Den direkte video-forbindelse til Uganda i containeren gav nyt syn på verdens klimaproblemer

I gården til Statens Naturhistoriske Museum er der lige nu en såkaldt klimaportal. Det skal give mulighed for, at vi kan udveksle erfaringer på tværs af kloden om vores allesammens helt store udfordring,

I en blå container ved Statens Naturhistoriske Museum er det lige nu muligt at få kontakt til hele verden. Og den blå container danner ramme for en hel masse samtaler om klodens klimaudfordringer.

Det er noget, der ligger både Karen Thim og Hella Tvermoes’ hjerter nært.

- Det er simpelthen det vigtigste spørgsmål for øjeblikket, fordi vi har så få år, hvis der virkelig skal sættes noget ind på det, siger Hella Tvermoes, der bor i Helsingør.

I mere end en time sad de i containere og talte med personer fra henholdsvis Irak og Uganda, om de klimaproblemer, som de har problemer med i deres nærområde.

- Det er skønt, at man kan sidde og snakke med en i Afrika og en i Irak samtidig, siger Hella Tvermoes.

Internationalt perspektiv på klimakrisen

Efter samtalen er de da også både blevet klogere og er klar med et godt råd.

- I Afrika ødelægger deres måde at lave mad på træbevoksningen, fordi de skal bruge træet til at varme maden. Der kunne det jo nok være en god idé, hvis vi brugte eksempelvis små solkomfurer som vores klimabidrag til den tredje verden, fortæller Hella Tvermoes.

Alle samtalerne bliver samlet i et arkiv, som skal give et internationalt perspektiv på klimakrisen.

- Jeg tror, at det kan give en større bevidsthed hos hinanden om, hvad det er for nogle problemer, man kæmper med i de forskellige lande og sætte vores egne problemer i fokus ved også at høre andres problemer. Så det er en vigtig del af det, siger Karen Thim, der bor på Frederiksberg.

Samtalerne skal samle os

Udover Danmark er 17 andre lande med i projektet, hvor man hver dag mødes i samtaler om klimaudfordringerne.

- Pointen er, at vi gerne vil starte en samtale om klimaet, og om hvordan klimaændringerne påvirker mennesker på tværs af verden, siger Anders Tøttrup, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

anders

Derfor var Statens Naturhistoriske Museum da heller ikke i tvivl, da Museum of the United Nations – som står bag idéen – ringede og inviterede dem til at være med.

- Man kan gå ind i en container og møde nogle mennesker på den anden side, som man overhovedet ikke kender. Og så begynder man at tale om et emne, som både påvirker os her, men også dem man møder på den anden side. 

- Det tiltaler lige præcis, hvordan vi som mennesker kan prøve at gøre det bedre og ændre vores måde at leve på i forhold til klimaændringerne, siger lektoren.

Derfor håber Anders Tøttrup da også, at samtalerne kan være med til at binde os alle sammen tættere sammen.

- Det giver en forståelse af, hvordan klimaet ændrer sig forskelligt på tværs af verden. Og en empati for hvordan andre mennesker oplever det og på den måde have en lidt mere helstøbt forståelse af, hvad klimaændringerne betyder, slutter han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik