24-årig kvinde blev fundet død på Amager: Hun var en ud af ti, der blev dræbt af sin partner i år

Ved flere af årets partnerdrab har gerningsmanden begået selvmord. Organisation peger på røde flag før drab.

En 24-årig kvinde blev kort inde i det nye år fundet dræbt i en bil i lagunen ved Amager Strandpark. Hendes kæreste blev anholdt og er siden blevet tiltalt for drab, men nægter sig skyldig.

Sagen er en af ti drabssager fra 2022, hvor det er kommet frem, at partneren eller eks'en menes at stå bag.

Det står klart i Ritzaus opgørelse af årets drab. I alt blev 46 personer slået ihjel eller døde som følge af vold.

Bil i vandet Amager Strandpark
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix & Louise Heine Cassens /TV 2 Kosmopol

Især kvinder slås ihjel af partneren. I ni af de ti partnerdrab er offeret en kvinde.

Retsmediciner Asser Hedegård Thomsen har i et ph.d.-projekt gransket drab i Danmark fra 1992 til 2016.

Hans gennemgang viser, at ved tre ud af fire drab på kvinder er drabsmanden fra familien, og at 56 procent af kvindedrabene er partnerdrab.

- Når mænd slår kvinder ihjel, er det ofte i forbindelse med brud. Nogle gange er det et element af jalousi, fordi kvinden går fra manden, siger Asser Hedegård Thomsen.

Han nævner også, at det øger risikoen for drab, hvis manden har adgang til skydevåben, og at der op til drabene kan være trusler om selvmord fra gerningsmanden.

Fire af årets partnerdrab endte ifølge Politiken med, at manden begik selvmord.

I en del sager om partnerdrab har der ifølge Asser Hedegård Thomsen også været vold eller psykisk vold op til drabet på kvinden.

Det er angiveligt tilfældet i sagen om drabet fra Amager Strandpark. Ifølge anklageskriftet tog kvindens kæreste et halvt år inden drabet halsgreb på hende med en sådan kraft, at hun fik åndedrætsbesvær og skader i nakken.

Asser Hedegård Thomsen var i efteråret medforfatter på en bog om kvindedrab med titlen: "En forudsigelig forbrydelse". Trods titlen er der intet quickfix til forebyggelse, lyder det.

- Vi vil gerne have, at man har noget mere viden om det og er opmærksom på det, siger han.

Hos organisationen og kvinde- og krisecentret Danner peger direktør Mette Marie Yde også på, at der ofte er røde flag forud for partnerdrab.

Ifølge hende bør der laves vurderinger af risikoen for ikke bare vold, men at kvinden bliver dræbt. Dertil peger hun på tidligere opsporing, hvor det ikke kun er op til kvinden at søge hjælp.

- Hvis man kan lære at genkende nogle af tegnene, så kan man bygge bro fra kvinden og over til hjælpesystemet, så hun ikke selv skal tage rejsen, siger Mette Marie Yde.

10 sager hvor kvinde menes at være blevet dræbt af sin partner eller tidligere partner i 2022

 • 3. januar bliver en 24-årig kvinde fundet dræbt i en bil, der er blevet kørt i lagunen ved Amager Strandpark. Hendes kæreste er tiltalt for at have kvalt hende dagen før.

 • 22. januar bliver den 50-årige Britt Palmgren dræbt i Ebeltoft af sin samlever, Frank Brix Danielsen. Han stikker hende med to knive, forsøger at kvæle hende og skærer halsen delvist over. Han tilstår og idømmes 12 års fængsel.

 • 29. januar bliver en 27-årig kvinde dræbt af mindst 26 knivstik på Aaløkke Asylcenter ved Løgumkloster. Hendes afghanske mand, Said Bahram Sherzad, der har arbejdet som tolk for danske styrker i Afghanistan, får 12 års fængsel.

 • 21. februar findes en 47-årig kvinde død i et kolonihavehus i det østlige Esbjerg, og hendes 52-årige mand findes død i en bil i et skovområde i Oksbøl. Efterforskningen er afsluttet. Det står ifølge politiet klart, at kvinden blev dræbt, mens der ikke er begået noget strafbart ved mandens død. Ifølge Politiken var mandens død et selvmord.

 • 23. april bliver en 73-årig kvinde fundet dræbt i Svendborg. Hendes 72-årige ægtemand erkender at have dræbt hende ved kvælning og varetægtsfængsles.

 • 16. maj findes en 52-årig kvinde død i et hus i Slagelse. En 54-årig mand sigtes og fængsles for at have dræbt hende ved kværkning. Ifølge ham var de samlevere, men ved at gå fra hinanden.

 • 19. maj findes en 22-årig kvinde hårdt kvæstet af knivstik i Kolding. Hun dør senere på dagen på sygehuset. En 30-årig mand og en 29-årig kvinde, der begge var til stede, sigtes for drab og fængsles, men løslades senere.

 • 9. juni bliver en 78-årig kvinde dræbt af skud i et parcelhus i Glesborg på Djursland. Ifølge politiet er gerningsmanden hendes 84-årige mand, som efterfølgende skød sig selv.

 • 24. august findes et par - en 54-årig kvinde og en 55-årig mand - dræbt på deres bopæl mellem Ry og Skanderborg. Politiet mener, at gerningsmanden er kvindens 58-årige eksmand, som efterfølgende har begået selvmord.

 • 3. november bliver en 37-årig gravid kvinde dræbt af knivstik i sin bil, da hun har fået fri fra sit arbejde på et plejecenter i Holbæk. Først lykkedes det at redde drengen i maven, men han døde senere. En 24-årig mand og en 33-årig kvinde er fængslet for drab og medvirken til drab.

I 2022 fremlagde den daværende S-regering en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab. Danner-direktøren finder handlingsplanen mere helhedsorienteret. Men der er også elementer, hun savner.

- Man har glemt den ambulante rådgivning til kvinder. Der er også rigtig mange af de kvinder, som bliver dræbt, som aldrig har henvendt sig til et krisecenter, siger hun.

For at stoppe volden er det helt afgørende med differentierede tilbud til kvinder, som lever med volden, tilføjer hun. Dertil mener hun, at politikerne i for høj grad finansierer på projektbasis.

De fleste af årets drabssager har ikke været for retten endnu. Sagen om kvinden i vandet ved Amager Strandpark skal for retten til maj.Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik