Efter mange års konflikt ved havnefront: Nu skal omstridt låge fjernes

En strid om et hegn langs Københavns havnefront går helt tilbage til 2017. Nu skal hegnet fjernes, slår landsretten fast.

Må et boligselskab indhegne et stykke af havnefronten?

Det spørgsmål har været stridspunktet i en årelang konflikt mellem Københavns Kommune og det almene boligselskab Bo-Vita, der ejer ejendommen på Strandgade, hvor hegnet er opsat.

Mandag faldt der - igen - dom i sagen. Her stadfæstede Østre Landsret en dom fra byretten, der vedtog, at indhegningen er i strid med lokalplanerne og skal fjernes.

Dermed er hegnets dage talte.

Det skal være taget ned inden den 15. maj 2023, ifølge fristen fra Københavns Kommune. 

- En dom er en dom, og vi vil selvfølgelig fjerne hegnet. Andet vil være barnligt, siger Steffen Boel Jørgensen, forretningsfører i Bo-Vita, til TV 2 Kosmopol. 

Hvis det alligevel ikke sker, så vil kommunens Teknik- og Miljøforvaltning se på sanktionsmuligheder i byggeloven, og i sidste ende kan det ende i en politianmeldelse. 

quote En dom er en dom, og vi vil selvfølgelig fjerne hegnet.

Steffen Boel Jørgen, forretningsfører i Bo-Vita

Hegnet er udstyret med en ulåst låge, så alle kan bevæge sig ind på området. Men skilte med 'privat område', 'hundeluftning forbudt', og at ophold 'kun er forbeholdt ejendommens beboere' har dog indikeret andet.

(artiklen fortsætter efter billedet.)

Selvom det er muligt at gå igennem hegnet via en ulåst låge, så står der på et skilt, at "ophold og brug er forbeholdt os beboere", ligesom hundeluftning forbydes.
Selvom det er muligt at gå igennem hegnet via en ulåst låge, så står der på et skilt, at "ophold og brug er forbeholdt os beboere", ligesom hundeluftning forbydes.

I Bo-Vita vil man nu holde et møde med advokaten for at finde ud af, hvor grænsen går i forhold til skiltning.

- Vi vil gerne fortælle folk, hvor grænsen går for vores område. Og det er simpelthen for at beskytte vores lejere mod lidt for festlig adfærd på havnen, siger forretningsføreren. 

Havnen kan ikke privatiseres

Landsrettens dom glæder tidligere medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Niels Bjerrum (S).

- Grundlæggende handler det om, at den herlighedsværdi, der ligger i at have en havnefront, ikke skal kunne privatiseres eller gøres til noget, man har for sig selv, siger han til TV 2 Kosmopol.

Han gik til valg på sloganet "Havnefronten tilhører os alle", netop inspireret af sagen på Christianshavn.

quote Den herlighedsværdi, der ligger i at have en havnefront, skal ikke kunne privatiseres

Niels Bjerrum (S)

Med dommen sikrer man, at andre ejere af ejendomme langs havnefronten, ikke kan blive inspireret af Bo-Vitas indhegning, mener han:

- Det bliver slået fast, at de lokalplaner, vi har lavet i havnen, skal sikre, at der er fri passage for alle københavnere. Det er rigtig rart at få at vide, at det er sådan lokalplanen skal fortolkes. 

Bo-Vita hænger på regningen

Det er Bo-Vita som organisation, der hæfter for retssagens omkostninger.

Normalvis er det ellers den berørte boligafdeling, der skal stå med regningen.  

- Vi vurderede straks, at sagen var principiel, og at vi skulle løfte den i Bo-Vita og ikke i afdelingen i Strandgade. Det er normal praksis, at vi har en kasse, hvor der er lagt til side til den slags principielle sager, siger han. 

Ifølge Steffen Boel Jørgensen løber sagens omkostninger op i omkring 2-300.000 kroner. 

Formanden for organisationsbestyrelsen i Bo-Vita, Jan Hyttel, bor selv i ejendommen, men det afviser Bo-Vita har noget med sagen at gøre.

Så det, at Bo-Vita går ind i sagen, handler ikke om, at et medlem af bestyrelsen selv bor der?

- Nej, det har ingen rolle spillet. I bestyrelsen er det mig, der har anbefalet, at Bo-Vita fører sagen. Og han har selvfølgelig været sat uden for døren, når bestyrelsen har skullet behandle sagen, siger Steffen Boel Jørgensen.

I strid med lokalplanen

Striden om hegnet går helt tilbage til 2017, hvor det første påbud fra Teknik- og Miljøforvaltningen om at fjerne indhegning og skiltning blev givet.

Men hegnet blev stående, hvilket i 2020 resulterede i en politianmeldelse af boligselskabet Bo-Vita, for ikke at efterkomme forvaltningens påbud.

Det fik boligselskabet til at finde de tunge skyts frem. De mente nemlig, at området var lovligt indrettet. Og den 27. november 2020 stævnede de kommunen.

Men i november 2021 lød byrettens afgørelse at hegn og skiltning er ulovlig. Det er den dom, der mandag blev stadfæstet i Østre Landsret.

Begrundelsen i byretten var, at det er i strid med lokalplanens regler, som siger, at området er offentligt tilgængeligt, ligesom dommen gør det klart, at de ubebyggede området hverken må hegnes ind eller skilte med 'adgang forbudt'.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik