Sagen om udledningen af spildevand i Øresund har givet genlyd på den anden side af Danmark.
Her er mange svenskere, der bor ud til sundet, blevet gjort opmærksom på planen om at lukke 290 millioner liter spildevand ud i Øresund i forbindelse med et planlagt byggeprojekt.
Det har ført til en større underskriftsindsamling, hvor svenskerne håber helt at få stoppet udledningen, som indtil videre er blevet udskudt til efteråret.
Svenskerne undrer sig over ikke at være blevet oplyst om sagen. Københavns Kommune vil undersøge, om de har været forpliget til at oplyse svenskerne om udledningen.
En af dem, der både undrer sig og har skrevet under, er Zafer Taylor. Han er som formand for Skånes surfklub bekymret for, hvordan udledningen vil påvirke det vand, han ofte surfer i.
- Det er vigtigt, at vi bevarer vores natur, og Øresund har aldrig været renere, end havet er nu. Og jeg vil meget gerne have, at Øresund er ren, fortæller han til TV 2 Lorry.
Demonstration på paddleboard
Zafer Taylor havde i første omgang planlagt at sejle ud på Øresund på paddleboard sammen med en masse andre og protestere over udledningen af spildevandet.
Men da udskydelsen til efteråret blev bekendtgjort, valgte de ikke at fuldføre demonstrationen. Dog er udskydelsen ifølge Zafer Taylor ikke god nok, da han allerede er bevidst om, at der tidligere har været udledt urenset spildevand i Øresund
- Når vi surfer kan vi nogle gange se, at der kommer forskellige former for urenheder op til overfladen. Du kan tydeligt se, at det er noget, der ikke har været der i lang tid. Det er en form for brunt, tykt skum, siger han.
Årsagen til det planlagte udslip er, at hovedspildevandsledningen, hvor der løber spildevand fra kommunerne Gentofte, København og Frederiksberg ud til et rensningsanlæg, midlertidigt er lukket.
Det er den, for at man kan undersøge, om man kan bygge ovenpå ledningen, der løber under det kommende boligkvarter Svanemølleholm i Nordhavn.
Før byggeriet kan føres ud i livet, skal ledningen fastgøres, og det skal undersøges om den overhovedet kan klare, at der bygges ovenpå. Og i løbet af de fem dage kan ledningen ikke bruges.
Sverige er ikke blevet hørt
Fredag kunne TV 2 Lorry fortælle om den skånske Länsstyrelse, som undrede sig over ikke at være blevet gjort opmærksom på den planlagte udledning.
TV 2 Lorry har derfor været i kontakt med Miljøstyrelsen for at få et svar fra dem om den manglende involvering af svenskerne.
- Det er kommunen, der har forpligtelsen til at bede os om at tage kontakt til Sverige og lave en høring. De bruger os, fordi vi har kontakterne, men vi har ikke fået en anmodning om at høre Sverige ad, forklarer Niels Bjørkbom, kontorchef i Miljøstyrrelsen, til TV 2 Lorry.
Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune er blevet forelagt den manglende svenske høring. Her oplyser forvaltningen til TV 2 Lorry, at en undersøgelse, som Teknik- og Miljøudvalget mandag besluttede at sætte i gang gennem et uvildigt firma, skal klarlægge, om der er en forpligtelse til at oplyse Sverige om udledningen.
Vil få dårlige maver
Zafer Taylor håber, at underskriftindsamlingen i Sverige kan være med til at sætte en stopper for udledningen.
Selvom forsyningsselskaberne HOFOR og Novafos ikke mener, at udledningen vil få konsekvenser for havmiljø og vandkvalitet, er formanden for Skånes surfklub ikke i tvivl om, hvordan det påvirker surfere og andre, der bader i vandet.
- Jeg ved, at vi vil få dårlige maver af det, når der bliver pumpet afføring ud i havet. Jeg har prøvet det før, siger han med en afsluttende kommentar til de danske myndigheder bag udledningen:
- Det er så hyklerisk, at vi får at vide, at vi skal passe på miljøet, og så sker sådan noget som det her.
I skrivende stund har underskriftindsamlingen 10.153 underskrifter.