Politikere presser biler ud af Indre By og hæver parkeringspriser for særlig gruppe

En gennemsnitlig beboerlicens i Københavns Kommune bliver 200 kroner dyrere. Samtidig bliver der nedlagt parkeringspladser i Middelalderbyen, men oprettet flere pladser rundt om.

Fredagens historiske budget i Københavns Kommune indeholder også væsentlige nyheder for hovedstadens bilejere.

Således bliver det nu i gennemsnit 200 kroner dyrere at have en beboerlicens i Københavns Kommune, mens der fremover bliver færre parkeringspladser i den del af Indre By, der hedder Middelalderbyen (se kort i artiklen). Det samlede antal parkeringspladser vil dog være uændret, da der oprettes pladser i periferien af Middelalderbyen.

Det oplyser børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), og derudover fremgår det af budgettets aftaletekst.

Jakob Næsager har længe været en af de fremmeste forkæmpere for bedre parkeringsforhold i København. Han er glad for, at antallet af parkeringspladser med aftalen “går i nul.”

- Beboerne i Middelalderbyen får en pladsgaranti. Vi finder erstatningspladser i randen af Middelalderbyen ved at leje os ind i parkeringsanlæg. Så blødningen på parkeringsområdet er stoppet, siger Jakob Næsager til TV 2 Lorry.

Da aftaleparterne præsenterede budgetaftalen fredag, fremhævede teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), de nye parkeringsforhold i Middelalderbyen som en sejr.

- Vi tager et stort skridt mod at få nedbragt biltrafikken i Københavns historiske hjerte, siger hun i en pressemeddelelse.

På kortet herunder kan du se en oversigt over de aktuelle parkeringspladser i Middelalderbyen:

(Artiklen fortsætter efter billedet og faktaboksen.)

Middelalderbyen er afgrænset med den stiplede linje.
Middelalderbyen er afgrænset med den stiplede linje.
Foto: Københavns Kommune

Biler og parkeringspladser i Middelalderbyen

  • Der er 1050 p-pladser i gaderne i Middelalderbyen.


  • Der er cirka 4000 parkeringspladser i parkeringshusene i og omkring Middelalderbyen.


  • Der er desuden cirka 1150 private parkeringspladser i gårdene i Middelalderbyen


  • I Københavns Kommune var der i 2021 260 biler per 1.000 mennesker. I Middelalderbyen faldet er tallet 158.


Kilde: Københavns Kommune

Dyrere at parkere

Aftalepartierne er også blevet enige om at hæve prisen for, hvad det koster at parkere sin bil som beboer i København - den såkaldte beboerlicens.

Der er tale om en ordning, hvor el-biler betaler det samme som hidtil, mens benzin- og dieselbiler - såkaldte fossildrevne biler - skal betale mere.

Set over hele linjen stiger prisen i gennemsnit med 200 kroner, lyder vurderingen fra Næsager.

Han foreslog selv under kommunalvalgkampen sidste år, at det maksimalt måtte koste netop 200 kroner at have en beboerlicens i København.

Han mener dog, at de opsigtsvækkende skattelettelser, der også er vedtaget i budgetaftalen, vil kompensere de bilejere, som skal slippe lidt ekstra for at parkere.

For en person, der tjener 30.000 kroner, vil skattelettelserne ende på omkring 200 kroner, oplyste Venstres Jens-Kristian Lütken tidligere fredag til TV 2 Lorry.

- Ejerne af de mest forurenende biler får en stigning. Men det er ikke en stigning, der er større end skattelettelserne, siger Jakob Næsager.

Men det kan da stadig komme til at stride imod dit forslag om, at det maksimalt må koste 200 kroner at parkere i København?

- Vi laver en differentieret sats, og københavnerne får også skattelettelser. Så de skal ikke have penge op ad lommen, siger han.

Men der vil da være nogle, der oplever, at det samlet set bliver dyrere?

- Ja for nogle af dem, der har en gammel dieselbil og så ikke får det samme tilbage i skattelettelser, siger Jakob Næsager.

I Enhedslisten er teknik- og miljøborgmester, Line Barfod, tilfreds med, at det bliver “dyrere at parkere for de mest forurenende biler, hvilket både mindsker trængslen og gavner klimaet.”

TV 2 Lorry har bedt eksperter om at regne på, hvad skattelettelserne på 0,1 procentpoint kommer til at betyde for den enkelte københavner. Det kan du læse mere om her:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik