Fem svømmehaller i København lukkes i mindst halvandet år - partier kræver handling

Gennem en årrække er svømmehaller på stribe i Københavns Kommune forfaldet. Nu står mange af byens svømmehaller over for omfattende renoveringer, der vil lukke for adgangen til svømmehallerne.

Nedslidte og renoveringsparate.

Sådan er dommen over mange af de offentlige svømmehaller i København, der nu står over for omfattende renoveringer og lukkeperioder over de næste 10 år.

Konkret skal fem offentlige svømmehaller lukkes i en periode på 18 måneder eller længere, og det vil betyde en stor reduktion i den tilgængelige kapacitet i de københavnske svømmehaller.

Det drejer sig om Vesterbro Svømmehal, Sundby Bad, Emdrup Bad, Frankrigsgade Svømmehal og Valby Vandkulturhus. 

Det fremgår af en orientering fra Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) til Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune. Heraf fremgår det også, at renoveringsbehovet er mellem 2022-2025.

Samtidig understreger KEID, at der i forhold til oversigten skal tages forbehold for tidsmæssige forskydninger.

Og det bliver en realitet med forskydninger. Således oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen til TV 2 Lorry, at man regner med, renoveringerne bliver gennemført på en periode mellem otte til 10 år.

Vil gå ud over 200.000 besøgende om året

Af orienteringen fra KEID fremgår det også, at renoveringsprojekterne i videst muligt omfang gennemføres efter hinanden, så mest mulig svømmehalskapacitet fortsat vil være til rådighed for københavnerne.

Men når svømmehallerne lukkes, vil det gå ud over mindst 200.000 brugere om året, som er brugerantallet af de fem svømmehaller hver især, og det frustrerer Karina Bergmann (K), der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune. 

Hun er ganske enkelt træt af, det er kommet så vidt.

- Det er rettidig omhu, der mangler. Der er blevet truffet nogle dårlige beslutninger, og det er altså ret omfattende. Vi ser ind i noget, der ikke har gode udsigter. Det har tværtimod lange udsigter, og nu skal københavnerne så deles om færre af de faciliteter, vi allerede har mangel på, siger Karina Bergmann til TV 2 Lorry.

Svømmehallerne skal prioriteres

Derfor vil hun nu have partierne på rådhuset til allerede nu at tilslutte sig en hensigtserklæring frem mod september måneds budgetforhandlinger, så svømmehalskapaciteten bliver prioriteret.

- Kan man lave erstatningsbaner eller købe kapacitet hos vores nabokommuner? Kan vi måske fremrykke nogle af de andre svømmehalsprojekter eller udvide åbningstiderne i de svømmehaller, der forbliver åbne? Og måske vi også kan bruge badezonerne i havnen som egentlige svømmebaner. Vi skal prioritere de her svømmehaller, og jeg er også villig til at bruge af udvalgets egne penge for at løse det her, siger Karina Bergmann til TV 2 Lorry.

Også hos Socialdemokraterne er man klar til at gå langt for at minimere generne, når svømmehallerne skal renoveres.

Dybt frustrerende

- Det er dybt frustrerende, at renoveringen af svømmehallerne rammer så hårdt. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at se på alternative muligheder for at finde plads til svømmere. Jeg er glad for, at Konservative bakker op om at kigge på at udvide åbningstiden, få en status på de igangværende byggerier og muligheden for at bruge havnen om sommeren. Og så er det et godt forslag, de er kommet med i forhold til at undersøge mulighederne i vores nabokommuner, siger Jonas Bjørn Jensen (S), der også er medlem af Kultur og Fritidsudvalget i Københavns Kommune.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at københavnerne kan komme ud og svømme, mens vi renoverer vores nedslidte svømmehaller, siger han til TV 2 Lorry.

Også kultur- og fritidsborgmester, Mia Nygaard vil gå efter en plan, så københavnerne fortsat kan svømme, mens der skal renoveres.

- Kultur og fritidsforvaltningen og Københavns Ejendomme og Indkøb er nu endelig i gang med at udarbejde en plan for, hvordan renoveringerne skal ske i rækkefølge, en efter en, over en periode på ti års tid. Skulle de være gået i gang noget før, måske, men nu bliver det arbejde sat i gang, og det er godt. Planen vil forhåbentlig sikre, at københavnerne får størst mulig adgang til at svømme undervejs, skriver hun i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Flere svømmehaller lukker

Det er dog ikke kun de fem svømmehaller, der står over for omfattende renoveringer, der i perioden må lukke. Også mindre svømmehaller står over for kortvarige renoveringsprojekter, og så må Bellahøj Svømmestadion også endnu en gang lukke og låse dørene til sommer.

Idrætsanlægget, der blev bygget i 2009, genåbnede i juni 2021, efter det havde været lukket i to år på grund af skimmelsvamp.

quote Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at københavnerne kan komme ud og svømme, mens vi renoverer vores nedslidte svømmehaller

Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune.

Til sommer forventes Bellahøj Svømmestadion igen lukket fra den 3. juli 2022 og syv uger frem i forbindelse med installation af digitalt livredningssystem og udførelse af diverse udbedringer i forlængelse af 1-års gennemgangen.

Stor mangel på faciliteter

Og netop svømmehaller og i en vis grad også andre idrætsfaciliteter er et temmelig ømt punkt i Københavns Kommune.

TV 2 Lorry har nemlig tidligere fortalt, at der er massiv mangel på idrætsfaciliteter i København og særligt svømmehaller.

I Hovedstadens Svømmeklub, som er den største af sin slags i Danmark, er der aktuelt over 1000 børn og unge på klubbens venteliste, fordi der ikke er svømmehaller og dermed banetider nok til klubberne.

Senest er også renoveringen af Øbro-hallen på Østerbro blevet udskudt markant, og på Frederiksberg står det helt stille med renoveringen af byens ikoniske svømmehal.

De offentlige svømmehaller i København har i alt halvanden million besøgende om året.

Politikerne beslutter sig til september måneds budgetforhandlinger for, hvordan og hvornår svømmehallerne præcist skal lukkes - ligesom det også her bliver besluttet om, og hvilke alternativer, der vil blive tilbudt.

Fem nedslidte og renoveringsparate svømmehaller i København bliver lukket i en periode på 18 måneder eller længere mellem 2022 og 2025, og det vil betyde en stor reduktion i den tilgængelige kapacitet i de københavnske svømmehaller.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik