Borgmester skal stå skoleret i sag om udledning af spildevand i Øresund

En uvildig undersøgelse skal belyse sag om udledning af spildevand i Øresund.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), kan nu se frem til at blive mødt af en byge af spørgsmål fra andre politikere på Københavns Rådhus i sagen om udledning af enorme mængder urenset spildevand i Øresund.  

Det står klart, efter at Teknik- og Miljøudvalget har behandlet sagen i to en halv time mandag eftermiddag. 

quote Det er mærkeligt, at forvaltningen får lov til at køre autonomt og giver sådan en tilladelse

Jens Kristian Lütken, medlem af Borgerrepræsentationen for Venstre

Efterfølgende har både Venstre og Det Konservative Folkeparti indkaldt borgmesteren til en såkaldt forespørgsel i Københavns Borgerrepræsentation - det kan sammenlignes med et samråd på Christiansborg. 

- Vi undrer os over det her forløb, og vi vil gerne have belyst det her forløb, hvor hendes (Ninna Hedeager Olsens, red.) forvaltning træffer beslutning om at indlede badesæsonen med at udlede en masse spildevand i Øresund, siger Jens Kristian Lütken, medlem af Borgerrepræsentationen for Venstre, til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Det vil Venstre vide:

Teknik- og Miljøborgmesteren bedes ved forespørgsel redegøre for,

  • 1. hvorvidt borgmesteren er enig i, at udledningen af spildevand er et problem for havmiljøet i Øresund? 
  • 2. hvem der har ansvaret for, at beslutningen om udledning af spildevand i Øresund er truffet?
  • 3. hvorvidt borgmesteren har til hensigt at træffe nogle foranstaltninger, så der vil være andre muligheder end at udlede spildevandet i Øresund til oktober 2020?

 

Kilde: Jens Kristian Lütken, Venstre

Forvaltning skal undersøges

Oprindeligt havde Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune givet Hofor tilladelse til at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund fra søndag og fem dage frem. 

Det er nu rykket til oktober, men tilladelsen kan ikke umiddelbart trækkes tilbage, lyder det i et notat fra forvaltningen. 

Jens Kristian Lütken, hvorfor skal Ninna Hedeager Olsen stå til ansvar, når hun først er blevet gjort opmærksom på sagen i fredags?

- Det er jo netop det, der er problemet. Vi må få svar på, hvordan kan det ske, at hun som chef for forvaltningen ikke er orienteret eller ikke har interesseret sig for det her, som har stor betydning for havmiljøet. 

- Det er mærkeligt, at forvaltningen får lov til at køre autonomt og giver sådan en tilladelse. Vi skal også sikre os, at det ikke sker en anden gang, for det er jo nærmest tilfældigheder, der gør, at det her blev bremset indtil oktober, siger Jens Kristian Lütken til TV 2 Lorry.

Sagen kort

 

290.000 kubikmeter urenset spildevand svarende til 193 fyldte svømmehaller skulle søndag og fem dage frem udledt direkte i Øresund. Den plan er nu stoppet og udskudt. 
 

Københavns Kommune og Gentofte Kommune har oprindeligt givet tilladelse til, at spildevandsselskaberne Novafoss og Hofor måtte udlede de store mængder spildevand, der normalt løber til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.
 

Årsagen til den store udledning er forarbejdet til en udbygning af Svanemølleholmen, i Nordhavn. Nærmere bestemt et nyt domicil med parkeringskælder for AP Pension og Nykredit på Sundkrogsgade.

 

Herunder ligger en vital hovedspildevandsledning kaldet ”Lynetteledningen”, som forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten Rensningsanlæg på Refshaleøen og håndterer spildevand fra både Frederiksberg, Gentofte og København.

 

Før byggeriet kan blive til virkelighed, skal Lynetteledningen fastgøres, ligesom det skal undersøges, om spildevandsledningen fra 1978 kan klare, at der skal bygges ovenpå den – og mens det sker, kan den ikke bruges.

 

Og derfor skulle de store mængder spildevand, der kun har været igennem et filter for at undgå større genstande som toiletpapir og lignende, en såkaldt mekanisk rensning, i stedet udledes direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

Uvildig undersøgelse på vej

Også Det Konservative Folkeparti vil have borgmesteren i forespørgsel ved førstkommende møde i Borgerrepræsentationen torsdag den 4. juni. 

- Hun (borgmesteren, red.) skal forklare, hvad der er op og ned i sagen. Hun skal stilles til regnskab åbent og offentligt, sagde Jakob Næsager (K) til TV 2 News mandag eftermiddag. 

quote Hun skal stilles til regnskab åbent og offentligt

Jakob Næsager, medlem af Borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti

Han henviser til, at møderne i Teknik- og Miljøudvalget kan være fortrolige, mens offentligheden kan følge med i møderne i Borgerrepræsentationen. 

På mandagens møde i Teknik- og Miljøudvalget blev det blandt andet besluttet, at hele sagen skal undergå en uvildig undersøgelse. 

Det oplyser teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Hun er mandag aften trådt ud fra et møde om sagen i teknik- og miljøudvalget. Det er et enigt udvalg, der har taget beslutningen.

- Eksterne parter - juridisk og fagligt - skal undersøge, om der er alternativer, og om der er sket fejl i den her sagsbehandling. Og det skal ikke være forvaltningen selv, som jo allerede er kommet frem til en beslutning, siger Ninna Hedeager Olsen til Ritzau.

Det vil derfor også blive belyst, om der er mulighed for at trække tilladelsen tilbage, oplyser hun.

Havde regnet med forespørgsel

Borgmesteren siger mandag aften til TV 2 Lorry, at hun havde forventet at blive indkaldt til forespørgsel:

- Det synes jeg også er helt i orden. Med det forløb, vi har haft med denne sag, havde jeg også regnet med med, at nogle partier ville gøre det, siger Ninna Hedeager Olsen til TV 2 Lorry.

Jens Kristian Lütken, er det ikke tilstrækkeligt tilfredsstillende med en uvildig undersøgelse for jer?

- Sådan en undersøgelse tager tid. Vi vil gerne have, at borgmesteren tager ansvar for det her, og at hun har styr på forvaltningen. Hvis sådan noget som det her - som er ret grelt - kan ske, så kan forvaltningen åbenbart også operere autonomt og ikke orientere borgmesteren i andre sager. Det er der behov for, at borgmesteren tager ansvar for nu og her, siger Jens Kristian Lütken. 

TV 2 Lorrys indslag fra torsdag i sidste uge, da sagen dukkede op

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

cecilie hildebrandt bliver halshugget indefra

Cecilie tør næsten ikke sige det højt: Længe ventet halsoperation ser ud til at have virket

_16_9_SOME TEMPLATE 1080p50.00_00_06_40.Still001

Vi skal ikke længere skjule vores følelser: Broderiet har hjulpet Kris til at stå ved sig selv

Københavnerbænke skal til new York

Særlig udstilling om Danmark: Ikoniske københavnerbænke har kurs mod New York

Vis mere
FCK danske mestre

FC København er dansk mester

Royal Run

Person fik hjertestop under Royal Run

Vis mere