Flere end 15.000 deltog i dansk Black Lives Matter-demonstration

Arrangøren bag demonstrationen mener, det er vigtigt, at Danmark og de danske politikere er synlige i debatten.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndag eftermiddag blev Københavns gader fyldt med slagord, bannere og tilråb, ligesom det er sket overalt i verden i løbet af de seneste to uger.

’Black Lives Matter’, ’Silence is violence’ og ’Enough is enough’ stod der på de medbragte bannere.

Alle med det samme formål. At råbe op og vise sin modstand til racisme i samfundet.

Demonstrationen var arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter i kølvandet på sagen om den sorte amerikaner George Floyds død, som en betjent er sigtet for at stå bag.

Ifølge Københavns Politi foregik alt i god ro og orden til søndagens demonstration:

- Der har været 15.000 mennesker på gaden. Måske lidt flere. Men det er gået rigtigt godt, og vi har ikke nogen anholdte, siger Tommy Laursen, der er politiinspektør ved Københavns Politi, til TV 2.

Artiklen fortsætter under billedet.

Billede fra søndagens demonstration.
Billede fra søndagens demonstration.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Arrangør:- Danmark skal blande sig

Demonstrationen startede ved den amerikanske ambassade i København søndag klokken 14.00 og sluttede cirka klokken 16.45 ved Christiansborgs Slotsplads.

Og det er vigtigt for at råbe politikerne på Christiansborg op. Det fortalte Bwalya Sørensen, der er talskvinde og arrangør af Black Lives Matter i København, forud for demonstrationen:

- Danmark har blandet sig på en positiv måde i apartheid, og det skal vi gøre igen.

- Man skal sige noget. Hvis man ikke siger noget, så er man medskyldig. Jeg vil gerne have, at Danmark er på den rette side af historien, når det drejer sig om menneskerettigheder, siger Bwalya Sørensen til TV 2.

Demonstrationen, og flere hundrede andre rundt om i verden, kommer efter, at den 46-årige afroamerikanske George Floyd blev dræbt under en anholdelse i Minneapolis 25. maj. Her maste en betjent sit knæ mod hans hals i mere end otte minutter, hvorefter George Floyd mistede bevidstheden og døde.

Siden har flere byer over hele USA været præget af uroligheder som følge af utilfredshed med politiets behandling af sorte amerikanere. I Sverige er flere anholdt søndag eftermiddag.

Demonstrant: - Vi er alle ens

Og selvom demonstrationerne er startet på den anden side af Atlanten, hvor byer er sat i brand, og mange hundrede er blevet anholdt, så kan vi ikke se os fri for racisme i Danmark.

Det fortæller Mira Skadegaard, der er post.doc ved Aarhus Universitet og forsker i racisme:

- Ja, vi har racisme i Danmark. Der er nok ikke et sted på jorden, hvor der ikke findes diskrimination og forskellige former for racisme, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Billede fra søndagens demonstration.
Billede fra søndagens demonstration.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Ifølge Mira Skadegaard så har racismen bare været mere skjult, fordi vores kolonisering og slavehandel primært er sket uden for landets grænser.

Men den er i samfundet, og vi skal italesætte den. Det siger Sara Thewolde, der har rødder i Eritrea og Etiopien, men er født i Danmark, og som deltog i søndagens demonstration i København:

- Vi kan ikke gå rundt i den samme cirkel igen og igen. Vi skal videre.

- Jeg er glad for at være født og opvokset her. Jeg er glad for at være dansk. Jeg er glad for at være eritreisk og etiopisk. Min far har lært mig, at man tager det bedste fra denne her kultur og sin egen kultur og blander dem sammen. Der er ingen grund til, at man skal vælge én side. Vi er allesammen ens, og vi kan gøre hinanden bedre, siger Sara Thewolde.

Også i Odense og Aarhus var flere tusinde samlet til demonstration i ugens løb.

De fire betjente, som var indblandet i anholdelsen af George Floyd, er alle blevet fyret. Betjenten, der sad på hans hals, er sigtet for drab. De andre tre er sigtet for medvirken til drab.

George Floyd blev mindet i sin hjemby Houston 6. juni. Begravelsen finder sted i Houston 9. juni.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Remabanden sociale medier TikTok butiksmedarbejder butiksarbejde fritidsjob ungarbejder Rema 1000 Hillerød købmand

Chefen var ikke fan af idéen: Nu følger 58.000 med i drengenes sjove videoer

elcykler

Kommune bruges i svindelnummer: Nu advarer politiet

Vis mere