Borgere forargede over bibliotek, der smider bøger ud: "De burde skamme sig"

Slidte, forældede eller upopulære bøger bliver løbende sendt til genbrug. Det er for bøvlet at bruge tid og kræfter på at give bøgerne væk, lyder det fra Københavns Kommune.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

'Lille Virgil', 'Otto er et næstehorn' og 'Planen' af Morten Pape er blandt de bøger, der tidligere på måneden måtte lade livet på Sundby Bibliotek. 

Sammen med en lang række andre bøger blev de i sidste uge anbragt i bogcontainer bag biblioteket - og det forarger flere borgere på Amager. 

I en lokal Facebook-gruppe har en borger lagt et billede op af den propfyldte container, og her ses det tydeligt, at adskillige bøger er blevet smidt ud. En anden borger har i en kommentar lagt et nyt billede op af containeren, der nu har fået lås på. 

quote Det for dårligt... de burde skamme sig

Facebook-bruger

"Det for dårligt... de burde skamme sig," skriver en borger.

"Årh det ville jeg gerne ha haft fingerne i," lyder det fra en anden.

Københavns Kommune bekræfter over for TV 2 Lorry, at "der er tale om helt almindelige kassationsprocedurer for Københavns Biblioteker og for den sags skyld biblioteker i resten af landet."

"Containeren er i øvrigt aflåst, men stod ulåst i et kort tidsrum i forrige uge, og er igen sikret," lyder svaret fra Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning. 

"Helt ufatteligt"

TV 2 Lorry har været i kontakt med en borger, der dog nåede at få fingre i nogle af bøgerne, før de blev smidt ud. 

Personen havde set Facebook-opslaget og skyndte sig ned til biblioteket med sin søn - der lige er begyndt i skole - for at se, om der skulle være noget af interesse. 

På det tidspunkt var containeren ifølge borgeren næsten allerede tømt, men de kom dog hjem med omkring 10 bøger, som ifølge borgeren alle er i fin stand. 

- Jeg synes, det er helt ufatteligt, at man smider sådan nogle bøger ud. De fejler ikke noget. Mange af bøgerne er helt perfekte. I nogle af dem er der bukkede sider, men ellers er de fine. 

- Man smider dem ikke ud. Det gør man da ikke. Jeg kender da mange, der gerne vil have en god bog, siger borgeren, der ønsker at være anonym, til TV 2 Lorry. 

Borgeren har dog sendt et billede af bogfangsten til TV 2 Lorry. Se det herunder:

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Disse bøger var tæt på at blive smidt ud.
Disse bøger var tæt på at blive smidt ud.
Foto: Privatfoto

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning oplyser i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at slidte, forældede eller upopulære bøger løbende bliver sendt til genbrug. Det er for bøvlet at bruge tid og kræfter på at give bøgerne væk, lyder det fra Københavns Kommune.

Du kan læse hele kommunens svar her: 

Derfor smides bøgerne ud - og derfor kan kommunen ikke give bøgerne væk

Hvornår og hvorfor smider I bøger ud på Københavns Biblioteker?


Vi kasserer løbende bøger og materialer på Københavns Biblioteker som det altid har været praksis i biblioteksvæsnet landet over. Bibliotekerne har et varigt behov for at vedligeholde deres samling, så den fremstår indbydende og relevant overfor borgerne. Derfor trimmes samlingen løbende, så der er plads- og udstillingskapacitet, så nye bøger og materialer kan udstilles og opbevares.


På Københavns Biblioteker har vi en fastlagt kassationsprocedure på linje med alle andre biblioteker i landet, indkøb og afgang af materialer foregår i et kontinuerligt flow efter fastlagte kriterier i vores bibliotekssystem. Bibliotekernes materialer kasseres fordi de enten er slidte, forældede eller ikke længere bliver lånt ud. Kassationen sikrer, at der bliver plads på hylderne til de nye materialer, der løbende købes ind.


Bøger og materialer der kasseres sendes til papirgenbrug i tråd med kommunens politik om genbrug af papirmaterialer.


Hvorfor giver I dem ikke bare væk?


Der er flere årsager til, at Københavns Biblioteker ikke giver kasserede bøger og materialer væk.


Hvis Københavns Biblioteker skulle stille de kasserede materialer til rådighed for borgerne vil det kræve et større administrativt set up for bibliotekerne, hvilket er vurderet alt for resursetungt i forhold til at få løst bibliotekernes kerneopgaver.


Samtidig vil Københavns Biblioteker heller ikke give bøger og materialer videre, der fx mangler sider eller er nedslidte på anden vis. En del af de gode og pæne kasserede materialer har det tidligere været muligt at købe via et bogsalg, men interessen for dette var meget lille blandt borgerne og indtægten for beskeden til at udgiften til håndteringen af de kasserede materialer, som vurderes at være salgbare, var større end indtægten.


Der kan heller ikke umiddelbart peges på andre aktører, som kan tænkes at købe de materialer, som bibliotekerne vurderer kunne få et efterliv. Fx vil flygtningecentre muligvis kunne være interesseret i et udvalg billedbøger til børn, men billedbøger er ofte et meget slidt materiale, så mængden vil ikke være ret stor.


Foreningen ”Læs for livet” har vist sig ikke at være interesserede i mere eller mindre udtjente biblioteksbøger. De får udover private donationer også overskydende eksemplarer fra forlag.Kilde: Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning

306723616_652669816422153_4222572229743088029_n
Foto: Privatfoto