Efter årelang kamp: Populært grønt område skal rives ned og laves til parkeringspladser

Et holdingselskab kan med al sandsynlighed anlægge ti parkeringspladser på omdiskuteret område, efter ny afgørelse.

De kan komme hvert øjeblik.

De gravemaskiner, der skal rydde et grønt gårdområde på Nørrebro, der de seneste 40 år har fungeret som oase for børn og voksne i kvarteret.

- I princippet kan de gå i gang i morgen, siger beboer Melanie Hartvigsen til TV 2 Kosmopol.

Det grønne område ved Jagtvej 101 skal vige for parkeringspladser, helt præcist ti af slagsen. Det er blevet slået fast efter en afgørelse fra Planklagenævnet

Dermed bliver der sat et endegyldigt punktum i en otte år lang strid om det grønne område. 

På den ene fløj har beboere, lokaludvalg og københavnske politikere kæmpet for at bevare den grønne gård, og på den anden side har arealets ejere, holdingselskabet Bocaj og Bokaj, kæmpet for retten til at opføre parkeringspladserne. 

- Vi troede faktisk, at vi havde vundet, men så kommer den afgørelse og ændrer alt, siger Melanie Hartvigsen, der sammen med sin treårige søn benytter det grønne område dagligt. 

- Gården er åben for offentligheden, og der ligger en vuggestue, så vi er mange, der har glæde af den. 

Satte en stopper for byggeriet

Allerede i 2015 søgte Bocaj og Bokaj for første gang tilladelse til at cementere gården og oprette 23 parkeringspladser. Det blev afvist, fordi det var i strid med lokalplanen. 

quote Vi satte os ned foran maskinerne, så de ikke kunne grave

Melanie Hartvigsen

Men i 2018 gav kommunen byggetilladelse til ti parkeringspladser på ejendommen. Men trods byggetilladelse blev der ikke taget noget første spadestik. 

Lige indtil sidste år - hvor et anlægsfirma ankom med gravemaskiner og begyndte at rydde gården. 

- Vi var nogle beboere, der satte os ned foran maskinerne så de ikke kunne grave. Politiet blev tilkaldt, og vi forklarede, hvad der skete. 

- Da politiet beder om at se en gyldig byggetilladelse, og de ikke kan fremvise det, så stopper de det, de er i gang med, fortæller Melanie Hartvigsen. 

Byggetilladelsen var nemlig udløbet i marts 2022. Og det gav mulighed for politisk involvering i sagen. 

Spørg Os - Formular

_

Politisk flertal for forbud mod byggeri

Socialdemokratiets medlem af Teknik- og Miljøforvaltningen i København, Marcus Vesterager, stillede et forslag om at nedlægge et såkaldt paragraf 14-forbud for gården, så en ny lokalplan kunne sættes i værk og erstatte den fra 1982, der gav lov til de ti parkeringspladser. 

- Fordi de ikke udnyttede byggetilladelsen, så tænke vi: Godt, så rykker vi, fortæller han til TV 2 Kosmopol. 

Det er jo bare ti parkeringspladser. Hvorfor var det så vigtigt at gå ind i politisk?

- Ja, det er ikke det største antal, men de gør et kæmpe indhug i gården. Så det vil have en negativ indvirkning for de mange, der bruger det, siger Marcus Vesterager. 

Forslaget blev vedtaget med støtte fra S, SF, Enhedslisten og Alternativet, og Melanie Hartvigsen og hendes mange naboer håbede, at de nu kunne beholde deres grønne område. 

Ny afgørelse ændrer alt

Men nu har Planklagenævnet afgjort, at kommunens paragraf 14-forbud ikke længere gælder. 

I afgørelsen lyder det, at kommunen har haft for lang sagsbehandlingstid og dermed har udvist "passivitet" i sagen. 

Derfor kan Bocaj og Bokaj nu igen søge om byggetilladelse til de 10 parkeringspladser, og fordi selskabet tidligere har fået tilladelse ud fra lokalplanen, så forventes det, at de får det igen. 

Dermed er løbet endegyldigt kørt for modstanderne af parkeringspladserne: 

- Med udgangspunkt i afgørelsen så er de muligheder med paragraf 14-forbud og en ny lokalplan udtømte. Nu kan vi håbe på lidt god vilje fra ejerne, men ellers er det svært at gøre noget, siger Marcus Vesterager. 

Spørg Os - Afstemning

_