Barfod vil være overborgmester - og det er slet ikke så utænkeligt endda

Socialdemokratiet står til at få et historisk dårligt valg i København, og ifølge valgforsker er en overborgmester fra et andet parti ikke utænkelig – men hvad siger partierne?


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det kan potentielt betyde, at vi kommer til at se en overborgmester i København fra et andet parti end Socialdemokratiet. Og det vil være første gang i over 100 år.

- De kommunale konstitueringer er så vilde, og der er så meget på spil i København, at jeg hvert fald ikke vil udelukke det.

Ordene kommer fra Robert Klemmensen, der er valgforsker og professor ved Syddansk Universitet, til spørgsmålet om, hvilken betydning et dårligt valg til Socialdemokratiet i København kan få.

Og det spørgsmål er måske ikke så fjernt endda.

Skrækvalg i sigte til S?

De nyeste prognoser peger nemlig på, at socialdemokraterne i København står til en valglussing af dimensioner – og det endda i et valgår, hvor partiet forsøger at generobre overborgmesterposten med den nye spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen i front.

I et dugfriskt politisk indeks for Københavns Kommune foretaget af Kantar Gallup går Socialdemokratiet hele fem mandater tilbage, mens Enhedslisten samtidig vinder to mandater frem og kan se frem til at blive det største røde parti i hovedstaden.

Magtbalancen kan altså se ud til at tippe endnu mere mod venstrefløjen på Københavns Rådhus.

Men ingen partier kan mønstre flertal alene, så måske får hverken Enhedslistens spåede fremgang eller Socialdemokratiets tilbagegang den store betydning, når partierne skal blive enige om rollefordelingen i byrådssalen de næste fire år.

Se hele debatten om København i TV 2 Lorrys valgprogram Debat under uret fra Københavns Hovedbanegård her. Artiklen fortsætter under videoen.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra København i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra København. Velkommen til Debat under uret.

Barfod kan overraske - men skal samle svært flertal

Ved TV 2 Lorrys valgdebat Valg Under Uret søndag gav spidskandidater fra ti partier i København deres bud på, hvem de vil pege på som ny overborgmester i København. Og her var der ikke enighed om, hvem der skal sætte iføre sig overborgmesterkæden.

- Alternativet peger på den overborgmesterkandidat, som ikke vil bygge på Amager Fælled, og som vil stoppe byggeriet af Lynetteholm. Så det er Line Barfod (EL), ja, lød det fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) ved debatten.

Enhedslistens Line Barfod var da heller ikke sen til at pege pilen mod sig selv som kandidat til overborgmestersædet.

- Hvis vi bliver det største parti, og hvis der er et flertal på valgnatten, som peger på os, så er vi klar til at tage overborgmesterposten, lød det fra den tidligere folketingspolitiker.

- Vi har sagt hele tiden, at hvis vi blev det største parti, og hvis der var et flertal der pegede på os, så vil vi tage borgmesterposten, tilføjer Line Barfod mandag til TV 2 Lorry.

Radikale Venstre pegede under debatten på Sophie Hæstorp Andersen (S) som kommende overborgmester, ligesom på Liberal Alliance og Venstre gjorde det.

Jakob Næsager, der er gruppeformand for Konservative i Borgerrepræsentationen ville ikke pege på en rød overborgmester – og det vil han heller ikke dagen efter.

quote Vi vil ikke gå ud og love, at vi peger på Socialdemokratiet

Jakob Næsager, BR, Kons.

- Vi vil ikke gå ud og love, at vi peger på Socialdemokratiet. Som borgerligt parti står vi for at styrke det borgerlige og liberale i København. Derfor kan vi heller ikke forstå, at LA og V allerede inden valget siger, at de vil stemme på Hæstorp. Det er underligt, at en stemme på LA er en stemme på Hæstorp på forhånd, uddyber Jakob Næsager mandag til TV 2 Lorry, mens han klart afviser, at Konservative Vil pege på Line Barfod som overborgmester:

- Vi gør ikke Enhedslisten til overborgmester parti med konservative mandater, siger han.

Samme toner lød der fra Dansk Folkepartis Finn Rudaizky, som var helt sikker på, at de ”helt sikkert ikke kommer til at pege på Enhedslisten til overborgmesterposten.

Det er SF imidlertid ikke afvisende over for.

quote Vi har klart sagt, at vi peger på det største parti i rød blok.

Sisse Marie Welling, Omsorgs- og Sundhedsborgmester, SF

Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) var klar til både at støtte Enhedslisten og Socialdemokratiet ved valgdebatten søndag aften.

- Vi har klart sagt, at vi peger på det største parti i rød blok. Men jeg har ikke set nogle meningsmålinger, som ikke pegede på, at Socialdemokratiet og Sophie Hæstorp Andersen tager overborgmesterposten, og det tror jeg, at hun bliver rigtig god til, lød det fra Sisse Marie Welling under valgdebatten

Mandag bad TV 2 Lorry Sisse Marie Welling uddybe sin udtalelse og spurgte kandidaten, om det betyder, at SF peger på Enhedslisten, hvis Enhedslisten bliver størst.

- Vi har sagt hele vejen igennem, at vi peger på det største parti i rød blok, og hvis ikke de kan samle 28 mandater bag sig, så peger vi på dem, der kan. Jeg har ikke set meningsmålinger, der ikke viser, at det kan blive Hæstorp, uddyber hun sit svar overfor TV 2 Lorry.

Sisse Marie Welling kalder det "overborgmester-bingo" at spekulere i, om Enhedslisten kan ende som det største parti og samle det antal mandater, der skal til, og derfor vil hun ikke svare på, hvem SF peger på, hvis Enhedslisten - mod SF’s forventning - skulle gå hen og blive størst.

- Vi vil have en rød overborgmester, lyder det.

Ingen kan føle sig sikker på de lange knives nat

Det er der i stedet fortsat omkring Hæstorp Andersen og Socialdemokratiet, selvom de bliver spået tilbagegang i de nyeste prognoser.

Intet er dog sikkert. For det er ikke uden grund, at valgnatten bliver kaldt ”de lange knives nat”, hvor alliancer – både hellige og uhellige – bliver fundet på kryds og tværs af partioverbevisning på rådhusgangene.

Én ting er dog sikkert: hvis borgmesterkæden i København skifter hænder til et andet parti end Socialdemokratiet vil det være første gang i næsten 100 år.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol