Far afsløret af sin søns DNA i 34 år gammel drabssag: Idømt 11 år og seks måneders fængsel

En 54-årig mand er i dag blevet kendt skyldig i drabet på Hanne With, der blev begået tilbage i 1990.

Københavns Byret har netop dømt den 54-årige, Henrik Krogh Rasmussen, for i 1990 at have dræbt den dengang kun 23 år gamle Hanne With i hendes lejlighed på Fensmarkgade i København.

Han er af en enig domsmandsret blevet idømt 11 år og seks måneders fængsel.

Det skriver Ritzau.

Den dømte har i forbindelse med retssagen nægtet sig skyldig. 

Han har erkendt, at han må have været i den dræbtes lejlighed, men han har restsagen igennem fastholdt, at han ikke har nogen erindring om det. 

Han har i retten forklaret, at han på aftenen for drabet, nytårsaften 1989, var taget i byen for at fejre nytåret med en kammerat, hvorfor han var så beruset på alkohol og stoffer, at han ikke husker at have været i Hanne Withs lejlighed. 

Den dømtes forsvarer, Mette Grith Stage, oplyser, at hendes klient ønsker betænkningstid i forhold til en eventuel anke af dommen. 

Fældet af tekniske beviser

Retten har, ifølge Ritzau, særligt lagt vægt på to tekniske beviser i forbindelse med domsafsigelsen. 

For det første så matchede flere DNA spor fra gerningsstedet med størst mulig sikkerhed med den 54-årige mands DNA. Det betyder, at der er en million gange så stor sandsynlighed for, at DNA'et fra gerningsstedet stammer fra den 54-årige end fra en anden person.

Derudover har retten også lagt vægt på et andet teknisk spor. Som led i efterforskningen blev dele af gulvet i Hanne Withs lejlighed nemlig fjernet og undersøgt af politiet.

Der blev dengang ikke fundet nogle spor på fliserne, men da de blev undersøgt igen i 2024, fandt politiet to fodaftryk, som matcher den nu dømte 54-åriges fodaftryk. 

Drabet på Hanne With

Det var Hanne Withs daværende kæreste, der et par timer efter midnat den 1. januar 1990, fandt hende livløs i deres fælles lejlighed på Fensmarkgade i København. 

De havde begge været inde omkring Københavns Hovedbanegård for at fejre nytåret. 

De skiltes inden midnat, fordi Hanne With ville ud at tjene penge ved at prostituere sig. 

Nogle timer senere forsøgte kæresten at finde hende, men det lykkedes ikke. 

Til sidst tog han tilbage til deres lejlighed. Han havde ingen nøgle og kunne derfor ikke komme ind. Han forsøgte at banke på døren samt råbe ind gennem brevsprækken. 

Til sidst skubbede han døren ind og fandt så liget af Hanne With. 

Henrik Krogh Rasmussen aftjente fra 1989 til 1990 sin værnepligt på et af Søværnets skibe i København. Han var på aftenen for drabet, nytårsaften 1989, taget i byen for at fejre nytåret med en kammerat.

Han har i forbindelse med retssagen forklaret, at han var beruset af både alkohol og stoffer, og at han derfor ikke kan huske at han har været i Hanne Withs lejlighed. 

34 år efter drabet: Sådan fandt politiet gerningsmanden

Drabssagen har i mere end tre årtier ligget uopklaret på bordet i drabsafdelingen ved Københavns Politi. 

Mandag den 6. februar 2024 blev den nu 54-årige mand anholdt på sin arbejdsplads i Nordjylland og sigtet for drabet på Hanne With. 

At politiet så mange år senere pludselig fandt frem til gerningsmanden skyldes i høj grad, at den dømtes søn i 2018 fik foretaget en DNA prøve i forbindelse med en straffesag. 

Fem år senere, i 2023, fik politiet nemlig mulighed for at bruge et nyt værktøj, der kaldes slægtssammenligning. 

Det går kort sagt ud på at sammenholde DNA-spor med de profiler, man har i det centrale DNA-register.

Sådan har man gjort i årevis, men det nye er, at man går videre og undersøger, om én af personerne i registret er nært beslægtet med sporets ejermand.

Der blev på gerningsstedet i Fensmarksgade fundet flere DNA-spor, som blev sikret til brug i efterforskningen.

Men sporene har ikke tidligere matchet nogle af de cirka 160.000 personer, der er i det danske DNA-register.

Da politiet fik mulighed for slægtssammenligning holdt de igen DNA-sporene op imod DNA-registret.

Med den nye metode kunne man se, at en yngre mand, altså den dømtes søn, hvis profil man havde i registret, var nært beslægtet med den person, hvis DNA var fundet på Hanne Withs bukser.

Politiet har derfor haft efterforsket sønnens nære relationer, hvorigennem de er fundet frem til faren - altså den 54-årige mand, som i dag er blevet dømt for drabet på Hanne With. 

Endnu et uopklaret kvindedrab opklaret

Sagen om Hanne With er langt fra den eneste spektakulære sag om uopklarede kvindemord, der nu mange år senere har fået en afslutning.

Torsdag den 6. juni meldte Københavns Politi ud, at de havde opklaret sagen om drabet på den kun syv år gamle pige, Roujan Ismaeel, som blev slået ihjel i en baggård på Nørrebro i 1995. Gerningsmanden har været død i flere år, og politiet betragter derfor sagen som lukket.

Mandag den 10. juni blev en 30-årig mand ved Retten i Glostrup dømt for drabet på Louise Borglit. Hun blev slået ihjel i Elverparken i Herlev tilbage i 2016. Det lykkedes efter otte år at fælde gerningsmanden ved hjælp af en hemmelig agent.

Fredag den 28. juni blev den 33 årige Philip Westh fra Korsør dømt for drabet på Emilie Meng begået den 10. juni 2016. Han blev derudover dømt for drabsforsøg og langvarig frihedsberøvelse af en 13-årig pige, samt forsøg på langvarig frihedsberøvelse og forsøg på voldtægt af en 15-årig efterskoleelev i 2022.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik