Efter Christiania-afsløring: EL vil afkriminalisere cannabis

Onsdag stiller Enhedslisten forslag om at afkriminalisere cannabis. Moderaterne har endnu ikke besluttet sig for, hvordan man vil forholde sig til området.

Enhedslisten stiller nu beslutningsforslag om at afkriminalisere cannabis, således at det euforiserende stof ikke længere skal være ulovligt at have på sig eller sælge.

Det siger Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, til TV 2 Kosmopol.

- Vi kan se en masse problemer. Både på Christiania men faktisk også på Nørrebro, og de bunder i, at cannabismarkedet er et illegalt marked. Vi ville kunne komme bandekriminaliteten til livs, og vi ville kunne hjælpe dem, der i dag er cannabisbrugere ved, at det ikke er ulovligt, fortsætter hun.

Forslaget kommer i kølvandet på, at TV 2 Kosmopol mandag kunne afsløre, at unge helt ned til 14-årsalderen nu indgår i hashhandlen på Christiania. Det viser dokumenter fra Københavns Politi, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

- Det er fuldstændig hul i hovedet, at man overlader et gigantisk marked til kriminelle, siger Ole Lykke Andersen, der er fristadens arkivar og har boet på Christiania i 40 år.
- Det er fuldstændig hul i hovedet, at man overlader et gigantisk marked til kriminelle, siger Ole Lykke Andersen, der er fristadens arkivar og har boet på Christiania i 40 år.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

I den forbindelse lyder det fra flere christianitter selv, at legalisering af cannabis er vejen frem for at bekæmpe kriminaliteten.

- Det er fuldstændig hul i hovedet, at man overlader et gigantisk marked til kriminelle, fortæller Ole Lykke Andersen, der er fristadens arkivar og har boet på Christiania i 40 år, til TV 2 Kosmopol.

- Det kan kun blive værre, så længe der ikke er en ny politik om forbudspolitikken, og så længe vi skal være en del af det her tåbelige projekt, der hedder ’war on drugs’, så kommer der ikke nogen bedring i det, det gør der ikke, fortsætter han.

Splittet Folketing

Hvordan cannabissen skal sælges lovligt er mindre vigtigt for Enhedslisten.

- Det, der er vigtigt for os, det er, at vi får et kontrolleret salg af cannabis. I dag er det jo ikke under kontrol. Det er et sort og frit marked. Så dem, der tror, at vi ikke har fri cannabis i dag, de er naive, siger Rosa Lund med henvisning til, at man uden problemer kan skaffe cannabis ulovligt flere steder i København.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Global Marijuana March - en march for legalisering af cannabis i 36 lande finder sted i København lørdag d. 4 maj 2013. Fri Hash demonstration. Global Marijuana March i København fra Christiania til Rådhuspladsen.
Global Marijuana March - en march for legalisering af cannabis i 36 lande finder sted i København lørdag d. 4 maj 2013. Fri Hash demonstration. Global Marijuana March i København fra Christiania til Rådhuspladsen.
Foto: Nicolai Linares - Ritzau Scanpix

Enhedslisten stiller beslutningsforslaget onsdag med opbakning fra SF, Liberal Alliance og Alternativet.

Men selvom der er opbakning om forslaget, så kan det blive svært at få flertal for det. Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti bakker ikke op, og i regeringen er Socialdemokratiet og Venstre imod en legalisering.

Socialdemokratiets misbrugsordfører, Maria Durhuus, mener, at der i stedet skal større fokus på at behandle dem, der er faldet i misbrug.

quote Vi foreslår en femårig forsøgsperiode, så vi kan jo bare gøre det ulovligt igen

Rosa Lund (EL)

Derudover er det også et folkesundhedsspørgsmål, mener hun. 

- Der er tiltagende flere unge, der begynder at ryge hash, og man har viden om, at kognitive færdigheder tager rigtig meget skade, og jo tidligere debut, du har, desto mere udsat er du for at udvikle andre misbrugsmønstre, siger Maria Durhuus.

Men den bekymring har forslagsstilleren fra Enhedslisten et svar på.

- Vi foreslår en femårig forsøgsperiode, så vi kan jo bare gøre det ulovligt igen, hvis Venstre og Socialdemokratiets bekymringer er rigtige. Vi siger bare, at det ikke fungerer, som det er nu, så derfor er det mest fair at prøve noget andet, lyder det fra Rosa Lund.

I regeringspartiet Moderaterne oplyser udsatte-ordfører og medlem af Socialudvalget, Nanna Gotfredsen, at Moderaternes linje er under afklaring og præcisering. 

Et kig til udlandet

I Canada legaliserede man cannabis i 2018 og har siden kunne drage en række erfaringer.

Tallene viser, at flere efter legaliseringen har prøvet cannabis, og at flere er blevet daglige brugere af rusmidlet.

(Artiklen fortsætter under grafen.)

Men samtidig viser undersøgelser også, at der ikke er flere, som viser tegn på afhængighed.

- Det er bekymrede, at vi har flere daglige brugere. Det er ikke skudt i vejret. Og et dagligt forbrug er ikke nødvendigvis problematisk, sagde David Hammond til TV 2 Kosmopol i april 2022.

Han underviser på school of public health science på University of Waterloo.

Og kigger man på følgevirkninger som hospitalsindlæggelser, indikationer på misbrug og afhængighed, er resultatet ikke noget, der vækker bekymring.

- Vi har set blandede resultater, men niveauet har været stabilt, lyder det fra professoren. 

Et flertal på Københavns Rådhus stemte i sommer for at forsøge at få regeringen til at legalisere cannabis i hovedstaden.

Hvert år dør cirka 250 personer på grund af et stofmisbrug, og tusindvis af mennesker indtager farlige stoffer under meget kummerlige forhold. Men mange af de her triste skæbner kan faktisk reddes. Det mener flere misbrugseksperter, og også flere af dem, der selv er afhængige af stoffer.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik