til TV 2 Lorry. 

Mød Kenny, Torben, stamgæsten Vagn og mange flere i Søndagsmagasinet herunder: 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik