Anonymt tip førte til kæmpe fangst af ulovlige lattergaspatroner - nu venter "klækkelig bøde"

Siden sommeren 2020 har det været forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private.

58 store beholdere med lattergas.

Det var, hvad Københavns Politi og Sikkerhedsstyrelsen kunne konfiskere, da de fredag aften besøgte en københavnsk kiosk.

Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lattergas er særligt udbredt blandt unge, der bruger det som et rusmiddel til beruselse. 

Siden sommeren 2020 har det været forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private.

Butikker, der sælger blandt andet tobak og alkohol, fik samtidig forbud mod at sælge lattergas.

Efter fredagens fangst venter der derfor også indehaveren af kionsen en "klækkelig bøde", som Sikkerhedsstyrelsen formulerer det.

- Vi fik beslaglagt en del af de store lattergaspatroner, og det viser jo, at der er god grund til at lave tilsynene. Det kan være forbundet med stor fare at indtage lattergas, og jeg vil gerne opfordre unge til at holde sig fra det, siger Carsten Reenberg, der er Politikommissær ved Københavns Politi, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi fører løbende tilsyn med kiosker, men vi hører selvfølgelig også gerne fra borgere, hvis de oplever, at der bliver solgt lattergasflasker fra butikker eller kiosker.

Anonymt tip førte til afsløring

Det var et anonymt tip, der ledte politiet og Sikkerhedsstyrelsen i retning af kiosken de ulovlige lattergaspatroner.

Det fortæller kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.

- Vores kontrolbesøg i kiosken skete på baggrund af et anonymt tip, og dem modtager vi gerne flere af. Nogle kiosker synes at have svært ved at overholde loven, der skal beskytte vores unge mennesker mod skader på krop og hjerne.

- Vi fortsætter nu vores indsats for at bekæmpe ulovligt salg, og vores nyeste våben er, at salg via sociale medier afsløret ved hjælp af anonyme profiler fremover også skal kunne føre til domfældelse, siger han i pressemeddelelsen.

Salg fortsætter trods lovgivning

Lattergas er særligt udbredt blandt unge, der bruger det som et rusmiddel til beruselse. For at gøre det sværere for unge under 18 år at få fat i lattergad, strammede man reglerne i sommeren 2020

Allerede mindre end et år senere kunne man allerede se resultatet af lovgivningen.

Det vurderede Sundhedsstyrelsen, efter at antallet af opkald til Giftlinjen om netop lattergas er faldende efter ti år med stigninger.

I januar 2021 skruede man dog yderligere på reglerne, så det i fremtiden bliver endnu sværere at få fat i lattergas til beruselse, efter at en evaluering viste, at der fortsat foregår illegal handel. Det oplyste Erhvervsministeriet forleden i en pressemeddelelse.

Her lød det, at man blandt andet vil sætte ind over for sociale medier, hvor en del af det ulovlige salg er flyttet hen. Særligt billedmediet Snapchat.

Derfor er der lavet aftaler med Snapchat, Facebook og Instagram, der løbende skal lukke profiler ned, hvor der sælges lattergas. Samtidig skal det kunne gives påbud om nedlukning af profiler.

Hvis det ikke sker, kan der vanke bøder.

Tidligere har TV 2 Lorry afdækket, hvordan unges misbrug af lattergad langt fra er løst trods lovgivningen. Se eller gense indslaget nedenfor.

Selv om en ny lov sidste år gjorde det langt sværere at købe lattergaspatroner - så er problemet med unges misbrug af lattergas langt fra løst

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik