Borgmester i interview om krænkende adfærd: "Jeg har sagt undskyld her til morgen"

Seks fagforeninger kritiserer Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren, efter en ny undersøgelse igen afslører et dårligt arbejdsmiljø i forvaltningen. Nu svarer Lonning-Skovgaard på kritikken.

24 medarbejdere i Københavns Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning har følt sig krænket af "en borgmester eller øvrig politisk ledelse".

Det er blandt andet det, man kan læse i Arbejdsmiljø Københavns undersøgelse af arbejdsmiljøet blandt 200 medarbejdere i centralforvaltningen i Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, hvor Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er borgmester.

Selv undskylder hun nu for medarbejderens oplevelser af, de føler sig krænkede. 

Det sker i et interview med TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har talt med Cecilia Lonning-Skovgaard og bedt hende forholde sig til alvorlige kritik:

Det er hårde udslag de seks fagforeninger gør imod din person. Hvordan forholder du dig til kritikken?

- Grundlæggende kan man sige, at jeg deler opfattelsen af situationens alvor. Vi har et arbejdsmiljø, som er udfordret. Og det er klart, at når 24 medarbejdere føler sig udfordret af krænkende adfærd fra min side, så er det 24 for mange. Og det tager jeg til mig. Og det undskylder jeg for. Og det bliver også ændret. Fagforeningerne beder om, at vi sætter en dialog i gang med medarbejderne i forhold til få aftalt en plan fremadrettet. Og der kan jeg sige, at der sparker de en åben dør ind. For det har vi allerede aftalt med medarbejderne. Der er sat et møde op i vores medarbejderudvalg i centralforvaltningen til afholdelse på onsdag, hvor vi netop skal aftale, med afsæt i de anbefalinger, der kommer fra Arbejdsmiljø København, hvilke skridt vi skal tage og i hvilken rækkefølge.

27 procent har oplevet krænkende adfærd i din forvaltning – det er højt, vurderer AMK. Hvad mener du om det?

- Jeg tænker, at vi generelt har en udfordring med arbejdsmiljøet, når så mange oplever sig krænket. Hvad enten det er på det politiske niveau eller ledelsen eller af kolleger.

- Så der er i den grad behov for at få arbejdet med kulturen på arbejdspladsen. Med hvordan vi omgås hinanden. Det er jeg fuldstændig bevidst om og klar på at tage fat på.

Arbejdsmiljø København skriver direkte, at borgmesteren skal være opmærksom på kommunikation og adfærd. Ved du selv, hvad du har gjort som kunne opfattes som krænkende?

- Det, jeg er blevet fortalt er, at det handler om en for hård tone i mails. Det handler om, at jeg ved nogle lejligheder har kontaktet medarbejdere direkte – hvis jeg har haft et spørgsmål til en sag, så har jeg ringet direkte ned og sagt ”Hey, det er dig, som sidder med den sag, kan du ikke forklare mig sådan og sådan”, og det bliver opfattet som voldsomt. Og så handler det om, hvordan vi holder møder, altså hvem der er med til møder, om man sørger for at få alle, som er med rundt om bordet inkluderet i mødet, så alle får mulighed for at komme til orde.

- Og jeg kan sige, at det med tonen i mails og det med at tage kontakt til medarbejdere direkte, det er allerede stoppet. Det er jo en kritik, som er kommet frem i et forløb hen over foråret, så det er stoppet. Og jeg er også glad for, at jeg får tilkendegivelser fra folk, fra ledere, som siger, at det lægger de mærke til.

Men de sager du nævner her, lyder jo ikke krænkende. Kan der være andre episoder, som også ligger til grund for den vurdering, som medarbejdere kommer med:

- Jeg må tage bestik af det, som jeg får at vide fra Arbejdsmiljø København i de ting, der er indrapporteret. Og det er de ting, jeg får at vide. Og andet kan jeg ikke rigtigt gøre. Men jeg tager det dybt alvorligt. Og det har givet mig anledning til noget refleksion.

- Jeg har ikke været opmærksom på, det skal jeg gerne sige, at det kunne føles voldsomt eller intimiderende, hvis jeg tog kontakt direkte til en medarbejder. Jeg har ikke været opmærksom på den magtbalance kan virke voldsomt. Jeg har tænkt, det er hurtigst at ringe direkte ned til den og den, som sidder med det. Dét ved jeg nu, det skal jeg ikke gøre og det er jeg så også stoppet med.

Det er en sag, der har kørt i længere tid nu - hvordan ser du selv fremtiden for dig og forvaltningen?

- Jeg er jo grundlæggende glad for, når alt dette er sagt, så har vi et fundament at bygge på hvor den generelle trivsel er stadig væk er høj og hvor langt hovedparten siger, at de er glade for at være her. Og så er jeg også glad for det tilsagn, der er kommet fra medarbejderrepræsentanterne om at nu skal vi arbejde sammen.

HK siger til os, at havde dette været i det private erhvervsliv, var du blevet bedt om at gå. Nu er det jo så ikke det private erhvervsliv, men føler du selv, at du kan forsvare at blive siddende?

- Jeg er jo demokratisk valgt, og jeg har en kæmpe opgave at løse sammen med forvaltningens mange medarbejdere og ledere. Og når det er sagt, så tager jeg denne undersøgelse dybt alvorlig. Der er 24 medarbejdere, der har haft dårlige oplevelser. Og det er 24 for mange, og det skal ændres.

- Men jeg vil også sige, at det billede, der er tegnet i medier med at 2.000 medarbejdere skulle have et problem med mig og min ledelsesstil, at jeg skulle være en person, som over en bred kam mobbede og chikanerede, var helt grænseoverskridende, der synes jeg, at denne rapport tegner et noget mere nuanceret billede.

- Og det er ikke noget, jeg siger, for at forklejne de 24 medarbejdere. Jeg har sagt undskyld til medarbejderne her til morgen, og jeg har også gjort det tidligere. Og jeg tager det fulde ansvar på mig for de 24 medarbejdere, men der er trods alt også kommet nogle nuancer frem i undersøgelsen, og det er jeg glad for.

En ny undersøgelse vil finde sted inden for det næste halve eller hele år, er det så slut med at medarbejdere der rapporterer om krænkelser?

- Jeg kan i hvert fald sige, at det for min del er slut med at tage kontakt direkte til medarbejdere. Det er slut med et hårdt sprogbrug i mails, vi arbejder løbende med at gøre mødeafviklingen mere transparent og gøre den inkluderende. Så så meget kan jeg i hvert fald sige. Og jeg kan sige, at jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at folk opfatter forvaltningen som et trygt og godt sted at være. 

Hovedpunkter i undersøgelsen:

  • 51 ud af 188 medarbejdere svarer, at de har været udsat for krænkende adfærd inden for de seneste 12 måneder.


  • Af dem svarer 24, at det er en ”borgmester eller øvrig politisk ledelse”, der har udført den krænkende adfærd.

15 af dem fortæller, at det stadig finder sted.

  • 57 medarbejdere har været vidne til krænkende adfærd.


  • Af dem svarer 39, at det er en ”borgmester eller øvrig politisk ledelse”, der har udført den krænkende adfærd.


Kilde: Arbejdsmiljø Københavns vurdering og anbefalinger på baggrund af undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i Centralforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Københavns Kommune.

Udover interviewet med TV 2 Lorry har Cecilia Lonning-Skovgaard også svaret på kritikken i et åbent brev, som hun mandag eftermiddag har udsendt sammen med fungerende adm. direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Jeppe Bøgh Andersen.

Heri skriver borgmesteren, at hun tager arbejdsmiljøet meget alvorligt – og at en god trivsel blandt medarbejderne har en meget høj prioritet.

- Det var derfor vi iværksatte undersøgelsen af trivslen, og vi anerkender undersøgelsens resultater, lyder det.

Cecilia Lonning-Skovgaard skriver yderligere, at hun vil iværksætte flere tiltag for at genoprette et godt og trygt arbejdsmiljø.

- Krænkende adfærd hører ikke på nogen måde hjemme i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, slutter hun i brevet.

De seks fagforeninger rejste en sønderlemmende kritik efter en intern undersøgelse, hvor mange medarbejdere føler sig krænkede og utrygge i forvaltningen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik