Et anonymt tip ledte journalist på sporet af forsvunden Hornsleth-kunst for millioner

Da Kristian von Hornsleth fik stjålet adskillige kunstværker i et spektakulært rambuktyveri, fulgte TV 2 Kosmopol sagen helt tæt i en ny dokumentarserie "Indbrud på bestilling".

Der lød et brag, da den sorte stationcar bakkede ind i bygningen i høj fart. 

Overvågningskameraet rystede, og alarmen begyndte at hyle. 

Tre mænd i sorte dunjakker, elefanthuer og arbejdshandsker løb ind i bygningen. 

"Tre billeder ad gangen, tre billeder ad gangen," råbte en af dem, mens de løb ud med malerierne, som de placerede i de medbragte ladcykler. 

Mændene løb frem og tilbage efter kunst. Flere billeder blev tabt på asfalten i farten, dem lod de ligge. 

"Nu er det allersidste læs, sidste læs," råbte samme mand et minut senere, inden de cyklede væk på ladcyklerne og lod bilen stå. 

Hele seancen tog ikke mere end et kvarter. Væk cyklede de med kunst til en værdi på en million kroner. 

Mens rambuktyveriet udspillede sig, befandt kunstens ejermand, Kristian von Hornslet, sig i Japan. 

"Hold kæft, hvor er det bare vildt," tænkte han, da han så overvågningsvideoen. 

Til bunds i sagen

Historien har du måske hørt før. Rambuktyveriet fandt sted en kold forårsnat i marts og har været beskrevet i en lang række medier.

Men hvad du måske ikke ved, er, at TV 2 Kosmopol undersøgte sagen tæt - helt tæt. 

I dokumentarserien "Indbrud på bestilling" forsøger TV 2 Kosmopols kriminalreporter Jakob Hybholt at finde ud af, hvor malerierne endte henne, og hvem der stod bag det spektakulære tyveri. 

Sporene leder ham ud til et træhus i Københavns Sydhavn. Men det vender vi tilbage til. 

Tyve uden forstand på kunst

- Alt blev smadret, fortæller Kristian von Hornsleth til TV 2 Kosmopol i kølvandet på tyveriet. 

Foran porten, som tyvene bragede igennem, stod en stor træscene, som blev brugt til foredrag og koncerter. 

Selvom den vejede flere hundrede kilo, blev den af bilens kraft skubbet langs gulvet og ned i den anden ende af galleriet, fortæller Kristian von Hornsleth. 

kristian von hornsleth hælervarer hælermarked rambuk tyveri tyvekoster kunst maleri tv 2 kosmopol

- Det værste var, at to dage før havde der ligget nogle og sovet herude. Hvis de havde ligget der under tyveriet, havde de været færdige, siger han. 

Selvom de stjålne malerier har en værdi på mere end million kroner, havde tyvene "tydeligvis ikke forstand på, hvad de tog", mener Kristian von Hornsleth. 

De dyreste malerier lod de nemlig stå. 

Til salg på Christiania

Kristian von Hornsleth udlovede et maleri til en værdi af 100.000 kroner i dusør til dem, der kunne hjælpe med at finde den stjålne kunst. Håbet var, at de kriminelle så ville stikke hinanden, fortalte han til Ritzau. 

Dusøren bragte en del henvendelser med sig, fortæller Kristian von Hornsleth til TV 2 Kosmopol. Mange af dem uduelige, men nogen af dem skulle vise sig at blive nyttige.

Han er blandt andet blevet kontaktet af en person, der fortæller, at han er blevet tilbudt at købe nogle af de stjålne kunstværker for billige penge ude på Christiania. 

Et spor, som TV 2 Kosmopols Jakob Hybholt går videre med. 

Mere end et par hurtige lussinger

Jakob Hybholt kontakter en kilde med gode forbindelser i det kriminelle miljø, som forhåbentlig kan gøre ham klogere på, hvad der er sket. 

Kilden fremstår anonym, da hans udtalelser kan inkriminere ham og udsætte ham for fare. TV 2 Kosmopol er bekendt med hans identitet. 

- Det er vigtigt, at jeg er anonym i det her. Der er mange typer i det kriminelle miljø, som ikke vil sætte pris på det her. Hvis du taler over dig, så ender du bare med at få tæv. Og det er ikke bare et par hurtige lussinger, siger kilden. 

hælermarkedet hælervarer indbrud tyvekoster tyv tyveri tv 2 kosmopol
Jakob Hybholt ringer til en anonym kilde, der skal gøre ham klogere på hælermarkedet.

Kilden fortæller, at han to dage efter rambuktyveriet mødte to "kendte ansigter" ude på Christiania, som tilbød ham at købe to af de stjålne Hornsleth-værker. 

- Den ene har jeg ikke det store kendskab til, han er bare et kendt ansigt på Christiania. Den anden har altid befærdet sig i et lidt betændt miljø og er lidt en hurtig karl. Jeg har hørt, at værkerne endnu ikke er blevet solgt, siger kilden. 

Kilden fortæller, at han ikke ved, hvor værkerne er nu. De to personer er ifølge kilden ikke selv tyve, men en form for mellemmænd, der tager imod tyvekosterne og står for at sælge dem videre. 

- Hvordan får jeg kontakt til de her personer?, spørger Jakob Hybholt. 

- Jeg kan i hvert fald godt finde et telefonnummer frem, siger kilden. 

Spørg Os - Afstemning

_

"Det er fordi, jeg er landskendt"

Tilbage på redaktionen taster Jakob Hybholt nummeret ind og ringer op. 

- Hallo, siger den mulige mellemmand, da han tager telefonen. 

Jakob Hybholt præsenterer sig selv og fortæller, at uafhængige kilder sætter hans navn i forbindelse med rambuktyveriet. 

- Der er så mange, mærkelige mennesker, der har spurgt til det, svarer den mulige mellemmand.

Men han kender ikke noget til rambuktyveriet, fortæller han. Ikke andet, end at han har fået skylden for det. 

- Men flere uafhængige kilder fortæller, at du skulle have tilbudt folk på Christiania at købe kunstværkerne, siger Jakob Hybholt. 

- Jeg omgås slet ikke med sådan nogle typer. Jeg har for mange, mange år siden. Men jeg aner slet ikke noget om det, jeg har slet ikke snakket med nogen derindefra, jeg kender slet ikke rigtig nogen, siger den mulige mellemmand. 

- Hvorfor tror du, at der er flere af mine kilder, der peger på dig?, spørger Jakob Hybholt.

- Det er nok, fordi jeg er landskendt, siger han. 

Et sted for skæve eksistenser

Jakob Hybholt kommer ikke videre ned ad det spor. Men der går ikke længe, før endnu et tip fra en anonym kilde peger Jakob Hybholt i retning af det område, hvor kunstværkerne angiveligt bliver opbevaret. 

Ifølge tipperen befinder Kristian von Hornsleths malerier sig i en bolig i Guldkysten og Lorterenden i Københavns Sydhavn. 

sydhavn lorterenden guldkysten hælervarer hælermarkedet indbrud malerier
Lorterenden er husene langs kanalen til højre, mens Guldkysten er husene ud til vandet til venstre.
Foto: Google Earth

Området huser mellem 60 og 100 personer, hvoraf flere ikke har adgang til vand, varme og el. De bor i campingvogne og hjemmebyggede træhuse bag hegn med skilte som "Hunden bider", "Warning" og "Advarsel: Løse hunde". 

- Det er et sted for skæve eksistenser, og det har det været i mange år. Men det lader til, at nogle organiserede kriminelle også har taget ophold herude, siger kriminalreporter Jakob Hybholt. 

For enden af en vej ligger et stort træhus i to etager gemt væk bag et to meter højt hegn med et skilt, hvor der står "Indgang på eget ansvar". 

På grunden ligger et vrag af en gammel Christiania-cykel, malerspande, træplader og flere trillebøre fyldt til randen med uidentificerbart ragelse. 

- Det ligner mere en losseplads end et sted for opbevaring af milliondyr kunst, siger Jakob Hybholt, da han går rundt på grunden. 

Ind ad vinduet ser han et elløbehjul og noget elværktøj liggende på gulvet. Han banker på, men huset er øde. 

Politiet på sagen

Jakob Hybholt spotter ikke nogen af Kristian von Hornsleths stjålne kunstværker på grunden. 

Men det gør politiet.

Samtidig med, at Jakob Hybholt modtager tippet om, at kunsten muligvis ligger gemt i træhuset i Sydhavnen, tager politiet ud til huset i en sag om en stjålet cykel.

På adressen finder politiet foruden cyklen også flere andre stjålne cykler og 24 af Kristian von Hornsleths malerier. 

To mænd bliver anholdt og sigtet for groft hæleri. 

Det viser sig, at politiet også har fået de to navne på mulige gerningsmænd, som Jakob Hybholt modtog af sin anonyme kilde. Men politiet har haft brug for yderligere beviser for at kunne handle på det, fortæller de. 

- En ting er, at der er nogen, der siger noget, men vi skal også gerne kunne dokumentere det til en eventuel retssag, siger Peter Reisz, vicepolitiinspektør i Københavns Politi. 

- Men selvfølgelig, hvis vi har fået et navn, så har vi vores øjne rettet mod den person. Og det kan man gøre på mange måder, som jeg ikke lige vil nævne her.

"Nu er det ikke sjovt mere"

Tilbage i Kristian von Hornsleths galleri er porten, som tyvene bragede igennem, udskiftet med en metalvæg. Væggen er desuden dækket af et metalgitter, og snart skal en række metalpæle støbes ned i asfalten foran. 

- Nu er det ikke sjovt mere. Nu gider vi ikke mere. Nu lukker vi helt af, siger Kristian von Hornsleth. 

Han er glad for, at det er lykkes at finde frem til nogle af de stjålne værker, som han nu har fået tilbage fra politiet. 

Men det er ikke derfor, kriminalreporter Jakob Hybholt besøger ham igen. Han har en information, som han vil dele med kunstneren. 

Ham den lidt overskudsagtige

- Vi har kilder, der peger på, at mindst én person har forsøgt at sælge dine stjålne værker i et miljø omkring Pusher Street på Christiania. Siger navnet Mickey dig noget?, spørger Jakob Hybholt. 

Det gør det umiddelbart ikke. 

Men Kristian von Hornsleths marketingschef, Rune Meelsen, nikker genkendende. 

- Han er en, der engang imellem kom og købte nogle mindre værker før i tiden, siger Rune Meelsen, og Kristian von Hornsleth spørger:

- Var det ham, der var helt vildt velsoigneret, helt glat i håret og sådan lidt overskudsagtig?

- Ja, siger Rune Meelsen.

Ikke almindelige tyveknægte

Jakob Hybholt fortæller desuden, at hans research har ledt ham ud til Guldkysten og Lorterenden i Sydhavnen, hvor gerningsmændene angiveligt skulle holde til, og at de tilsyneladende alle sammen er knyttet til et organiseret kriminelt miljø. 

Det undrer ikke Rune Meelsen.

- Det kommer ikke rigtig bag på nogen, at det skal være lidt mere organiseret. Vi har haft fire indbrud på to år, siger han, og Kristian von Hornslet supplerer:

- Man skal tænke på, at det ikke er personligt. Det er folk, der bare vil tjene nogle penge. Det virker nærmest som en business, siger han. 

Københavns Politi har efter udgivelsen af TV 2 Kosmopols program "Indbrud på bestilling" sigtet syv personer, som menes at have forbindelse til indbruddet i Kristian von Hornsleths galleri. 

To af disse personer sidder varetægtsfængslet. Det er de samme to personer, som en anonym kilde ledte TV 2 Kosmopol på sporet af. 

Mellemmanden, som angiveligt forsøgte at sælge Kristian von Hornsleths værker på Christiania, er ikke anholdt.

Hele vores serie "Indbrud på bestilling" kan nu ses på TV 2 Play 

Indbrud på bestilling Ikonbillede
Serie

Indbrud på bestilling

Kriminalreporter Jakob Hybholt forsøger at trænge ind i det lyssky parallelunivers, som handel med hælervarer udgør. Jakob allierer sig med både nuværende og tidligere kriminelle samt eksperter med speciale i at afsløre hælerne for at komme helt tæt på det kriminelle marked. 

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik