Bill Gates, Coldplay og Sophie: Københavns overborgmester med på indflydelsesrig liste

Sophie Hæstorp Andersen (S) er kommet i fint selskab på amerikansk medies liste over mest indflydelsesrige i verden.

Den københavnske overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er i dag blevet offentliggjort på en eksklusiv liste. 

Ifølge det amerikanske medie TIME er hun en af de 100 mest indflydelsesrige ledere inden for klimahandling i verden. 

Blandt de andre navne på listen er blandt andet Bill Gates, rockbandet Coldplay og chefer fra Verdensbanken, Amazon og IKEA. 

Hun er den eneste dansker på listen:

- Det er en glæde og et kæmpe skulderklap til det kæmpe arbejde med C40 (netværk af storbyer, der forpligter sig til at mindske drivhusgasser, red.) og den nye klimaplan, fortæller Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Kosmopol. 

Overborgmesteren sad da også klar ved computerskærmen torsdag klokken 14.00, da listen blev offentliggjort online. 

- Der blev da hujet og klappet begejstret. 

quote Jeg havde nok aldrig set, at jeg skulle komme på den samme liste som Billie Eilish eller Coldplay

Sophie Hæstorp Andersen

Det har taget TIME's journalister flere måneder at udvælge nomineringer og til sidst den endelige liste. De havde kontaktet hende, så det var ikke ligefrem et chok for overborgmesteren, at hun var nomineret:

- De havde henvendt sig til mit kontor om, at de muligvis ville sætte mig på listen, og om jeg i den forbindelse ville give et interview, fortæller hun. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan et listen blevet udvalgt:

Seks klimajournalister fra TIME CO2 har kigget på nomineringer fra hele verden og udvalgt ud fra fem kriterier: Energi, Natur, Finans, Kultur og Sundhed. Ud fra det har de fundet 100 personer "der har gjort betydelige fremskridt i kampen mod klimaændringer ved at skabe forretningsværdi", skriver de.

Kilde: Time Magazine

I beskrivelsen af Sophie Hæstorp Andersen står der blandt andet, at København under hendes borgmesterskab "udvikler bydele, der skal gøre byen modstandsdygtig over for klimaforandringer som oversvømmelser og ekstremt vejr", og så nævnes det, at København blev en del af et nyt pilotprojekt i C40-netværket om nye grønne bydele. 

Og netop det sidste har haft stor betydning for afgørelsen, vurderer overborgmesteren.

- Jeg tror da helt klart,  at noget at det handler om det arbejde, som København laver i C40, hvor jeg netop er trådt ind i styregruppen. 

- Her har vi har spillet en hel bydel ind, Jernbanebyen, der skal udvikles til 6000 københavnere, hvor vi arbejder målrettet med sundhed og  klimatilpasning. Det er noget folk spærrer øjnene op over i andre dele af verdenen. 

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Cykler selv i regnvejr

I interviewet fremhæver hun selv, at hun er stolt over at kalde Købehavn en "cykelby i verdensklasse", hvor mange københavnere hver dag hopper på jernhesten for at komme fra A til B -uanset vejret. 

Derudover fremhæver hun, at det er vigtigt, at man som kommune understøtter og oplyser borgerne om, hvordan man lettest lever klimavenligt. 

Hvad kan du egentlig bruge sådan en udnævnelse til?

- For mig personligt betyder det meget, når jeg taler med de store fonde. Det her er en anerkendelse af København og kan være med til at åbne døre for de idéer vi har, siger hun.

Skal da klart købe det fysiske magasin

Sophie Hæstorp Andersen har også været inde og kigge på, hvem de øvrige 99 på listen er. 

Og her er der især én person, hun er særligt duperet over at være kommet i bås med. 

- Den amerikanske politiker John Kerry. Han er et kæmpe forbillede, og en politiker, der har arbejdet med klimaforandringer og at skabe en verden, hvor den rige del også tager mere ansvar. 

John Kerry var demokraternes præsidentkandidat i 2004, hvor han tabte til den siddende præsident George W. Bush. 

- Og så havde jeg nok heller aldrig set, at jeg skulle komme på den samme liste som Billie Eilish eller Coldplay for den sags skyld, tilføjer hun. 

Indtil videre har hun kun set listen online, men hun vil også gerne have fingrene i det fysiske eksemplar. 

- Det skal jeg da helt klart ned at købe. Det vil min mor blive stolt over, siger hun. 

Spørg Os - Afstemning

_