16-årige Mimi vil have os til at spise juletræer: Nu er hun årets juniorforsker

Årets to unge forskere er henholdsvis fra Roskilde og Kokkedal. Og mens 19-årige Konrad vil skabe planteliv på Mars, så vil 16-årige Mimi have os til at spise juletræer. Det bedste projekt nogensinde, siger juryen om hendes idé.

Aflagte juletræer kan nemt og billigt blive til et lettilgængeligt kostfibertilskud, der eksempelvis kan bruges i bagning, uden at det koster på klimakontoen.

Sådan lyder 16-årige Mimi Nielsens idé, som netop har skaffet hende titlen som Årets Unge Forsker Junior ved et stort videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København.

- Det er det bedste projekt, vi nogensinde har set. Dette projekt har ikke bare brugt den naturvidenskabelige metode, det har skabt sin egen, skriver juryen blandet andet i sin motivering.

Har selv døjet med tarmproblemer

Afsættet for Mimi Nielsens projekt er, at hun siden sin fødsel har døjet med tarmproblemer og derfor gav sig til at læse om tarmene og deres betydning for sundheden.

Da hun fandt ud af at hemicellulose er godt for tarmbakterierne og opdagede, at der findes rigeligt af stoffet i grantræer, gik hun i gang med familiens juletræ.

- Jeg rengjorde stammen fra juletræet og skrabede og rengjorde overfladen. Siden savede jeg stammen til savsmuld, som jeg kogte og tørrede og til sidst granulerede til fine granfibre, siger Mimi Nielsen, der er fra Kokkedal og til daglig går i 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium.

Grankostfibrene kan bruges til bagning, og Mimi Nielsen havde bagt knækbrød og franskbrød med granfibre, som hun tilbød juryen smagsprøver af på sin stand på finaledagen.

Hun har haft kontakt med tarmforskere fra Københavns Universitet i processen, hvilket hjalp hende med at designe og udføre forsøg.

Enig jury

En enig jury udpegede Mimi Nielsen som vinder.

Projektet har samfundsrelevans og potentiel betydning for rigtig mange mennesker, hed det videre i juryens begrundelse.

Hvert år smides 1,5 millioner juletræer ud i Danmark. Granfibrene kan trækkes ud nemt, billigt og samtidig CO2-neutralt.

Også hæder til 19-årige Konrad

I alt 168 unge i alderen 10-20 år deltog i det store videnskabstræf, hvor der også blev hæder til 19-årige Konrad Basse Fisker fra Roskilde.

Den 19-årige gymnasieelev vil brødføde de mennesker, som sendes på missioner til Mars ved at ændre på generne i spiselige alger, så de beskyttes mod planetens skadelige stråler.

Konrad Basser Fisker vandt prisen som Årets Unge Forsker.

Science Expo er Danmarks største science event for nysgerrige børn og voksne. Den varer tre dage. Her kan man gå på opdagelse i de nyeste naturvidenskabelige landvindinger og se kemi- og fysikshows.

I 2022 har 8.000 besøgende tilmeldt sig åbent hus-arrangementerne.

TV 2 Lorry har besøgt Mimi Nielsen hjemme, hvor det hele startede. Det kan du se her:

Spørg Os - Afstemning

_