Bella Center bygger Sjællands største tag-solcellepark

I hovedstaden er der mange tusinde uudnyttede kvadratmeter, som kan bruges til at producere vedvarende energi – nemlig mange af de store flade tage.

Det kan være svært at få øje på, hvor der kan være plads til store landvindmøller eller marker fyldt med solceller, når man går rundt i hovedstaden.

Men i fremtiden kan det være, at vi skal rette blikket mere op, når der skal findes lokationer til produktion af grøn energi. 

Der er i hvert fald, hvad de har gjort hos Bella Center. 

- Det er simpelthen Sjællands største tagintegrerede solcellepark, vi har gang i at opføre her, fortæller Frida Ulrik-Petersen, der er Head of Responsable Hospitality for Bellagroup. 

Fakta om solcelleparken på taget af Bella Center

Der bliver stillet 16.000 kvadratmeter solceller op på taget af Bella Center - det svarer til to fodboldbaner.

Og når de mange nye solceller er i drift, kommer de til at levere 2,79 megawatt strøm – eller det samme som 537 husstandes årlige forbrug.

Dermed kommer solcellerne til at dække cirka en tredjedel af Bella Centers samlede strømforbrug. Det giver en CO2-reduktion på 379 ton.

Og det er altså virkelig noget, der kan svare sig for det store center.

- Det kræver rigtig, rigtig meget strøm at skulle drifte Nordeuropas største konferencevenue, så med de her solceller kan vi faktisk selv producere omkring 30 procent af den energi, vi skal bruge hvert eneste år, fortæller Frida Ulrik-Petersen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Det grønne felt viser den del af taget, som der allerede er opført solceller på, mens de to røde felter viser, hvor den næste etape af solceller skal placeres.
Det grønne felt viser den del af taget, som der allerede er opført solceller på, mens de to røde felter viser, hvor den næste etape af solceller skal placeres.
Foto: Google Maps

Udover at bidrage til den grønne omstilling, kan der også være penge at spare i de mange solpaneler.

- Projektet er faktisk startet op, før vi kiggede ind i den her store energikrise, som vi alle sammen ser ind i nu, så det betyder selvfølgelig også, at det kommer til at være væsentligt billigere for os at drifte Bella Center, siger Frida Ulrik-Petersen. 

Stort uudnyttet potentiale

Brian Vad Mathisen er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, og han mener, at det er en rigtig god ide at tænke alternativt, når man skal finde placeringer til fremtidens grønne strømkilder.

- Jeg tror, at man i hovedstaden skal tænke i, hvad er det, vi kan bidrage med? Hvad er det for nogle muligheder, vi har?, siger han.

Og her i hovedstaden er det altså ikke en dum ide at vende blikket opad. 

- I hovedstaden har vi en meget stor befolkningstæthed og også en stor koncentration af virksomheder, som bevirker at muligheden for at lave landvindmøller er mindre. Men muligheden for at sætte solceller op på nogle af de store tage, der er, er ekstrem stor, lyder det fra Brian Vad Mathisen.

Der er nemlig et enormt uudnyttet potentiale. 

- Vi kan se, at når vi ser på landsplan, at mulighederne for at sætte solceller op på tage, der er over 100 eller 200 kvadratmeter, langt overstiger det, vi rent teknisk kan passe ind i vores elsystem, siger energiplanlæggeren. 

Mere konkurrencedygtig

Hos Dansk Erhverv tror de da også på, at solceller på tagene er noget, vi kommer til at se meget mere af i den nærmeste fremtid.

- Vi hører fra vores medlemmer, at de kigger ind i solcelleproduktion på deres tage, parkeringspladser eller generelt i nærheden. Så det er noget, vi ser bredt over hele landet, men jo også i hovedstadsområdet, siger Ulrich Bang, der er markedschef for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Ulrich Bang er markedschef for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv.
Ulrich Bang er markedschef for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

Der er nemlig en række faktorer, der har fået virksomhederne til at sætte gang i planerne om mere grøn energi.

- På grund af Rusland har man sagt, at nu gør man det. Prisen er så høj, og man vil heller ikke være afhængig af russisk gas. Så der kommer en kæmpe efterspørgsel nu, hvor virksomhederne laver flere ting. Det er solceller, varmepumper og batteriløsninger, fortæller han.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Bella solceller
Foto: Bella Center

Hos Bella Center ser de i hvert fald frem til, at de nye leverandører af strøm kommer under fuld sol.

- Udover at det selvfølgelig betyder, at vi skal indkøbe mindre energi, så betyder det også, at vi reducerer vores CO2-påvirkning ganske markant, og på den måde kommer vi vores net-zero mål et skridt nærmere, fortæller Frida Ulrik-Petersen, der er Head of Responsable Hospitality for Bellagroup.

- Samtidig ser vi også, at vores kunder efterspørger, at man har en bevidst klimastrategi, så de kan købe et produkt, der er mere klimavenligt. På den måde bidrager det også til at gøre os mere konkurrencedygtige, slutter hun.

Hele parken forventes at være i effekt fra november 2023.

Hvad betyder 'net zero'?

Simpelt forklaret så betyder 'net zero', at man reducerer drivhusgasemmision til så tæt på nul som muligt.

Den resterende forurening skal genoptages i atmosfæren eksempelvis af havet og af skove.

Kilde: United Nations


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik