Arkæologer kan forsinke Lynetteholm: ”Tidsplanen er stærkt urealistisk”

Op mod 10.000 år gamle fortidsminder kan bremse et af vor tids største anlægsprojekter. Gravemaskinerne må nemlig ikke gå i gang, før arkæologerne har finkæmmet området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Nu starter der arkælologiske undersøgelser af havbunden under den kommende nye bydel Lynetteholm i København. Og alt efter fund KAN de risikere at få betydning for hele Lynetteholm-tidsplanen.

Anlæggelsen af den 2,8 kvadratkilometer store halvø Lynetteholm bliver måske forsinket, allerede inden projektet er gået rigtigt i gang.

Før gravemaskinerne må komme i gang, skal området nemlig først tjekkes for kulturhistoriske fortidsfund, og Vikingeskibsmuseet, der har det arkæologiske ansvar i Øresund, advarer om, at den slags undersøgelser kan tage lang tid.

- Museet anser den skitserede tidsplan for stærkt urealistisk. Både forundersøgelser og eventuelle udgravninger skal være afsluttet inden opstart af i det mindste perimeter-anlæggelsen, hvilket der ikke synes at være taget højde for, skriver Vikingeskibsmuseet i et høringssvar til projektet.

Af Lynetteholmsprojektets miljøkonsekvensrapport fremgår det, at bygherren By & Havn planlægger at begynde perimeteropbygningen rundt om området allerede til september i år, men Vikingeskibsmuseet advarer om, at deres undersøgelser let kan tage flere år, og at de endnu ikke er påbegyndt.

Vi kan godt til forundersøgelsen være beskæftiget i et års tid med bare at arbejde os rundt i perimeteren

— Mikkel H. Thomsen, Vikingeskibsmuseet

- Det er jo et stort område, der er tale om, og hvis jeg kigger på, hvordan vi vil gribe sådan noget an, med de ressourcer vi har, så kan jeg godt blive lidt bekymret, siger museumsinspektør Mikkel H. Thomsen fra Vikingeskibsmuseet.

Det fremgår af museumsloven, at der skal laves arkæologiske undersøgelser, før et område kan frigives til byggeri. Vikingeskibsmuseet forventer, at der i området hvor Lynetteholm planlægges, kan findes alt fra gamle skibsvrag, effekter fra Slaget på Reden til op mod 10.000 år gamle stenalderbopladser.

Forundersøgelse forud for udgravninger

Første store skridt i de arkæologiske undersøgelser er en såkaldt forundersøgelse, der går forud for eventuelle udgravninger. Her skal Vikingeskibsmuseet undersøge området og lokalisere eventuelle fortidsfund.

- Vi kan godt til forundersøgelsen være beskæftiget i et års tid med bare at arbejde os rundt i perimeteren, og så til sidst bevæge os ind i selve opfyldningsområdet, siger Mikkel H. Thomsen.

Vikingeskibsmuseet tør ikke komme med et bud på, hvor lang tid det vil tage at blive færdige med de arkæologiske undersøgelser, for det afhænger i høj grad af, hvad de finder i forundersøgelsen, og dermed hvor mange tidskrævende udgravninger de skal gennemføre.

- Det er jo så det, for hvis man så finder noget, så skal man jo dels have sin forundersøgelse færdig, og dels skal man i gang med at lave en egentlig udgravning, og dermed bortfjerne det arkæologi, som populært sagt er i vejen for byggeriet, siger Mikkel H. Thomsen.

Vi er jo lige ved indsejlingen til landets hovedstad, så man kan næsten sige sig selv, at i forhold til skibsforlis og tab af genstande overbord, så giver det et højere potentiale

— Mikkel H. Thomsen, Vikingeskibsmuseet

Det er især de egentlige udgravninger, der kan få tidsplanen til at rokke. Lynetteholmsanlæggelsen er nemlig opdelt i forskellige faser, hvor de faser, der skal anlægges på, først bliver forundersøgt. Men dukker der store fortidsminder op i de områder, så kan de altså opholde anlæggelsen.

- Jeg er næsten mest bekymret for, at vi finder en dybtliggende stenalderboplads, simpelthen på grund af logistikken i det, både vanddybden, men også dybden under havbunden, altså den mægtighed af materiale man skal grave igennem. Det vil jo være en klar tidsrøver, siger Mikkel H. Thomsen.

- I forhold til at få det dokumenteret, gjort klar til løftning og pakning og sådan noget, der vil et ældre træskibsvrag også være en stor tidsrøver, fortsætter han.

Stort potentiale for at finde vigtige fortidsminder

Det 2,8 kvadratkilometer store område, hvor Lynetteholm planlægges, kan ifølge Vikingeskibsmuseet være et sandt guldæg for dansk arkæologi. Før forundersøgelsen er lavet er mængden af gode fund stadig uvist, men potentialet er stort.

- Vi er jo lige ved indsejlingen til landets hovedstad, så man kan næsten sige sig selv, at i forhold til skibsforlis og tab af genstande overbord, så giver det et højere potentiale, og så er der jo også det sømilitære aspekt, mest oplagt selvfølgelig Slaget på Reden, som foregik fra det her område og så ned sydover, siger museumsinspektør Mikkel H. Thomsen.

Vi har mulighed for, i det område der er udlagt til ø, at finde bopladser, der går måske 10.000 år tilbage

— Mikkel Sørensen, Lektor, Københavns Universitet

Selvom muligheden for gamle kanoner, tabte skatte og skibsvrag dermed er stor, så forventer Vikingeskibsmuseet dog, at de kommer til at bruge længere tid på nogle markant ældre fund.

- I forhold til stenalderarkæologien så er det her altså et spændende sted, for det er jo hele Øresunds opståen, der ligesom er på spil, siger Mikkel H. Thomsen.

Vikingeskibsmuseet har lavet dette kort, der viser hvor der er størst sandsynlighed for at finde kulturhistoriske fortidsfund. De gule plamager er områder, hvor der er en begrundet formodning om levn fra den ældre stenalder. De grønne prikker angiver magnetiske anomalier. Det kan være alt fra rustne gamle cykler til kanoner eller ueksploderet ammunition.
Foto: Vikingeskibsmuseet

- Det er absolut rigtig spændende, for man kan potentielt finde stenalderbopladser, der blev oversvømmet af en havstigning, der skete for 8-10.000 år siden. Betingelserne for at finde ældre stenalderbopladser er altså ret gode i det område, siger Mikkel Sørensen, der er lektor i arkæologi ved Københavns Universitet.

Iltforholdene under vandet gør, at de fund, der kan gøres til søs, potentielt set kan være bedre bevaret, end de der kan findes på landjorden, og dermed bedre kan medvirke til at gøre os klogere på livet i fortiden.

- Når vi finder bopladser fra ældre stenalder, sådan submarint, altså under havet i gytjelag, så kan vi altså finde dem under vandmættede og iltfrie forhold, og så kan vi faktisk finde alle de genstande, som vi normalt ikke finder på landjorden, og det kan jo være organiske materialer som buer, pile, træ, trægenstande, knogler og måltidsrester, siger Mikkel Sørensen.

Historien fra dengang Sjælland og Sverige hang sammen

For 10.000 år siden var Sjælland landfast med Sverige, og placeringen nord for Drogden-tærsklen gør, at hele området, hvor Lynetteholm planlægges, kan have være beboet.

- Hvad skete der, mens der stadig var en fersk Østersø? Brød det igennem som sådan en syndflodsagtig elv, eller er det bare ligeså stille steget op nordfra havet, og hvordan forholdt man sig til det, da man boede her og oplevede sådan et dramatisk miljøskifte? Det, vil man nok synes, er vigtigt at få styr på, hvis vi kan finde spor på det, siger Mikkel H. Thomsen fra Vikingeskibsmuseet.

Vikingeskibsmuseet har på forhånd lavet computeranalyser af, hvor der potentielt set er størst chance for at finde gode stenalderfund. Analyserne udpeger omkring 20 procent af Lynetteholmsområdet.

- Man kan se det i de nuværende dybdekort, at der har været et sund her på et tidspunkt , og i forhold til stenalderarkæologien, så er det jo sådan noget, der vil være et attraktivt sted at bo og opholde sig, for et sted hvor der er strøm, der vil der typisk være godt at fiske, og de marine ressourcer spillede en stor rolle i den ældre stenalder, siger Mikkel H. Thomsen.

Det kan blive rigtig, rigtig interessant

— Mikkel Sørensen, Lektor, Københavns Universitet

- Hvis vi kan finde tidligere fjorde, åer, åløb og lavninger nedenunder havet, som ikke er eroderet, og som er overlejret af det der hedder gytje, altså forskellige sedimenter, så kan det være rigtig interessant, siger Mikkel Sørensen fra Københavns Universitet.

- De arkæologiske genstande er nødt til at være holdt cellemæssigt ude af vand og i et iltfrit miljø, og det findes faktisk kun ganske få steder i verden, og et af de områder er altså de indre danske farvande, fordi der ikke har været den erosion, som vi ellers ser andre steder, eksempelvis ved Vesterhavet, siger Mikkel Sørensen.

For at komme ned til de fund, kræver det dog en stor portion flid og tålmodighed. Gytjelagene, der ligger ovenpå fortidsminderne, er nemlig typisk flere meter dybe.

- Jo dybere man kommer, jo ældre er bopladserne. Vi har mulighed for, i det område der er udlagt til ø, at finde bopladser, der går måske 10.000 år tilbage, siger Mikkel Sørensen.

Dermed står Vikingeskibsmuseet potentielt over for en enorm opgave. For finder de ældre stenalderbopladser i forundersøgelsen, så skal de udgrave et areal, der sagtens kan måle 50-100 meter på hver led.

Det tager måske et par måneder at grave 100 kvadratmeter, så det er svært at estimere tidsforbruget, men paradokset i det er, at jo sværere og mere bøvlet det er at komme ned til, des større er faktisk sandsynligheden for at det er godt bevaret, siger Mikkel H. Thomsen.

By & Havn planlægger med at der ikke findes fortidsfund

By & Havn planlægger med, at de i september kan begynde at grave gytjen væk fra havbunden og i stedet opbygge en dæmning med sand og ral.

indtil der bliver fundet noget, så har vi en tidsplan, hvis der bliver fundet noget, så vil vi tilpasse vores projekttidsplan til de udgravninger, der skal foregå

— Hans Vasehus, By & Havn

Tidsplanen er lagt ud fra den viden, man har lige nu, hvor man ikke kender til specifikke fortidsfund langs Lynetteholms sydøstlige perimeter.

- Vi har en aftale om, at arkæologerne starter fra sydøst til april, hvilket passer ind i vores fremtidige tidsplan, siger Hans Vasehus, der er havnebygmester og anlægschef i By & Havn.

Han er uforstående overfor, at Vikingeskibsmuseet kalder tidsplanen for ”stærkt urealistisk”.

- Jeg er ikke enig, for jeg synes, vi skal godtgøre, at der er noget, der skal udgraves, før det er urealistisk. Hvis man kan gennemføre forundersøgelserne, som de selv har oplyst frem til september, så er det helt fint med os, siger Hans Vasehus.

- Nu må man jo så gå ud og kigge i virkeligheden , og hvis man finder noget, som gør, at vi skal ændre tidsplanen, så vil vi jo tilpasse os til de ting, der er, siger han.

Lynetteholm skal anlægges med en anlægslov, der i løbet af den kommende måned skal førstebehandles i Folketinget. Anlægsloven vil i princippet tilsidesætte museumsloven, men flere steder står der, at dele af museumsloven skal overholdes.

By & Havn oplyser til TV 2 Lorry, at de har i sinde at overholde de regler, der normalt gælder fra museumsloven, og at omgåelsen i anlægsloven mest er af teknisk karakter. Selskabet mener, at det er vigtigt, at kulturhistoriske fortidsminder fra området bliver dokumenteret og foreviget.

- Det er da rigtig vigtigt for os, det er jo en del af havnens historie, det er en del af Københavns historie, så det har vi da også fokus på, og vi synes også, at det er spændende, siger Hans Vasehus fra By & Havn.

Link kopieret!

Seneste nyt

Livgarden tager imod præsident til Egyptens nationalmelodi

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, fredag og lørdag er på statsbesøg i Danmark, bliver han budt velkommen af det danske kongepar i Christian VII's Palæ på Amalienborg i København.

Her vil kongeparret og den egyptiske præsident overvære et æreskompagni af Den Kongelige Livgarde, som er opstillet til lejligheden.

Det fremgår af programmet for statsbesøget, som Kongehuset har lagt på sin hjemmeside.

Under velkomsten vil Den Kongelige Livgardes Musikkorps fremføre Egyptens nationalmelodi.

I løbet af statsbesøget skal Abdel Fattah al-Sisi også mødes med både den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og formanden for Folketinget, Søren Gade (V).

I forbindelse med programmet skriver Kongehuset, at Danmarks forhold til Egypten vil blive styrket i forbindelse med statsbesøget.

Link kopieret!

Omdiskuteret bydel i København må ikke ligne et "mini-Manhattan", mener Rosenkrantz-Theil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lynetteholm og andre kommende byudviklingsområder i København skal bygges i samme stil som de gamle brokvarterer.

Det mener den socialdemokratiske overborgmesterkandidat Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver Politiken.

- Københavnerne lægger vægt på, at man gerne vil have, at man kan se, at det er København. De ønsker karrébyggerier eller byggeforeningsagtige huse som Nyboder, hvis det skal være mindre. Det er de ord, folk sætter på det. Jeg synes, det er rigtigt, for det er det, der kendetegner København, siger hun til avisen.

Hun ønsker ikke, at Lynetteholm skal komme til at ligne Ørestad med en stor andel private udlejningsboliger, der "koster det hvide ud af øjnene", og som er plastret op i stål og beton "som et mini-Manhattan".

Link kopieret!

Nyt byggeri skal indtænke solceller på taget fra 2026

Om godt et år skal alle nye, store offentlige og ikke-beboelsesbygninger som udgangspunkt bygges med solcelleanlæg på taget.

I 2026 træder et EU-direktiv i kraft, som siger, at vi gradvist skal sætte solceller op alle de steder, som er teknisk egnet, og hvor det økonomisk giver mening.

- Det er et fornuftigt skridt, fordi især lokal produktion af strøm får mulighed for at fortrænge udbygning af elnettet og reducere transmissionstabene, siger Sune Thorsteinsson, der er projektleder ved DTU Electro til TV 2 Kosmopol.

Kim Slavinsky er er direktør i virksomheden Phønix Tag Energi og medlem af Dansk Solcelleforening. Han er enig med forskeren.

- Jo mere decentralt, vi kan lave produktion og forbrug, jo færre penge skal vi bruge på at lave infrastrukturen. Det giver rigtig god mening, at den billigste energiform, der findes i verden, den bliver brugt af forbrugerne der, hvor den bliver produceret, siger han.

Samtidig kan de mange små anlæg være med til at styrke forsyningssikkerheden, siger Sune Thorsteinsson fra DTU.

- I forhold til verdenssituationen nu, er decentrale anlæg med til at stabilisere elproduktionen, fordi man simpelthen er mindre følsom overfor terrorhandlinger, siger han.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Arla tilbagekalder mælkeprodukt

Arla Foods tilbagekalder produktet Protino, der er en syrnet mælkebaseret dessert, efter der er fundet mug på produktet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge styrelsen er produktet uegnet som fødevare og bør kasseres eller returneres, hvor det er købt.

Link kopieret!

Nordsjællandsk by får nyt madmarked

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

SlotsArkaderne i Hillerød går i december gang med at bygge om, så det nye madmarked Balkonen Food Hall kan åbne sommeren 2025.

Det skriver sn.dk.

Her vil der være syv madboder og en bar.

- Vi har jo i et pænt stykke tid set tendensen, at vi danskere rigtig gerne vil bruge nogle penge på at spise ude. Så det tapper vi ind i. Og i stedet for at invitere én spiller ind til hele det store areal, synes vi, at det giver god mening, at man får nogle forskellige spiseoplevelser og valgmuligheder, siger Morten Voss, centermanager for SlotsArkaderne, til sn.dk.

Madboderne vil blandt andet servere mexicanske, japanske og italienske retter.

Link kopieret!

Internationalt efterlyst bandemedlem sigtet for at smugle 357 kilo kokain

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 42-årig mand bliver fredag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret uden selv at være til stede.

Det skriver NSK, National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Manden er sigtet for i fællesskab med flere medgerningsmænd at have indsmuglet og handlet med 357 kilo kokain fra 2020 til sommeren 2024.

Manden har været internationalt efterlyst siden 2019 og er en del af den forbudte bande Loyal To Familia.

Flere personer er allerede dømt for indsmugling og videredistribution af omfattende mængder narkotika i samme sag.

Link kopieret!

Kommune melder ud: Tusindvis af brændeovne skal skrottes

Foto: Mads Jensen / Scanpix

Tusindvis af brændeovne i landets to største byer skal skrottes eller udskiftes.

Det er beskeden i både Københavns og Aarhus kommuner til ejere af brændeovne, der er installeret før 1. juni 2008.

Dem er der cirka 6000 af i Aarhus og cirka 3000 af i Københavns Kommune, fremgår det af pressemeddelelser fra de to kommuner.

Landets kommuner har siden 1. juli 2023 haft mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med fjernvarme.

Det skyldes, at ældre brændeovne forurener mere end nyere modeller.

Link kopieret!

Politi fandt bombelignende genstand

Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Der blev torsdag eftermiddag tilkaldt bomberyddere til Gladsaxe Ringvej, da der blev fundet en bombelignende genstand i en udgravning.

Det skriver Københavns Vestegns Politi på X.

Genstanden viste sig ikke at være farlig, og alle afspærringer er derfor blevet ophævet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google