20.000 har skrevet under i protest mod politisk ønske om at begrænse udeservering

Tæt på 20.000 har indtil videre sat signatur på en underskriftsindsamling mod det politiske flertals ønske om at begrænse udeservering i København til klokken 22.

Småbysmentalitet. Provinsielt. Ikke en storby værdig.

Bølgerne er gået højt i debatten om det forslag, der vil begrænse udeservering til klokken 22 i store dele af København på hverdage.

Målt på folkestemning og blandt kulturkommentariatet lader forslaget – der altså langt fra er vedtaget endnu – også til at være noget, der kan få folk til tasterne.

Det kan aflæses på en ny underskriftsindsamling, som restauratørernes brancheorganisation står bag.

På få dage har tæt på 20.000 støttet opråbet om at bevare udeservering i København efter klokken 22. Det gør underskriftsindsamlingen til den mest populære på hjemmesiden skrivunder.net dette år, blandt andet foran en med titlen ”Bevar Irma”.

Og det er ikke så overraskende.

Det mener Freja Brandhof, der er politisk direktør i brancheorganisationen DRC, som står for Danmarks Restauranter & Caféer, der har lavet underskriftsindsamlingen.

- Hvis denne her plan bliver ført ud i livet, vil det være uværdigt for København som storby, siger hun og fortsætter:

- Danskere såvel som turister er pjattede med at sidde udenfor og nyde et måltid eller et glas vin en sommeraften, men faktisk også om vinteren. Hvis man kommer fra Italien eller Sydeuropa og besøger København, vil man måbe, hvis man hører det her. Det er virkelig småbysmentalitet, siger Freja Brandhof fra DRC med henvisning til, at byer som Odense og Aarhus har udeservering til klokken 02.

Flertal holder af udeservering

Som mange andre tidligere har gjort, peger Freja Brandhof på en Megafon-undersøgelse omhandlende netop udeservering, som Københavns Kommune selv bestilte og fik resultaterne af tidligere på året.

81 procent af de respondenter, der angav at bo i nærheden af udeservering i København, svarede i undersøgelsen, at de er positivt stemt over for at bo i nærheden af udeservering. Kun syv procent oplever det som en negativ ting at bo i nærheden af udeservering.

Et snævert flertal angiver i samme undersøgelse også, at udeserveringer skal lukke klokken 24 eller senere.

Netop tidsrummet mellem 22 og 24 er enormt vigtigt for restaurationernes omsætning, påpeger brancheorganisationen.

Ifølge Freja Brandhof vil restauranterne miste muligheden for at lave det, branchen kalder for seating nummer to uden for – altså at et selskab overtager et bord til en sen bespisning.

- For man ville jo i så fald allerede skulle begynde at gelejde folk væk klokken 21.30. Og der er jo mange, der sidder og nyder stemningen og drikker et glas vin efter desserten, siger hun.

- Det er ikke fordi, vi lukker nattelivet

Bag det snævre flertal, der nu afsøger muligheden for at lukke for udeservering klokken 22 via en høringsrunde på 12 uger, står SF, Socialdemokratiet, Alternativet og De Konservative.

Et af argumenterne fra SF har været, at københavnere skal have mulighed for at få otte timers nattesøvn, hvis de bor i nærheden af en udeservering.

- Det er ikke fordi, vi lukker nattelivet - folk kan bare gå indenfor. Men vi skal finde en balance, hvor de forskellige måder at bruge byen på kan mødes, har Astrid Aller (SF) tidligere udtalt.

- Vi skal have en by, man kan bo i. Hvor man får sin nattesøvn og kan stå op og gå på arbejde næste dag. Vi gør det ikke for at genere restauranterne, men tingene skal gå op i en højere enhed, sagde Morten Melchiors (K) onsdag til TV 2 Kosmopol.

På den anden side står Radikale Venstre, Venstre og Enhedslisten som modstandere af at begrænse rammerne for udeservering i København.

- Det er Danmarks hovedstad - en metropol med plads til liv. Vi har en restaurantbranche, der er anerkendt for gastronomien, og det at sidde ude er en vigtig del af livet i København, har Louise Theilade-Thomasen (V) tidligere sagt.

- Det betyder, så vidt jeg kan vurdere, at København i fremtiden skal være en af de mest stille storbyer i Europa, og have en af Danmarks mest restriktive tilgange til udeservering, lød det i sidste uge fra Enhedslistens udvalgsmedlem Knud Holt Nielsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Metropolzonen, Nyhavn og Kødbyen foreslås undtaget fra reglerne om tidligere lukning for udeservering.
Metropolzonen, Nyhavn og Kødbyen foreslås undtaget fra reglerne om tidligere lukning for udeservering.
Foto: Grafik: Louise Cassens/TV 2 Kosmopol

En tung bunke papirer

I brancheorganisationen DRC påpeger Freja Brandhof dog, at det nuværende flertal er meget spinkelt, hvor ét enkelt udvalgsmedlem gør udslaget.

Derfor håber hun, at den store opbakning via underskriftsindsamling samt en forventning om et stort antal kritiske høringssvar vil flytte nok mandater til at bevare udeserveringsreglerne.

- Vi ser underskriftsindsamlingen som endnu et vigtigt indspark i debatten om byens liv og sjæl. Når vi afslutter indsamlingen, glæder vi os til at aflevere en stor og tung bunke papirer på politikernes bord inde på Rådhuset, så de vel selvsyn kan se, hvor upopulært og tosset, deres forslag er, siger Freja Brandhof.

Forslaget, der torsdag sendes i offentlig høring, lægger op til, at restauranter og caféer skal lukke for udeservering senest klokken 22 i dagene søndag til torsdag, mens tidspunktet fredag og lørdag er klokken 24.

Det gælder dog ikke tre afgrænsede områder, nemlig Kødbyen, Nyhavn og den såkaldte metropolzone. Her vil lukketiden være klokken 24 alle dage, hvilket også er en indskrænkning i forhold til de nuværende regler, der giver lov til udeservering klokken 02 på alle ugens dage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik