Flere udlændinge slår sig ned i København: Sam og Lulie har taget en bid af Chicago med sig

Selv om flere danskere flytter fra end til København, stiger kommunens indbyggertal. Det skyldes især udlændige, der slår sig ned i Danmarks hovedstad.

Sam Mamuti viser rundt på The Midwestern Diner ved Kultorvet i København, som han ejer sammen med kæresten Lulie Jusufi.

- Chicken waffles, siger han og fremviser retten, der er en klassiker på egnen, han stammer fra – Chicago.

- Og hvis man har lyst, kan man også komme hotsauce på, tilføjer han og ryster den lille flaske med det pikante indhold.

For en del år siden skiftede han den amerikanske storby ud med København, og det har han ikke fortrudt.

- Jeg elsker København, især når solen dukker frem. Så er her en helt særlig stemning, hvor københavnerne bare bliver de gladeste mennesker i hele verden, siger han.

Udenlandske tilflyttere driver befolkningstilvæksten

Sol eller ej, København vokser og har gjort det støt og roligt de seneste mange år. Så meget, at landets største kommune, Københavns Kommune, nu har rundet 650.000 indbyggere.

Og det er sket på trods af, at der faktisk er flere danskere, der flytter fra byen end til byen.

I stedet er det især udenlandsk indvandring til København kombineret med et højere fødselstal end dødstal, der driver indbyggertallet op. Samtidig tog København sidste år imod 2.800 ukrainske krigsflygtninge.

Disse tre faktorer var medvirkende til, at byens indbyggertal er vokset med cirka 9.200 det seneste år – til trods for, at byen sendte 6.000 fraflyttere flere ud af byen, end der kom fra andre kommuner.

Særligt fire nationers indbyggere udgør en stor del af de udenlandske tilflyttere. Det er nemlig især indere, italienere, flygtningene fra Ukraine – og så den allerstørste gruppe: amerikanere.

Sam Mamuti og Lulie Jusufi har ingen planer om at fraflytte København og Danmark.
Sam Mamuti og Lulie Jusufi har ingen planer om at fraflytte København og Danmark.
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol

Bedre work-life balance

Som for eksempel Sam Mamuti og Lulie Jusufi og parrets to børn.

- Der er en meget bedre work-life balance her. Mange amerikanere kommer her også, fordi børnepasning er billigere, og barselsforholdene er bedre, siger Lulie Jusufi, der har taget opstilling bag baren på dineren.

Og det er særligt muligheden for et godt familieliv, der tiltrækker. Men også uddannelsessystemet, cykelkulturen og et nogenlunde fredeligt samfund er tillokkende.

- Man kan cykle ude på vejene, uden der kommer nogen og kidnapper ens barn, når Sam Mamuti at sige, inden Lulie tilføjer, at man i USA ikke engang kan efterlade barnevognen uden for eksempelvis en butik eller café, lige som det er kutyme i København.

- Vi kan slet ikke undvære dem

På Rådhuset er overborgmesteren glad for den stigende interesse for den danske hovedstad.

- Det er også det, der gør, at vi får alle mulige typer af mennesker til byen. Både de kloge hoveder, men også nogle af dem, der tager fat på vores hoteller og restauranter og andre steder. Og det har vi behov for. For København kan slet ikke undvære denne her tilflytning af nye mennesker, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Men de flere borgere skaber også mere trængsel i den offentlige transport, og vi bliver flere om at dele for eksempel byens parker.

- Og det er jo noget af det, vi som politikere skal sikre, når vi udvikler byen. Både når det handler om kollektiv trafik og bedre planlægning af grønne områder, tilføjer overborgmesteren.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger, at København slet ikke kan undvære udenlandske tilflyttere.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger, at København slet ikke kan undvære udenlandske tilflyttere.
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol

Den demografiske udvikling i København er heller ikke gået politikernes næse forbi. Netop Københavns tiltrækningskraft på udlændinge har fået Venstre og Radikale Venstre til at stille forslag i Borgerrepræsentationen om at styrke vilkårene for de internationale tilflyttere.

- Det gør vi, fordi vi står i en situation, hvor vi frem mod 2030 kommer til at mangle op mod 90.000 hænder på arbejdsmarkedet, og der tror vi, at vi i endnu højere grad skal se på, hvordan international arbejdskraft kan være løsningen, siger Louise Thelade Thomsen (V).

Tiltrækning af endnu mere international arbejdskraft bliver da også en del af en ny erhvervs-strategi, som overborgmesteren netop har sat i gang.

Ingen planer om at flytte

Tilbage på dineren på Kultorvet mener det amerikanske tilflytterpar, at den kommende strategi er en god idé.

- Jeg synes, at de (Danmark og danskerne, red.) skal være mere imødekommende og ikke have så mange regler, siger Lulie Jusufi.

Så derfor er der heller ingen planer om igen at flytte væk fra det lille, skandinaviske land.

- Det kommer nok ikke til at ske. Ikke lige foreløbig i hvert fald. Måske som pensioneret, ha ha, who knows. Men så skal det også være et varmt sted, hvor det kun er på grund af klimaet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik