Efter nye krav: Københavns Kommune støtter VM-arrangement med 150.000 kroner

Der er nu politisk flertal for, at Hafnia-Hallen kan få økonomisk tilskud til at holde arrangement med stormskærmvisninger fra VM i Qatar.

VM i Qatar er muligvis den mest udskældte sportsbegivenhed nogensinde.

Korruptionsanklager, umenneskelige arbejdsforhold for migrantarbejdere og manglende menneskerettigheder er blot nogle af kritikpunkterne af årets slutrunde.

Og det skal københavnske fodboldfans gøres opmærksom på, når de ser VM, mener politikere fra Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.

Politikerne skal nemlig torsdag tage endelig beslutning om, hvorvidt kommunen vil støtte storskærmsvisninger i Hafnia-Hallen med 150.000 kroner - med krav om, at der også sættes kritisk fokus på menneskerettigheder ved VM-festen.

Og det ser ud til at blive et ja til økonomisk støtte.

En rundringning, som TV 2 Lorry har foretaget til Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer, viser, at der er et politisk flertal for at støtte Hafnia-Hallens storskærmsarrangementer.

- Jeg tror helt grundlæggende, at mange kommer til at se kampene, men hvis man skal gøre det med kommunens støtte, så skal der være blik for, hvordan slutrunden også er problematisk. De her krav om menneskerettigheder skal være en øjenåbner, og kan bruges til den debat, vi kommer til at have i fremtiden, siger Frederik W. Kronborg (EL), der sammen med to andre fra Enhedslisten vil stemme ja til at give 150.000 kroner til Hafnia-Hallen.

Hafnia-Hallen har i en ansøgning til Københavns Kommune forpligtet sig til et samarbejde med menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. Hallens leder Jan Barslev har tidligere fortalt til TV 2 Lorry, at der vil blive lavet en udstilling, der vil sætte fokus på menneskerettigheder, og at en kritisk DR-dokumentar vil køre i ring under VM-festen.

Udstillingen og fodboldkampen bliver dog adskilt i to forskellige rum.

- Storskærmsarrangementerne foregår i én del af hallen, og så vil der være udstilling i en anden del af hallen, har Jan Barslev tidligere sagt til TV 2 Lorry.

Det er Kultur- og Fritidsudvalget, der har besluttet kravet om, at der skal oplyses om menneskerettigheder, før pengene kan gives til hallens fodboldarrangement.

Bør kommunen overhovedet støtte?

Det er medlemmer af Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Konservative i Kultur- og Fritidsudvalget, der har oplyst, at de vil stemme ja til at støtte Hafnia-Hallen med 150.000 kroner. Dermed stemmer mindst syv ud af de i alt 11 medlemmer for.

TV 2 Lorry har ikke talt med de to radikale medlemmer af udvalget. Medlemmerne fra Nye Borgerlige og Venstre oplyser, at de endnu ikke har besluttet sig. 

Men som alt andet omkring dette års VM, har det ikke været let at vægte sport og politik.

Det fortæller udvalgsmedlem Jonas Bjørn Jensen (S):

- Vi har været med til at lave den her løsning, hvor vi dels sender et meget klart signal om det vanvittige, der er sket i forbindelse med den her slutrunde, men hvis man skal se fodboldkampen, så vil man også blive informeret om det politiske. Vi har valgt den demokratiske vej ved at oplyse, og så må folk selv tage stilling, siger han til TV 2 Lorry.

quote Hvis vi grundlæggende har så meget imod det, så skal man ikke deltage,

Niels Peder Ravn (NB)

Men bør Københavns Kommune overhovedet støtte et VM-arrangement, når det er så problematisk som det i Qatar?

- Det er jo mega dilemmafyldt. De er superdygtige til det, de gør ude i Hafnia-Hallen, og de har et fantastisk setup. Så jeg ser mere, at vi støtter Hafnia-Hallen og deres store arbejde med børn og unge i lokalområdet, i stedet for at støtte VM i Qatar, siger Jonas Bjørn Hansen til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Rundringning til Kultur- og Fritidsudvalget

Det er først torsdag, at den endelige beslutning om, hvorvidt Københavns Kommune vil uddele 150.000 kroner til Hafnia-Hallens fodboldfest skal tages. Beslutningen bliver afgjort ved afstemning mellem Kultur og Fritidsudvalgets medlemmer.

TV 2 Lorry har kontaktet udvalgets medlemmer og fået følgende svar:

Enhedslistens tre medlemmer stemmer ja, oplyser Frederik W. Kronborg.

Socialdemokratiets to medlemmer stemmer ja, oplyser Jonas Bjørn Jensen.

Konservatives ene medlem stemmer ja, oplyser Karina Bergmann.

SFs ene medlem stemmer ja, oplyser Klaus Mygind.

Venstre, Radikale Venstre og Nye Borgerlige har ikke besluttet sig, da TV 2 Lorry spurgte dem søndag.

Dermed tilkendegiver syv ud af 11 udvalgsmedlemmer, at de vil stemme ja.

Enhedslistens Frederik W. Kronborg mener, at Hafnia-Hallen ud fra ansøgningen lever op til kravene om menneskerettighedsfokus. 

Undervisningsforløb for børn og unge

Til spørgsmålet om der bør gøres mere, svarer han: 

- Hvornår er nok nok? Skal man tvangsindlægge alle gæster? Nej, men der skal være synlighed til arrangementet, uden at vi behøver at detailstyre præcist hvordan.

Hafnia-Hallens leder Jan Barslev skriver i ansøgningen til Københavns Kommune, at de forventer omkring 10.000 mennesker til deres VM fodboldfestival, som de kalder det. 

Alle Danmarks kampe vil blive vist på en storskærm i en hal med plads til cirka 1500 gæster, og de resterende kampe vil blive vist i et opsat VM-telt.

I ansøgningen står der også, at der vil være undervisningsforløb om menneskerettigheder målrettet de mange skoler, gymnasieklasser og andre institutioner, der vil lægge vejen forbi VM-festen i hallen.

- Vi vægter højt, at Hafnia-Hallen har lavet et reelt program, og også har haft et undervisningsforløb inde over, siger Frederik W. Kronborg (El).

Udvalgsmedlem Klaus Mygind fra SF er også glad for skolesamarbejdet, og sammenligner kravet om menneskerettigheder med de krav, som mange af kommunens udvalg har til opgaver med eksempelvis byggeri:

- Som kommune har vi nogle ting, vi synes er afgørende. Man kan sidestille det med de krav vi stiller til virksomheder, vi samarbejder med, om at de skal tage lærlinge eller overholde overenskomster, siger Klaus Mygind, der også vil stemme ja til støtte på baggrund af ansøgningen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

ARKIVFOTO: Der var god stemning til storskærmsarrangementer ved det seneste EM.
ARKIVFOTO: Der var god stemning til storskærmsarrangementer ved det seneste EM.

De Konservatives udvalgsmedlem Karina Bergmann vil også stemme ja til at give 150.000 kroner til storskærmsarrangementerne i Hafnia-Hallen.

- Hafnia er et sted særligt for børn og unge, og det er der, mit politiske fokus er. Har man som barn eller ung lyst til at dyrke VM, skal det ikke tages fra én, fordi de voksne har taget en dum beslutning, siger hun til TV 2 Lorry. 

Stadig politisk tvivl

Det er dog ikke alle, der har besluttet sig endnu. Afstemning er først torsdag og Venstres udvalgsmedlem Louise Theilade Thomsen har ikke afgjort, om hun mener, at Hafnia-Hallen skal have 150.000 kroner fra kommunekassen.

Samme tvivl møder man hos Nye Borgerlige udvalgsmedlem Niels Peder Ravn, der endnu ikke har besluttet sig. For Niels Peder Ravn går tvivlen dog ikke på menneskerettigheder, men på konkurrenceaspektet:

- Jeg er lidt loren ved det. Jeg synes jo egentligt, at det er meget fint, men omvendt er jeg også ked af at give tilskud, for det er konkurrenceforvridende over for de mange forretningsdrivende, der holder lignende arrangementer på sportsbarer, siger han.

Kravet om fokus på menneskerettigheder er "hyklerisk", siger han:

- Jeg synes, det er hyklerisk, at det først er nu, vi taler om menneskerettigheder og migrantarbejdere. Det har vi jo vidst i årevis. Så Enhedslistens forslag om informationsmateriale er absurd. Hvis vi grundlæggende har så meget imod det, så skal man ikke deltage, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik