Efter beboeroprør og frygt for nedrivning: Nu er skæbnen for brunt værtshus afgjort

Siden 2017 har Café Fuglereden været i fare for at blive revet ned af ejeren og forvandlet til ungdomsboliger. Nu har ejeren opgivet planerne om nedrivning.

På værtshuset Café Fuglereden i Københavns Nordvestkvarter bliver den kolde hof langet over bardisken med et ekstra smil for tiden.

Efter fem års uvished kan værtshusejeren Denniz Batak nemlig ånde lettet op, efter bygningens ejer Jørgen Petersen har opgivet at nedrive hjørneejendommen mellem Frederikssundsvej og Provstevej kaldet ”Fuglereden”.

quote Jeg synes, det er rigtig dejligt. Er du gal – det er fem års kamp, som slutter her

Denniz Batak, værtshusejer af Café Fuglereden

Og dermed kan det brune værtshus Café Fuglereden fortsætte med at lange øl over disken, som det er sket i knap 25 år siden 1998.

- Jeg synes, det er rigtig dejligt. Er du gal – det er fem års kamp, som slutter her, siger Denniz Batak til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Arkivfoto af Denniz Batak, som fortsat kan hælde øl fra fustagerne i Café Fuglereden.
Arkivfoto af Denniz Batak, som fortsat kan hælde øl fra fustagerne i Café Fuglereden.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ville bygge ungdomsboliger

TV 2 Lorry har tidligere beskrevet sagen, hvor ejeren af bygningen ønskede at lade hjørnebygningen på Frederikssundsvej 70 nedrive for i stedet at bygge 40 ungdomsboliger.

Men den beslutning mødte hurtigt modstand i nærområdet, hvor værtshuset viste sig at være både mere elsket og ønsket, end man kunne forestille sig.

Da ejerens planer om ungdomsboliger blev afsløret og var i nabohøring, blæste beboerne i området nemlig til kamp for bygningen og det aldrende værtshus på hjørneejendommen.

Det blev til både underskriftindsamling og en decideret nabokampagne i Facebookgruppen ”Bevar Fuglereden”, hvor 314 borgere gjorde indsigelse mod nedrivningen i nabohøringen.

I sidste ende blev det hørt af politikerne på Københavns Rådhus, hvor flere teknik- og miljøborgmestre nåede at kommentere på sagen, der endte i en ændret lokalplanen, så ejeren fik sværere ved at nedrive bygningen,

Men nu er ønsket om at fjerne Fuglereden helt væk. Det oplyser Jørgen Petersen, der ejer bygningen, til TV 2 Lorry.

Ti familieboliger i stedet for autoværksted

I stedet ansøger han nu om at opføre i alt ti familieboliger og et lille grønt torv ved siden af Fuglereden, hvor der i dag ligger et autoværksted.

quote Det projekt, som vi laver nu, gavner både kulturen og lokalområdet – og så er det et bedre projekt end det hidtidige

Jørgen Petersen, ejer af Frederikssundsvej 70

- Det projekt, som vi laver nu, gavner både kulturen og lokalområdet – og så er det et bedre projekt end det hidtidige, siger Jørgen Petersen.

Og den melding skaber altså glæde på Café Fuglereden hos Denniz Batak.

- Jeg blev kontaktet af Jørgen, og jeg tog op til ham og drak en kop kaffe. Så viste han mig sit nye projekt og den nye tegning. Han gik væk fra at nedrive bygningen, for den så ud til at betyde meget for nabolaget, siger Denniz Batak til TV 2 Lorry.

Også i gruppen ”Bevar Fuglereden” er man lettet over beslutningen.

- Der er god og stor glæde over det her på tværs af gruppen og området. Vores mål har været at redde den lyserøde bygning, og det ser ud til at ske, siger Ole Koed.

Han har selv været ”en del af det kollektiv, som har været der hele vejen igennem”, som han beskriver det.

Ifølge Ole Koed er bevarelsen af Fuglereden et vigtigt skridt i forhold til bybevarelsen i området, ligesom bygningen signalerer åbningen til Provstevej-området.

- Arkitektonisk repræsenterer den bygning også noget af det, som man finder længere inde i kvarteret, forklarer han og tilføjer:

- Samtidig er det (Café Fuglereden, red.) jo et mødested for folk på kryds og tværs. Det er en ekstra stue for mange – både unge og ældre.

Ejer føler sig misforstået

I Farum sidder ejer Jørgen Petersen og ser tilbage på det, man godt kan kalde et uskønt forløb.

- Folk har misforstået det sådan, at de troede, at jeg som ejer ville bygge en hel masse på en speciel måde og derfor nedrive Fuglereden.

- Det ville jeg ikke – og jeg har endda tidligere søgt om at bygge på halvdelen af karréen, men det fik jeg afslag på. Jeg skulle bebygge det hele. Men nu har man ændret lokalplanen, så det er blevet gjort muligt, siger Jørgen Petersen.

- Men jeg synes, det bliver et glimrende projekt. Det bliver pænere og flottere, og jeg tror, det kommer til at bidrage bedre til Nordvest end det tidligere projekt, siger han om de ti familieboliger i forskellig størrelse fra to til fire værelser.

Stor støtte til nyt projekt

Allerede nu har Jørgen Petersen præsenteret projektet for både Café Fuglereden, Facebook-gruppen ”Bevar Fuglereden” og for Bispebjerg Lokaludvalg, som alle vender tommelfingeren opad for det nye byggeri, som da heller ikke kræver dispensation fra den nye lokalplan for at blive til.

Anmodningen om byggetilladelse har Jørgen Petersen også sendt afsted til Teknik- og Miljøforvaltningen. Nu afventer han godkendelsen til opførelsen af den nye ejendom – og tidshorisonten tør han ikke spå om.

- Jeg er lettet over, at der er bred enighed om, at det er et fornuftigt projekt og noget, som ser ud til at kunne lade sig gøre, siger Jørgen Petersen.

Spørg Os - Afstemning

_