Socialminister: Kommuner skal have bedre mulighed for at hjælpe handicappede

På grund af bland andet sparekrav har Københavns Kommune forringet deres serviceniveauer på handicapområdet. Social- og indenrigsminister vil sikre, at kommunerne fremover har økonomi til at prioritere deres handicappede.

De såkaldte nye kvalitetsstandarder på handicapområdet i Københavns Kommune har den seneste tid været genstand for meget kritik og debat.

TV 2 Lorry har kunne berette om vidtrækkende konsekvenser, som den nye spareøvelse i Københavns Kommune vil medfører for handicappede borgere.

Beretninger, der har berørt den nyudklækkede social- og indenrigsminister, Astrid Krag, Socialdemokratiet.

quote For os kommer velfærden før skattelettelser, og det vil på sigt give et større rum til at prioritere eksempelvis handicapområdet i kommunerne.

Astrid Krag, social- og indenrigsminister, Socialdemokratiet

Hun understreger, at det er Københavns Kommune, der står med det overordnede ansvar for vurderingen af den enkelte borger, og måden det bliver gjort på.

Men hun anerkender også, at kommunerne er økonomisk pressede. Derfor forsikrer hun om, at det vil kunne mærkes, at det er en ny regering, der nu står ved roret.

- Vi har set en velfærd, der er blevet underfinansieret de senere år med en borgerlig regering, men snart skal en socialdemokratisk regering forhandle økonomi med kommunerne, og der er udgangspunktet selvfølgelig, at de skal kunne mærke forskellen, siger hun og fortsætter:

- For os kommer velfærden før skattelettelser, og det vil på sigt give et større rum til at prioritere eksempelvis handicapområdet i kommunerne, uddyber hun.

Undtager ikke socialområdet fra loft

I den løbende dækning af problematikken har socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard, udtrykt, at de nye kvalitetsstandarder er en spareøvelse,  som kommunen har set sig nødsaget til blandt andet på grund af budgetloven og de såkaldte servicelofter.

Servicelofterne begrænser nemlig, hvor mange midler en kommune må bruge – også på personer med handicap.

Serviceloftet bliver forhandlet hvert år mellem  staten og Kommunernes Landsforening.

Derfor har Mia Nyegaard ytret ønske om at få socialområdet undtaget fra serviceloftet, men det afviser Astrid Krag.

- Det kan virke som en enkel løsning at pille ét område ud. Men alt hænger jo sammen i kommunerne, så de har både ansvar for børnene i daginstitutionerne, de ældre, de handicappede og en lang række andre områder. Så ved at pille én ting ud, hjælper ikke på de andre områder, når der har været en generel underfinansiering af velfærden, forklarer Astrid Krag, der ser frem til de kommende forhandlinger.

Lær flere historier om Københavns Kommunes besparelser på socialområdet her:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik