Dyrlægen Karina kæmper for din kanins overlevelse

Dyrlæger og dyrevenner demonstrerede tirsdag eftermiddag mod en ny EU-forordning foran Christiansborg. De mener, loven vil gøre det umuligt at behandle syge dyr på en human måde.

I Frankrig har de deres kaniner i køleskabet, i Danmark har vi dem i haven.

Vi ønsker derfor det bedste for vores børns højtelskede venner, og bliver de ramt af skade eller sygdom, så sender vi dem til dyrlægen.

Men en ny EU-forordning som trådte i kraft den 28. januar, gør det nu svært at behandle vores kæledyrs skavanker på en lovlig og human måde. 

Reglerne for brug af medicin og bedøvelse skærpes, og det bliver derfor sværere at smertedække dyrene før, under og efter behandling.

quote Jeg kan jo ikke operere på et dyr, der ikke er bedøvet

Karina Hou Larsen, dyrlæge

En af dem der er stærkt utilfreds med de nye regler, er Karina Hou Larsen. Hun bor i Store Valby lidt nord for Roskilde, hvor hun driver en dyrlægeklinik.

Ifølge hende, så vil den nye forordning forringe hendes muligheder for at behandle folks kæledyr på en human måde. Hun har derfor sammen med dyrlæge Marlene Dickow, arrangeret en demonstration mod den nye lov. 

- Vi går på gaden fordi, vi mener, at reglerne er blevet for rigide. Vores faglighed tilsidesættes jo fuldstændig, siger Karina Hou Larsen til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er særligt familier med kaniner, der risikerer at ende i en svær situation, hvis dyret lider skade.
Det er særligt familier med kaniner, der risikerer at ende i en svær situation, hvis dyret lider skade.
Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

Føler sig fanget i etisk dilemma

Den nye forordning tvinger dyrlægerne til at følge medicinproducenternes vejledninger. 

Det vil altså ikke længere være dyrlægen selv, der fastsætter styrken og varigheden af en medicinsk behandling. De nye regler er ifølge Karina Hou Larsen alt for unuancerede i forhold til virkeligheden.

- Man skal huske at dyr er biologi, de er ikke matematik. Det er derfor meget problematisk, at vi mister muligheden for at skræddersy medicinbehandlingen til det enkelte dyr, siger Karina Hou Larsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Dyrlæger og dyrevenner deltog i demonstrationen foran Christiansborg tirsdag eftermiddag.
Dyrlæger og dyrevenner deltog i demonstrationen foran Christiansborg tirsdag eftermiddag.
Foto: Presse-fotos.dk

Reglerne for hvilken medicin der må bruges skærpes også. Det betyder at flere af de bedst egnede midler, ikke længere vil være til rådighed. Loven gør det eksempelvis svært at finde lovlig medicin til bedøvelse af kaniner, og det stiller Karina Hou Larsen i et dilemma.

- Jeg bliver jo tvunget til enten at bryde gældende lovgivning eller dyrevelfærdsloven, siger hun.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Hvorfor er det lige kaniner der lider særligt under den nye lov?

I Danmark defineres en kanin som et produktionsdyr, på samme måde som grise og køer. Problemet er blot at kaniner, i modsætning til flere andre europæiske lande, ikke er en udbredt fødevare herhjemme. I Danmark anser de fleste familier i stedet kaninen som et kæledyr.

Men det tager den nye EU-forordning ikke højde for. Den skærper i stedet kravene, til den medicin man må bruge på produktionsdyr, da disse ofte ender som fødevarer. Det betyder, at de lægemidler man normalvis bruger til at bedøve en kanin er blevet ulovlig gjort.


Nye regler skal bekæmpe antibiotikaresistens

Forordningen er vedtaget for at bekæmpe antibiotikaresistens i dyr og mennesker. Særligt i landbruget bruger man antibiotika til at holde dyrene sunde og raske.

Men rester af medicinen ender i vores fødevarer, og det medfører en højere resistens i befolkningen. Den nye forordning er derfor, ifølge Anders Kronborg – dyrevelfærdsordfører for Socialdemokratiet, nødvendig.

- Vi bliver nødt til at tage problemet med resistens meget alvorligt, så vi kan blive ved at behandle mennesker med antibiotika, siger Anders Kronborg til TV 2 Lorry.

Han er dog opmærksom på, at den nye lov ikke er uden problemer.

- De kaniner som bor rundt om i de danske hjem skal jo ikke spises. Så der skal selvfølgelig være en grad af sund fornuft, så man kan skelne mellem produktionsdyr og kæledyr, siger Anders Kronborg.

Han er derfor villig til at se på problemet.

- Jeg har været i kontakt med repræsentanter fra Danske Dyrlæger, og fortalt dem at jeg i nærmeste fremtid gerne drikker en kop kaffe med dem. Jeg tror, de kan være med til at folde udfordringen ud og bidrage med nogle konkrete løsningsforslag, siger han.

Dyrlæger og dyrevenner deltog i demonstrationen foran Christiansborg tirsdag eftermiddag.
Dyrlæger og dyrevenner deltog i demonstrationen foran Christiansborg tirsdag eftermiddag.
Foto: Presse-fotos.dk

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik