Adams opfindelse i et tårn i København kan blive “banebrydende” - nu skal borgere hjælpe

Ny dansk-udviklet vaccine mod coronavirus kan være med til at sende ny vaccine-teknologi ud i verden.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Navnet er ABNCoV2.

Der er tale om en ny dansk-udviklet vaccine mod covid-19, der nu er så tæt på at være færdig, at den skal testes blandt 4000 borgere i Belgien, USA og Danmark.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Vaccinen skal blandt andet testes på 500 danskere - og det er en milepæl, mener lektor på Københavns Universitet Adam Sander Bertelsen, der er hovedopfinder af vaccinen.

- Det er jo helt fantastisk at være med til. Jeg er en blandt mange andre i et stort team, der har udviklet noget, der startede med at være en basal idé til nu at være et produkt, der bliver testet i mennesker. At være så tæt på at hjælpe mennesker er helt vildt fantastisk, siger Adam Sander Bertelsen til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

ABNCoV2

Vaccinen med det mundrette navn ABNCoV2 er oprindeligt udviklet af biotekselskabet AdaptVac, som er udsprunget af et dansk forskningsmiljø.

Medicinalfirmaet Bavarian Nordic har stået for den videre udvikling og produktion af vaccinen, der bygger på teknologien 'virus-like particles' (VLPs), som er en velkendt vaccineteknologi, der blandt andet benyttes til HPV-vaccine.

Kilde: Region Hovedstaden

Adam Sander Bertelsen har længe arbejdet på at udvikle teknologien bag den nye coronavaccine i et laboratorium i Panum-tårnet i København. Da pandemien brød ud besluttede forskerne sig for at afprøve teknologien på covid-19.  

Og nu er det så lykkedes at skabe en vaccine, som på flere måder kan blive opsigtsvækkende. For det første er det håbet, at dens virkning holder længere end de nuværende covid-19-vacciner. 

Desuden skal den ikke fryses ned, og derfor kan den blive brugt i dele af verden, hvor der ikke er mulighed for at opbevare vaccinen ved lave temperaturer.

quote Det er ret banebrydende

Adam Sander Bertelsen

For det andet kan teknologien bag vaccinen vise sig at have virkning mod blandt andet allergi, astma og kræft.

- Det kan betyde, at vi ikke bare kan sende en bedre coronvaccine på markedet, men også at vi kan føre en ny teknologi ud i verden.

- Det er ret banebrydende, siger Adam Sander Bertelsen.

Vaccinen har været igennem fase to-forløb med test på blandt andet mus. Og nu gælder det altså test på et stort antal borgere.

Herunder kan du læse meget mere om, hvordan du kan komme i betragtning til at blive testperson:

Sådan kan du være med

Forsøget varer cirka et halvt år og kræver én vaccination og syv besøg, hvor der tages blodprøver. Deltagere i forsøget skal være tidligere vaccineret mod covid-19. I forsøget vil man enten modtage en godkendt vaccine mod covid-19 eller den nye forsøgsvaccine.

Det vil være personer mellem 18 og 50 år, som ikke er i målgruppen for efterårets covid-19 vaccinationsprogram, der vil kunne få mest ud af at deltage, fordi de får en boostervaccination, som de ikke ellers ville have fået, oplyser professor og overlæge Thomas Benfield fra Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Deltagerne må ikke være vaccineret mod COVID-19 eller have haft covid-19 inden for de sidste tre måneder.

Interesserede kan høre mere om forsøget her:

Infektionsmedicinske afdeling på Hvidovre Hospital:

Mail: Louise.krohn-dehli@regionh.dk eller dorthe.karin.petersen.01@regionh.dk

eller på telefonnummer +45 21284575 mellem klokken 10.00 og 14.00

Afdeling for lunge- og infektionssygdomme på Bispebjerg Hospital:

Mail: abncov.bispebjerg-frederiksberg-hospitaler@regionh.dk

eller telefon +45 26754457

Lunge- og infektionsmedicinsk afdeling på Nordsjællands Hospital, Hillerød:

Telefon: +45 61619893

Kilde: Region Hovedstaden

Se vores vores tidligere Youtube-indslag om netop, hvorfor der er tre grunde til at dansk vaccine er med i kapløb mod coronavirus.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol


Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20180807-153213-6-5406x3604ma

Nyt gennembrud: Forskere finder årsag til hyppig hjernesygdom

Mangel på fiskeelever

Danny kan ikke få elever til sin fiskehandel - det kan koste branchen

Vis mere