Anusha måtte droppe fodbold på grund af tilråb – alligevel er hun endt som stjerne

Anusha Samia Siddiq følte ikke, der var plads til en som hende i fodboldverden. Men i dag er hun et forbillede for mange unge og har senest hentet EM-bolden hjem til sin lokale klub.

Som femårig startede Anusha Samia Siddiq til fodbold.

Og kort før hun ramte teenagealderen, var målet klart. Hun skulle være professionel fodboldspiller.

Hun elskede at spille. Hun var dygtig og målrettet, og næste skridt var at tage til England, hvor hun havde fået et stipendium hos Cambridge United.

Men hun oplevede gang på gang at blive råbt ad og nedgjort på fodboldbanen herhjemme, fordi hun bar tørklæde. Faktisk var det så voldsomt, at hun droppede planerne om England.

- Når man ikke har nogen, man kan se op til, som ligner en selv, så er det sværere at vedligeholde sin motivation til at fortsætte, siger Anusha Samia Siddiq til TV 2 Kosmopol.

Alligevel sluttede den i dag 19-årige kvindes fodboldkarriere langt fra. 

Det viste sig, at hun bare skulle i en anden retning.

"Hvad er det, du har på hovedet"

Da tilråbene startede, var hun omkring 12 år. Og selvom hun prøvede at ignorere det, var det svært ikke at tage kommentarerne til sig.

- Jeg fik kommentarer som: “Du hører ikke til her", "Gå tilbage til hvor du kommer fra” og “Hvad er det, du har på hovedet”, fortæller Anusha Samia Siddiq.

Kombinationen af den diskrimination, hun oplevede, og en korsbåndsskade endte med, at hun trak stikket og stoppede til den sport, hun elskede så højt.

- Som ung ved man jo ikke helt, hvordan man skal håndtere det. Jeg er født og opvokset i Danmark, så at blive behandlet anderledes end alle andre, er jeg jo ikke vant til.

Ikke helt færdig med boldspil

I sommeren 2020 var Anusha Samia Siddiq 15 år, og i løbet af corona-sommeren begyndte der at blive åbnet op for aktiviteter rundt omkring. 

Anusha Samia Siddiq så på sin Instagram, at der åbnede et nyt sted under Bispeengbuen i København, der hed Street Under Buen, hvor man blandt andet kunne spille panna.

- Jeg vidste slet ikke, hvad det var dengang. Jeg tænkte bare, at det lød fedt, fordi der var nogle aktiviteter, og der var fodbold siger hun. 

Panna er en form for streetfodbold, hvor man spiller en mod en. Man vinder ved at score flest mål eller at skyde bolden mellem modstanderens ben.

Det man i fodboldverden kalder 'en tunnel'.

quote Da jeg var barn, ville jeg bare gerne se en pige med tørklæde spille fodbold i kvindeligaen. Mere behøvede det jo ikke at være

Anusha Samia Siddiq

Den dag tog hun fra Greve, hvor hun bor med sin familie, til København for at være med.

- Jeg endte med at spille der resten af dagen. Jeg tror, jeg spillede i fem timer. Og siden da har jeg bare været så betaget af fællesskabet.

Siden har hun kørt frem og tilbage fra Greve for at spille panna. I nogle perioder hver evig eneste dag og altid i to-tre timer. 

- Det er et fællesskab, hvor alle er velkomne, uanset hvordan man ser ud, hvor man kommer fra, hvilken etnicitet man har og hvad ens køn er.  Det har bare fanget mig siden dag et, siger den unge kvinde, der fortæller, at hun aldrig har følt sig diskrimineret hos Pannahouse, som foreningen hedder.

Hentede den danske EM-bold hjem

Særligt det seneste halvandet år har Anusha Samia Siddiqs panna-karriere taget fart.

Hun har 168.000 følgere på TikTok, hvor hun blandt andet lægger videoer ud af panna-tricks.

Anusha fortæller, at hun ikke bevidst arbejder for at være en god rollemodel for piger og yngre kvinder, men hun mener, at hun kan hun motivere andre ved at vise, hvad hun laver.

- Da jeg var barn, ville jeg bare gerne se en pige med tørklæde spille fodbold i kvindeligaen. Mere behøvede det jo ikke at være, siger Anusha.

Her laver Anusha tricks med EM-bolden.

Den unge kvinde har også et samarbejde med Adidas i Skandinavien. Igennem samarbejdet fik hun mulighed for at komme ned på banen og hente EM-bolden fra Danmark - Slovenien kampen i Stuttgart.

Bolden skal gives til Pannahouse, hvor den skal stå i foreningens klubhus.

- Nu har jeg bolden med hjem, og den skal afleveres til mit community her i weekenden, siger Anusha Samia Siddiq.

- Alle de unge, der spiller streetfodbold, ser jo op til alle de store fodboldspillere og det danske landshold. Vi lægger bolden i en glaskasse, og så har vi den i vores klubhus under Bispeengbuen, så alle kan få oplevelsen af en matchbold

Dagen efter hun kom hjem fra Stuttgart, var hun oppe til sin sidste studentereksamen, som hun endte med at få 12 i. 

- Jeg tror jeg arbejder rigtig godt under pres. Jeg tror, det var den bedste eksamen, jeg nogensinde har haft, fortæller Anusha Samia Siddiq, der i hvert fald skal have et sabbat år eller to, hvor omdrejningspunktet er panna. Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik